25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Adli tatil ne zaman 2021? Adli tatilde hangi davalar bakılır, adliyeler açık mı?

Adli tatil ne zaman 2021? Adli tatilde hangi davalar bakılır, adliyeler açık mı?

Pandemi şartlarında zorlu geçen bir yılın ardından yargı çalışanları tatile çıkmaya hazırlanıyor. Yargı çalışanlarının toplu izne çıkması anlamına gelen 'adli tatil'in ne zaman başlayacağı merak edilirken öte yandan adli tatilde hangi davalara bakılacağı da sorgulanıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Adli tatil ne zaman 2021? Adli tatilde hangi davalar bakılır, adliyeler açık mı?

Binlerce yargı çalışanı dört gözle adli tatilin gelmesini bekliyor. Salgın stresi altın çalışanlar tatilin gelmesiyle biraz olsun nefes almak istiyor. Mahkemelik işi olan vatandaşlar ise, adli tatilin ne zaman başlayıp biteceğini merak ediyor. Bunun yanı sıra hukuki işlerini halletmes, gereken birçok kişi adli tatilde adliyeler açık mı diye sorgularken, bu süreçte hangi davalar bakılacağını da araştırıyor.

ADLİ TATİL NEDİR?

Adli tatil, yargı çalışanlarının toplu izne çıkması anlamına gelmektedir. Her yıl aynı tarihler arasında adli tatile çıkılmaktadır.

ADLİ TATİL NE ZAMAN 2021?

Yargı çalışanlarının izne çıktığı adil tatil, her yıl aynı tarihler arasında gerçekleştiriliyor. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlıklı 102. maddesinde "Adli tatil, her yıl 20 Temmuz'da başlar, 31 Ağustos'ta sona erer. Yeni adli yıl bir Eylülde başlar." İfadeleri kullanılıyor.

Buna göre adli tatil bu yıl da 20 Temmuz 2021’de başlayacak ve 31 Ağustos 2021’de sona erecek. 1 Eylül itibariyle de yeni adli yıl başlamış olacak.

 ADLİ TATİLDE HANGİ DAVALARA BAKILIR?

Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:

a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, Velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

ğ) Çekişmesiz yargı işleri.

h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.

(3) Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.

(4) Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MED-7'nin ortak bildirisine Türkiye'den ilk tepki

MED-7'nin ortak bildirisine Türkiye'den ilk tepki