Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında günlük vaka ve can kaybı sayılarının düşüş eğilimi göstermesinin ardından, hastalıkla mücadelede ikinci aşamaya geçecek.
Bir süre önce büyükşehirlerde başlayan Kovid-19 testleriyle sağlıklı kişiler üzerinde yapılan virüs yükü araştırmasının yanı sıra, antikor testleri de uygulanmaya başlanacak.
Bu süreçte toplumun bağışıklık oranı ve virüsü hiçbir belirti göstermeden geçiren 'sessiz kitlenin' oranı tespit edilecek.
Hürriyet'tin haberine göre, bu testler birçok açıdan önem taşırken, yapılan toplantılarda testin yapılma metotları ve sonuçlarıyla ilgili değerlendirmeler şunlar belirlendi.
Gruplar belirlenecek
Türkiye genelinde 81 milyon için 150 bin kişide yapılması planlanan Antikor (Elisa) testi, istatistik ve enfeksiyon uzmanlarının çalışması sonucu katsayı hesabıyla belirlendi.
Belirlenen metotlarla 150 bin kişiye uygulanacak test, örnekleme modellerine göre yapılacak.
Test çalışılırken, yaş grupları, meslek grupları, kalabalık yerlerde çalışanlar ve kentlerin kıyı mahallelerinde yaşayanlar gibi gruplar belirlenecek.
İstanbul’da en az 35 bin kişiye test uygulanacak
150 bin kişiye yapılacak test, Türkiye genelinde uygulanması planlanırken, nüfus kriterleri esas alınacağı için en çok test İstanbul’da yapılacak. İstanbul için belirlenen rakamın, en az 35 bin olacağı belirtiliyor.
Diğer illerin nüfuslarına göre katsayı belirlenecek ve o ilin bağışıklık oranını vermesi için belirlenen sayıda test uygulanacak.
Sonuçlar 15-20 gün içinde çıkabilir
Antikor (Elisa) testinin 45 dakikada sonuç verdiği, PCR testleri gibi karmaşık olmadığı ve canlı materyalle çalışılmadığı belirtildi. Test, poliklinikler hariç, hemen hemen tüm hastanelerde yapılabiliyor.
Testin sonuçlarının 15-20 günde çıkması tahmin edilirken, değerlendirmenin süreyi biraz uzatabileceği belirtiliyor.
Test sonuçları karar alma sürecinde çok tekili olacak
Normalleşme kararları alınırken, bir şehrin bağışıklık oranının önemli olduğunu belirten uzmanlar, yüzde 30’unda bağışıklık oluşan bir kentte, daha rahat hareket edip kararlar alınabileceğini dile getiriyorlar.
Oranın düşük olduğu kentlerde, kuralların daha sıkı uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
Araştırmaların sonucunda, salgının en yoğun yaşandığı il olması nedeniyle İstanbul’da bağışıklık oranının yüksek çıkması bekleniyor.
Bağışıklık belgesi verilecek
Antikor testi yapılan ve bağışıklık geliştirdiği ortaya çıkan kişilere bağışıklık belgesinin verilmesi tartışılıyor.
Türkiye’nin ilk kez bu teste başvuracak ve sınırlı sayıda alınmış olması nedeniyle kurumların ve şirketlerin kendi testini yaptırması şimdilik söz konusu değil.
Ancak ileri aşamada, bu olanağın doğabileceği de belirtiliyor.
Bağışıklık belgesi gibi ileri adımların, salgının uzun sürmesi ve ikinci dalganın gelmesi durumunda söz konusu olabileceği dile getiriliyor.
Salgının sürmesi durumunda bu test sonuçlarına göre, havaalanı, otel, AVM gibi yerlerde çalıştırılacak kişilerde bağışıklık belgesinin aranabileceği, halkla ilişkileri yürüten görevlerde hastalığı geçiren ve antikor oluşturan kişilerin kullanabileceği ifade ediliyor.
Antikor (Elisa) testi nedir ve nasıl yapılır?
İnsan vücudu, virüs veya yabancı bir patojenin bulaşması nedeniyle yakalandığı hastalık sürecinde , kan ve dokularda antikorlar üretmeye başlar.
Antikorlar, virüslere saldırıp kendisini çoğaltmasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engelleyerek onu yok ediyor.
Alınan bir miktar kanla yapılan testler laboratuvarda inceleniyor ve vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakılıyor.
Vücutta bu antikorların tespit edilmesi durumunda kişinin büyük ihtimalle hastalığı geçirdiğini anlaşılıyor.
Genel olarak test sonuçlarının çıkması birkaç günü alırken, son dönemde birkaç saat içinde sonuç veren geliştirilmiş testler olduğu da belirtiliyor.