22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 6+1'li masada adaylık kavgası

6+1'li masada adaylık kavgası

Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için ABD ve Avrupa turları düzenleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ittifak içinden rakipleri çoğaldı. Kılıçdaroğlu’nun geri adım atmayacağını belirtmesine rağmen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş adaylık için tekrar ortaya çıktı.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
6+1'li masada adaylık kavgası

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

Ortak mı Ayrı mı Çekişmesi Başladı

6+1’li masanın ortak aday üzerinde uzlaşamaması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Adayın biran önce belirlenmesi gerektiğini ifade edenlerin sayısı artarken 14 Kasım’da DEVA Partisi ev sahipliğinde yapılacak olan 2. tur 2. görüşmesinde ya ortak bir ismin belirleneceği ya da her partinin ayrı adayla ortaya çıkması kararının alınacağı iddia edildi. 

Rakipler Yine Devreye Girdi

Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için ABD ve Avrupa turları düzenleyen ancak buralarda olumlu bir sonuç alamayınca da hamburger yemeye gittiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ittifak içinden rakipleri çoğaldı. Kılıçdaroğlu’nun geri adım atmayacağının bilinmesine rağmen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş adaylık için tekrar ortaya çıktı.

Herkes Kendi Yoluna

Ortak adaylık için Kemal Kılıçdaroğlu’nun emri vaki yapması ve İP Genel Başkanı Meral Akşener’in de BTP’nin 6+1’li masaya dâhil olmasını istemesi ortaklarda huzursuzluğa yol açtı. Kılıçdaroğlu ve Akşener’in masaya yaptıkları dayatmaların masanın ruhuna aykırı olduğunu düşünen DEVA ve Gelecek Partisi masadan kalkma planları yapmaya başladı.

MASAYA HAMBURGER YARAMADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını garanti altına almak için yaptığı ABD ve Avrupa ziyaretlerinden eli boş döndü. Ortak adaylığın kendi hakkı olduğunu düşünen Kılıçdaroğlu, masa üzerindeki baskıyı artırmak için de “ekonomiyi rahatlatacak fonu ben buldum” dayatmasına başladı. Ziyaretlerinde yaptığı görüşmeler neticesinde Kemal Kılıçdaroğlu’na “kazanamayacak aday” olarak bakıldığı iddia edildi.

Adı bir süredir 6+1’li masanın ortak adaylığı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kemal Kılıçdaroğlu’nun elinin boş dönmesini fırsat bilerek tekrardan adaylık yarışına dâhil oldu. Aday olma meselesinin kendisi için bir detay olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Ben sürecin en önemli parçasıyım. İstanbul'da başarılı olursanız Türkiye'de başarılı olursunuz. 6'lı masanın en çalışkan neferiyim" ifadelerini kullandı. Bu açıklaması “kazanacak aday benim” mesajı olarak yorumlandı.

İP Genel Başkanı Meral Akşener ise hem Kılıçdaroğlu hem de İmamoğlu ismine olan mesafesini daha da artırdı. Akşener’in, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile yaptığı görüşmede 'adaylık' diyalogunun yaşandığı iddia edilirken, 14 Kasım tarihinde Meral Akşener'in İl Başkanları tarafından Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanacağı iddia edildi. Akşener’in masaya ya “Ben” ya da “Yavaş” diyeceği öne sürüldü.

İmamoğlu'ndan "Adaylık Benim Hakkım" Mesajı

Adı bir süredir Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Aday olma meselesinin kendisi için bir detay olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Ben sürecin en önemli parçasıyım. İstanbul'da başarılı olursanız Türkiye'de başarılı olursunuz. 6'lı masanın en çalışkan neferiyim" ifadelerini kullandı.

2023 seçimlerinde yapılan olan Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili 6+1’li masanın adayıyla ilgili belirsizlik devam ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdiği demeçlerle aday olmayı istediğini adeta ilan etmişti. Masaya yakınlığıyla bilinen araştırma şirketlerinin adayının kim olması gerektiğiyle ilgili yaptıkları anketlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın isminin öne çıkması adaylık yarışını hareketlendirdi.

