08 Ocak 2025
weather
8°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Galeriler Gündem 690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar

690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar

690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 1
1332 yılından günümüze kadar gelen, Türkiye’de kılıçla hutbe verme geleneğinin yaşatıldığı camiler arasında olan Orhan Camii, hem çevresi ve mimarisi hem de hutbe geleneğini sürdürmesiyle dikkat çekiyor.
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 2
Osmanlı İmparatorluğunun ikinci padişahı Orhan Gazi döneminde inşa edilen İzmit ilçesi Camialtı Sokak’ta bulunan cami asırlara meydan okurken turistlerin uğrak noktası haline geldi.
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 3
u003cbu003eSELÇUKLU MİMARİSİNE UYGUNu003c/bu003eTarihi camide imamlık görevini yürüten Kenan Yılmaz şunları söyledi:Kocaeli denildiğinde akla ilk gelen ilçemiz hiç şüphesiz ki İzmit’tir, İzmit denildiğinde de hem akla ilk gelen camimiz hem de en eski tarihi yapı Orhan Camii’dir. Camimiz 1330’lu yıllarda dönemin padişahı Orhan Gazi adına şehzadesi Gazi Süleyman Paşa tarafından fetihten hemen sonra yaptırılmıştır. İzmit Orhan Camimiz Selçuklu mimarisine uygun şekilde yapılmıştır, tavanı düz ve kubbesiz içerisi sade bir yapıda taş duvarlar ile çevrili bir bina olarak inşa edilmiştir. Yapıldığı tarihten 1843 tarihine kadar herhangi bir onarım kaydı bulunmazken, 1843 tarihinde dönemim padişahı Sultan Abdülmecid döneminde tarihi camimiz detaylı bir onarıma alınmıştır.u0026nbsp;
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 4
Tamda bu dönemde dört sütunlu ahşap kubbemiz, hanımların namaz kılması için düşünülmüş hanımlar mahfili bölümü, hünkar mahfili bölümü ve son cemaat yeri bölümü diye bilinen bölümlerin tamamı camiye kazandırılmıştır. Camimiz ilk yapıldığı günden bugüne kadar halkımıza hizmet vermeye devam etmiştir bu sırada pek çok kez onarım çalışması görmüş bu onarım çalışmalarından sonuncusunda yaklaşık 5 yıl evvel Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış ve şuan ki güzelliğine kavuşturulmuştur
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 5
u003cbu003ePEYGAMBERİMİZİN HUTBE OKUMA ŞEKLİDİRu003c/bu003eKılıçla hutbe geleneğinin taşıdığı anlama değinen Yılmaz, “Orhan Camimizin bilinen dört ismi daha vardır. Bunlardan ilki tabi ki Orhan Cami, ikici ismini yaptıran Gazi Süleyman Paşa olduğu için ondan alır yani Gazi Süleyman Paşa Camii, üçüncüsü fethi sembol ettiği için Fetih Camii, dördüncüsü ve İzmit Halkının en iyi bildiği şekilde Kılıçlı Camii ismiyle meşhur olmuştur. Kılıçlı Camii demişken kılıca değinmemek olmaz elbette, bize en yakın şehrimiz İstanbul Ayasofya Kebir Camii'nde olduğu gibi, camimizde de cuma ve bayram hutbeleri kılıçla yapılmaktadır. Kılıç İslam’ı temsil etmektedir, Hazreti Peygamberimizin hutbe okuma şeklinin devamıdır. Ecdadımız bir yeri fetih ettikten sonra fethin sembolü olarak inşa etmiş oldukları camilerde bu geleneği devam ettirmek suretiyle hem dosta güven düşmana korku hem de orada hutbeyi gerçekleştiren imamın söylediği her sözün İslam adına söylenmiş sözler olduğunu vurgulamış oranın artık bir İslam beldesi olduğu vurgulanması şeklinde kılıçla hutbe okuma geleneği o günden bugüne devam etmiştir” diye konuştu.
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 6
u003cbu003eCAMİMİZİN ÇEVRESİ ÖZELDİRu003c/bu003eKonuşmalarına devam eden Yılmaz, “Camimizin sadece kendi değil çevresi de özeldir camimizin içerisinde bulunduğu bu alan kale surları içerisinde yer alır ve şehri en geniş açı ile gören tepesidir. Dolayısıyla sadece cami değil caminin çevresi, manzarası, bahçesi ve haziresi de apayrı bir öneme sahiptir. Caminin kıble istikametinde küçük bir haziresi bulunmaktadır. O hazire de cami ile aynı tarihte inşa edilmiş ama ne yazık ki bu günlere ulaşmamış olan Orhan Medresemiz de görev yapmış hocalarımız ve ailelerinden bir kaçının kabirleri bulunmaktadır. Caminin bahçesinde ihtiyar bir çınar ağacı vardır ki nice tarihi günlere tanıklık etmiş, en ihtiyar haliyle ama en ihtişamlı hali ile camimize komşuluk yapmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 7
u003cbu003e‘OSMANLI HAVASI ALIYORUZ’u003c/bu003eTarihi camiyi görmek için İstanbul’dan sabahın erken saatlerinde yola çıkan İtalyan Arkelog Alessandra Ricci, “Benim bildiğim kadarıyla 14. yüzyıldan kalan bir cami ama sadece bir cami değil burada daha geniş bir kompleks vardı. Anladığım kadarıyla arka tarafta restorasyon çalışmaları yaparken medrese kalıntıları buldular. Büyük ihtimalle burada büyük kale surları vardı. Bu bölge surları ve çeşmeleriyle zengin bir bölgedir. Ufak ahşap evleri bahçeleriyle düşününce buradan tamamen bir Osmanlı havası alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 8
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 9
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 10
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 11
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 12
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 13
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 14
690 yıldır asırlara meydan okuyan cami! Kılıçla Peygamberimizden gelen geleneği yaşatıyorlar 15
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Herkesi kendine hayran bırakmıştı: Gökyüzündeki esrarengiz şekillerin gizemi çözüldü!

Herkesi kendine hayran bırakmıştı: Gökyüzündeki esrarengiz şekillerin gizemi çözüldü!