17 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat

Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat

Dolandırıcılık yöntemlerine yapay zeka destekli ses klonlama uygulamaları da eklendi. Amerika’da bir anne, “Sesin kızıma ait olduğundan bir an bile şüphe etmedim” diyerek dolandırıcılar tarafından yapay zeka ile üretilen sese inandığını söyledi. Peki yapay zeka ile oluşturulan sesleri anlamak mümkün mü? Nasıl önlemler almak gerekiyor?

Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 1
Türkiye’den ve dünyadan yapay zeka dolandırıcılığı örneklerine dikkat çeken Doç. Dr. Ali Murat Kırık, önemli noktalara değinerek kullanıcıları uyardı. Avukat Mert Tekin ise, “10 yıla kadar hapis cezası var” diyerek alınması gereken tedbirleri anlattı.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 2
Yapay zeka, son yıllarda gerçeğin ne olduğu konusundaki algıları değiştirmeye başladı. Sadece birkaç cümlelik bir ses örneği, kişinin konuşmasını kopyalayıp kötü amaçlar için kullanmaya yetiyor. Dolandırıcılar, yapay zeka yardımıyla, hedeflerine aldıkları kişilerin konuşmalarını taklit ederek yakınlarından para istiyor.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 3
Yapay zeka dolandırıcılığında örnekler saymakla bitmiyor. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Sosyal medyada yüksek kaliteli ses ve fotoğraflar paylaşmak dolandırıcıların ekmeğine yağ sürüyor” diyerek önemli uyarılarda bulundu.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 4
Amerika’da bir anne, dolandırıcıların sahte kaçırma girişiminde kullandıkları, kızının sesinin yapay zeka tarafından oluşturulan kopyasına "yüzde 100" inandığını söyledi. Jennifer DeStefano, bilinmeyen bir numaradan gelen telefonu açtı. 15 yaşındaki kızı Brie olduğuna inandığı kişinin "hıçkıra hıçkıra ağladığını" duydu.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 5
“BİR AN BİLE ŞÜPHE ETMEDİM” “Sesi duyduğumda kim bu diye hiç düşünmedim. Tamamen kızımın sesiydi, onun tonlamasıydı, onun ağlama şekliydi. Olayın ilginç tarafı kızım olduğundan bir an bile şüphe etmedim. Bu durum beni gerçekten derinden etkiledi.”
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 6
Daha sonra bir erkek sesi devreye girerek taleplerde bulunmaya başladı. Çocuğu kaçırmış gibi yapan kişi, kızı serbest bırakmak için önce 1 milyon dolar talep etti, daha sonra bu rakamı 50 bin dolara indirdi. DeStefano, kızının kaçırılmadığını eşini arayıp güvende olduğunu teyit edince anladı.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 7
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zeka tarafından oluşturulan sahte ses ve görsellerin nasıl ayırt edilebileceğini posta.com.tr’ye anlattı.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 8
Yapay zeka teknolojileri aracılığıyla üretilen sahte sesle ve görüntülerin, dolandırıcılıkta ve yasa dışı işlerde sıklıkla kullanılmaya başladığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Kırık, “Yapay zeka aracılığıyla insanlar kandırılabilmekte ve şantaj yoluyla fidye talep edilebilmektedir.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 9
Örnek vermek gerekirse dolandırıcılar yapay zeka teknolojilerini kullanarak bir kişinin sesini taklit edebilir ve telefon görüşmesi yaparak kurum veya banka gibi güvenilir bir kaynak olarak kendisini tanıtabilir. Bu şekilde, kişilerin banka hesap bilgileri veya kişisel bilgileri elde edilebilir” dedi.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 10
“BİR ANLIK DİKKATSİZLİK DOLANDIRILMANIZA NEDEN OLABİLİR” Yapay zeka aracılığıyla sahte videolar üretilerek dolandırıcılık yapıldığına dikkat çeken Kırık, "Gerek Türkiye’de, gerekse dünyada bu tarz dolandırıcılık vakalarının yaşanmaya başladığı görülmektedir.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 11
Buna ek olarak yapay zeka aracılığıyla sahte videolar oluşturabilmekte ve bu sayede dolandırıcılar kişileri yanıltarak onları bir şeyler yapmaları konusunda ikna edebilmektedir. Kullanılacak sesler ve görüntüler makine öğrenmesi yoluyla işlenmekte, özel yazılımlar vasıtasıyla kişiler hedef alınmaktadır.
Yapay zeka ile çocuk kaçırma! Bunu da yaptılar, aman dikkat 12
Devlet kurumlarından, bankalardan, hastanelerden, okullardan ya da farklı kuruluşlardan aranıyormuş gibi yapılarak kullanıcıların kimlik bilgileri talep edilebilmektedir. Böylece banka ve kredi kartı bilgileri gibi kişiye özel verilere erişim anlık bir dikkatsizlik nedeniyle dolandırıcıların eline geçmektedir” diye konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkmenistan’da At Bayramı kutlanıyor

Türkmenistan’da At Bayramı kutlanıyor