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir televizyon programında "Ben sürecin en önemli parçasıyım. 6'lı masanın en çalışkan neferiyim" ifadelerini kullandı. Sürekli adaylık konusunun gündemde tutulmasını doğru bulmadığını belirten İmamoğlu, "Aday olma meselesi detay benim için. O en son mesele. 86 milyon insanın yüzü İstanbul'a bakıyor" dedi. İmamoğlu’nun bu sözleri “adaylık benim hakkım” şeklinde yorumlandı.

Akşener'den Yavaş'a Teklif

İP Genel Başkanı Meral Akşener'in, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile yaptığı görüşmede 'adaylık' diyalogunun yaşandığı iddia edilirken, 14 Kasım tarihinde Meral Akşener'in İl Başkanları tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanacağı iddia edildi. Bu tarihin 6+1’li masanın 8. Görüşmesine denk gelmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Akşener masaya otururken “ya Ben ya da Yavaş” kartını öne süreceği iddia edildi.

Dar bir grup kurmay heyeti ile bir süre önce Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı ziyaret eden İP Genel Başkanı Meral Akşener, "Mansur Bey eğer Cumhurbaşkanlığı adaylığını düşünüyorsanız, çıkın açıklayın. Biz de sizi destekleyelim" şeklinde teklif götürdüğü, Yavaş'ın ise bu teklife sessiz kaldığı öne sürüldü. Kemal Kılıçdaroğlu’na rağmen Yavaş’a teklif götüren Meral Akşener’in asıl hedefinin kendi adaylığı olduğu, bunun tek yolunun da masanın dağılması ve her partinin ayrı ayrı adaylarla çıkması gerektiği belirtildi. Akşener daha önce de “Aday değilim, ben başbakan olacağım” ifadelerini kullanmıştı.

14 Kasım Pazartesi günü İP’in 81 İl Başkanı bir imza toplayarak, Meral Akşener'in Cumhurbaşkanı adayı olmasını isteyecekleri gündeme geldi. Daha önce bu teklifin Hatay İl başkanı Şefik Çirkin tarafından yapıldığı ancak Akşener’in onay vermediği belirtildi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun dayatmaları üzerine İl Başkanları tekrardan imza toplayıp Akşener’e iletti. Akşener’in de imzaların açıklanması için 14 Kasım tarihini belirlediği iddia edildi.

Dayatmalardan Rahatsız Oldular

Yuvarlak masanı ortak adaylık için Kemal Kılıçdaroğlu’nun emri vaki yapması ve İP Başkanı Meral Akşener’in diğer liderlerle görüşmeden BTP’nin 6+1’li masaya dâhil olmasını istemesi ortaklarda huzursuzluğa yol açtı. Kılıçdaroğlu ve Akşener’in masaya yaptıkları dayatmaların masanın ruhuna aykırı olduğunu düşünen DEVA ve Gelecek Partisi masadan kalkma planları yapmaya başladı. Saadet Partisi’nin ise Abdullah Gül’ün adaylığı için Deva ve Gelecek partisiyle ayrı bir ittifakın içine gireceği, görüşmeler için de partisinin kongresinden sonra bir tarih belirlediği iddia edildi.

İMAMOĞLU-SÖZCÜ GAZETESİ KAVGASI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, imar haberlerinin ardından Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay'ın annesinin evine "Hakkınızda ihbar var" denilerek zabıta ekibi göndermiş, bunun üzerine gazete, İmamoğlu haberlerini yasaklamıştı. tv100 yazarı Barış Yarkadaş, İmamoğlu'nun elindeki kamu gücünü bu şekilde kullanmasının ayıp ve korkutucu olduğunu belirterek sert sözlerle eleştiride bulundu:

"Bir gazete sizi rant ilişkilerinden dolayı eleştirdiyse, 83 yaşındaki annesinin evine zabıtayı göndermeniz hiçbir şekilde izah edilemez ve kabul edilemez" dedi. Olayın İP Genel Başkanı Meral Akşener'e de anlatıldığını aktaran Yarkadaş, "Meral Hanım Ekrem Bey'deki bu otokratik eğilimlerden dolayı bir kaygı duyuyor" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise bu olaydan sonra Ekrem İmamoğlu’na hatanı düzelt dediği ve ardından Sözcü Gazetesini ziyaret ettiğini öne sürdü. Bu olaydan sonra da Kılıçdaroğlu-İmamoğlu hattında iplerin daha da gerildiği belirtildi.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'dan 10 Kasım mesajı

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'dan 10 Kasım mesajı