18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti"

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti"

Sivas'ta son günlerde meydana gelen ardışık depremler vatandaşları korkutuyor. 4.7 ve 4.1 büyüklüğündeki depremler 10 dakika arayla gerçekleşti ve çevre illerden de de hissedildi. Özellikle köy evlerinde çatlaklar oluştuğu belirtilirken, bölgedeki yetkililer süreci yakından takip ediyor.

KAYNAK: Demirören Haber Ajansı
Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 1

Doğu Anadolu Fayı (DAF) üzerindeki Malatya 16 Ekim'de 5.9 ile sallandı. Dün de Sivas'ta saat 11:29'da 4.7, 10 dakika sonra ise 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üsleri Hacıali ve Ağılkaya köyleri olan depremler yerin yaklaşık 10 ve 22,98 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Korku ve paniğe neden olan depremde vatandaşlar ev ve iş yerlerinden sokaklara çıktı.

 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 2

OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Depreme ilişkin açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına derhal başladı. İlk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır" dedi. Çevre illerde de hissedilen deprem Hacıali ve Ağılkaya köylerinde bazı evlerde küçük çaplı hasara neden oldu.

 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 3

'BÜYÜK DEPREM ÜRETİR'

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Sivas'ın doğusunda iki deprem oldu. Depremler Merkezi Anadolu Fay Zonu içinde. Erzincan-Mersin' e kadar uzanıyor ve Kayseri'den geçiyor. Büyük deprem de üretebilir. Ecemiş Fayı olarak da bilinir" ifadelerini kullandı.

 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 4

MALATYA'DAN BAĞIMSIZ

Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, "6 Şubat sınrası bölgedeki sismik aktivite arttı ve devam edecek. Malatya'daki depremin fayı ile farklı faylar bunlar. Buna artçı diyemeyiz. Çevrede daha büyük deprem üretecek ve kırılma sürecine girmiş faylar var" dedi.

 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 5

ELAZIĞ'DA 20 AĞIR HASARLI BİNA TESPİT EDİLDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili "Şu ana kadar bin 211 ihbar değerlendirilmiştir. Elazığ'da 20 ağır hasarlı, 517 az hasarlı, Malatya'da 18 az hasarlı bina tespit edilmiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Hasar tespit çalışmalarımızı bir an önce tamamlayarak gereken tüm adımları atacağız" dedi.


 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 6

Depreme okulda yakalanan öğrenciler, kendilerini korkuyla bahçeye attı. İki depremin ardından perşembe günü il merkezinde eğitim-öğretime 1 gün süreyle ara verildi.

 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 7

KAHRAMANMARAŞ 4.6 METRE KAYMIŞ

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Harita Dairesi Başkanlığı tarafından bölgede yapılacak alt ve üstyapı çalışmalarında kullanılmak üzere haritalandırma çalışması yapıldı. Çalışma için kullanılan ve uçaklara entegre edilen yüksek çözünürlüklü fotoğraf makineleri ile çekilen deprem bölgesi fotoğraflarında (ortofoto) bölgesindeki zemin kaymaları tespit edildi. Harita Dairesi Başkanlığı Harita Üretim Birim Sorumlusu Mustafa Yaman, "Afetin büyüklüğünü gösterebilmek adına noktasal olarak en fazla zemin kayması 4.6 metreyle Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde ve 2.5 metre ile Hatay'da tespit edildi. Fay hattında olan noktalarımız çok daha fazla etkilenmiş ama fay hatlarından uzakta olan noktalarımız çok daha az etkilenmiştir" dedi.


 

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 8

Kahramanmaraş'ta 285 bin yapı stokunun yüzde 55'i hasar aldı. Büyük felakette kentteki 7 bin 300 bina yıkıldı.

Deprem zinciri! "Ölü fay hattı harekete geçti" 9

"ÖLÜ FAY HAREKETE GEÇTİ"

Deprem Uzmanı Maden Teknolojisi ve Yerbilimleri Mühendisi Serkan İçelli, Sivas'ta asırlardır ölü olan fayın harekete geçtiğini belirterek şunları söyledi: "Bu deprem 13 Ağustos'ta yırtılmış olan fayın üzerinde gerçekleşti. Artçı kümelenmelerine bakacağız. Bu fayın daha büyük bir deprem üretmesini bekleyemeyiz. Daha fazla 5, 5.5 gelebilir. Böyle yıkıcı depremler üretemez. Zaten ölü diye tabir ettiğimiz eski bir fay. Bu eski fay harekete geçti. Yırtılmayan yerde tekrar yırtılmış oldu. Burası oldukça rahatladı diyebiliriz. Sivas çevresi için daha uzun ve tehlikeli faylarımız mevcut. 7 şiddetini bulabilecek faylar mevcut. Tedbirli olmakta fayda var.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mourinho ilk 11’de 5 değişikliğe gidiyor

Mourinho ilk 11’de 5 değişikliğe gidiyor