Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Programı desteğine başvuran İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) geçen yıl eylül ayında ‘Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR Projesi’ni başlattı. İGC’nin Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Programı kapsamında LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR projesine fon ayırdığı da ortaya çıktı. İGC’nin 15 aylık proje kapsamında 734 bin lira fon aldığı öğrenildi. Proje kapsamında İzmir, Muğla ve Manisa’da Nar Buluşmaları düzenleyen İGC, kadına yönelik şiddetin dışında LGBTİ+ farkındalığını artırmak maksadıyla çalışmalarına devam etti.
u003cbu003eDEĞİŞİM HEDEFLENDİ!u003c/bu003eİGC’nın Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR projesi hakkında yaptığı açıklamada “Tespit edilen şiddet yoğun mahallelerde Nar Buluşmaları düzenlenerek, psikolog, avukat ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir değişim başlatmayı hedefliyor. Proje kapsamında İzmir, Manisa ve Muğla’da 8 mahalle buluşması yapılacak. Mahalle buluşmalarında billboard, broşür ve diğer tanıtım araçları kullanılarak farkındalık düzeyi artırılması hedefleniyor. Projenin diğer önemli kısmı ise “toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı haber dilini yaygınlaştırmak” ifadelerini kullandı.
u003cbu003eTOPLUMSAL CİNSİYET ODAKLI EĞİTİMLER VERİLDİu003c/bu003eİGC projeyle kadına ve LGBTİ’lilere yönelik şiddetin minimize edilmesinin hedeflerken, şiddetin topoğrafyasını çıkardı. İzmir, Manisa ve Muğla’nın şiddet haritasının da çıkarıldığı proje kapsamında 45 gazeteci ise toplumsal cinsiyet odaklı eğitimler verildi. 30 saatlik eğitimle online olarak yapılırken bu eğitimler sonrasında haber, kampanya, kamu spotu, belgesel gibi alanlarda üretimler yapılması hedeflendi.
u003cbu003eLGBTİ+ DESTEKLENDİu003c/bu003e45 gazeteci ise toplumsal cinsiyet odaklı eğitimlerden sonra kadına yönelik şiddete yönelik ve LGBTİ’yi destekleyen mahiyette haberlere imza attı. Proje kapsamında üretilen haberler ise belirlenen yerel gazetelerde ya da hazırlanan internet sitesinde yayınlandı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, online eğitimlerden birinde “Ülkemizde her gün katlanarak artan kadın ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddete karşı, medya dilini dönüştürmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ‘NAR- Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi’ ile yola çıktık” ifadelerini kullandı.
u003cbu003eİZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DE DESTEK OLDUu003c/bu003eKadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi-NAR projesi kapsamındaki mahalle buluşmalarında ise billboard, broşür ve diğer tanıtım araçları kullanılarak farkındalık düzeyi artırılması hedeflenirken, proje ortakları arasında olan İzmir Kadın Kuruluşları Birliği de mahalle toplantılarına etkin olarak katıldı. Etkinlikte LGBTİ başlığı gelebilecek tepkilerden çekinilerek kaldırıldı ve ‘Nar buluşmaları’ şeklinde revize edildi. Etinliklere İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Nar projesi kapsamında psikolog ve sosyolog desteği verdi.