Türkgün Galeriler Gündem Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...'

Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...'

Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 1
Sivas'ın Ulaş ilçesinde bağlı Örenlice köyünde çiftçi Mustafa Tirşo'nun cuma günü bir büyükbaş hayvanı rahatsızlandı. Tirşo, bir gün sonra ahıra girdiğinde 3 büyükbaş hayvanının telef olduğunu gördü. Tirşo'nun çağırdığı veteriner hekim, hayvanların ölüm nedenini belirleyemedi. Ahırdaki bazı hayvanlar da pazar ve pazartesi günü telef oldu. Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri köye gelerek inceleme yaptı. Hayvanlardan alınan numuneler incelenmesi için Samsun'a gönderdi. Bugün de görülen yeni ölümlerle birlikte Tirşo'nun toplam 15 büyükbaş, 15 de küçükbaş hayvanı telef oldu.
1 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 2
Ahırında diğer hayvanlara da bulaşan hastalığın ne olduğunun anlaşılamadığını, zararının 200 bin lira civarında olduğunu ifade eden Mustafa Tirşo, şöyle konuştu: Cuma günü öğleden sonra ne olduğu bilmediğimiz bir şekilde bir tane büyükbaş hayvanımız oturduğu yerden kalkamadı. Cumartesi günü sabah 3 tane hayvanımız yerden kalkamadı. Bunun üstüne özel veterinere gittik, geldi baktılar bir şey bulamadılar. Bize hastalıkla ilgili bir açıklama yapamadılar.
2 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 3
Sonra İlçe Tarım Müdürlüğü'ne gittik, bilgi verdik. Cumartesi günü 3 hayvanımız telef oldu, aynı şekilde pazar günü 3 hayvanımız daha telef oldu. Pazartesi günü İlçe Tarım Müdürlüğü'nden geldiler, baktılar, onlar da bir şey anlamadı. Böyle bir hastalık görmediklerini söylediler. Bulaşıcı bir hastalık olmadığını, ama ölen hayvanları derine gömmemizi söylediler. Hayvanları Cumhuriyet Üniversitesi Hayvan Hastanesi'ne götürdük. Orada da bize laboratuvarlarının gelişmiş düzeyde olmadığını, parça alarak Samsun'a göndermemiz gerektiğini söylediler. Parçaları gönderdik, araştırması yapılacak, bir hafta içerisinde sonuç çıkar denildi. Ama bir hafta içerisinde bizim hiçbir hayvanımız kalmaz. Çocukluğumuzdan beri hayvancılık yapan kişileriz. Geçimimizi bundan sağlamaktayız. Büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Elimiz kolumuz bağlı, hayvanlarımızın ölümünü izliyoruz.
3 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 4
Hastalığın ne olduğu bilinmediği için tedavi de yapılmadığını belirten Tirşo Toplam 34 tane büyükbaş, 140 tane de küçükbaş hayvanım vardı. Yavrulardan yeni doğan kuzulardan ve buzağılardan hariç. Yeni doğanlarda bir hastalık yok, fakat anneleri öldüğü için yavruları da süt ememiyor. Bizim düşüncemiz büyükbaştaki hastalıkla küçükbaştaki hastalığın aynı olduğu yönünde. Ben bunun bir salgın olduğunu düşünüyorum. Yemden zehirlenme olabileceği söylenmişti, ama dışarıda otlayan küçükbaşlar da ölüyor dedi.
4 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 5
Örenlice Köyü Muhtarı İlhan Namerttepe ise daha önce böyle bir vaka görmediklerini belirterek, Bu arkadaşın hayli zayiatı var. Bunun çaresine bakılmasını istiyoruz. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Köyde başka böyle bir hastalık olmadı. Benim de geçen seneden bu zamana 8-10 tane öldü, ama böyle değildi. Bu ayrı bir vaka. 3- 5 günün içinde hem büyükbaş, hem de küçükbaşa sirayet etti. Bulaşıcı bir hastalıksa köyümüzde şu an 600'e yakın küçükbaş, 150'ye yakında büyükbaş hayvanımız var. Eğer onlara da bulaşırsa ne yaparız bilmiyoruz diye konuştu. Köydeki bu durumun şimdilik sadece Mustafa Tirşö'nün ahırındaki hayvanlarda görüldüğü, diğerlerinde ölüme rastlanmadığı bildirildi. DHA
5 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 6
6 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 7
7 / 8
Bulduklarını götürüyorlar! 'Elimiz kolumuz bağlı, tek tek...' 8
8 / 8
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkgün Dünya Ukrayna: Geçici ateşkes sağlanmalı

Ukrayna: Geçici ateşkes sağlanmalı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için geçici ateşkesin acil sağlanması gerektiğini belirtti. Paris'teki görüşmelerde ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya ile barış çabaları ve güvenlik garantileri üzerinde duruldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi için geçici ateşkesin acil sağlanması gerektiğini belirtti. Paris'teki görüşmelerde ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya ile barış çabaları ve güvenlik garantileri üzerinde duruldu.

KAYNAK: AA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için geçici ateşkesin mümkün olan en kısa sürede sağlanması gerektiğini söyledi.

Sybiha, X hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupa Birliği (AB) ve ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Gün içinde ABD heyeti ile görüştüklerini aktaran Sybiha, ayrıca Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve Almanya Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Günter Sautter ile bir araya geldiğini belirtti.

Sybiha, "Barış çabalarındaki ilerlemeyi kaydettik ve ABD liderliğinin ve katılımının önemini vurguladık. Ukrayna barış çabalarında kararlıdır ve savaşın mümkün olan en kısa sürede sona ermesini istiyor." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın, Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki görüşmelerde geçici ateşkes teklifini kabul ettiğini hatırlatan Sybiha, şunları kaydetti:

"Bunun, mümkün olan en kısa sürede sağlanması gerekiyor. Rusya'ya yönelik baskının artırılmasının adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için kritik öneme sahip olduğunu vurguladım."

Sybiha ayrıca, Paris'teki görüşmeler sırasında, Ukrayna'nın güvenlik garantisi olarak yabancı askerlerin ülkesine olası konuşlandırılması konusunu da ele aldıklarını aktardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *