22 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
PARÇALI BULUTLU
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Akşener'in nazı CHP'yi kızdırdı

Akşener'in nazı CHP'yi kızdırdı

Yuvarlak masa etrafında buluşan 6 siyasi partinin ittifakın geleceği ve ortak aday üzerindeki tartışmaları derinleşmeye başladı. Sonradan ittifaka katılan Deva ve Gelecek Partisinin Genel Başkanları ittifakın yeniden yapılandırılmasını talep etti. Adaylığı konusunda ısrarcı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ise İP Genel Başkanı Meral Akşener’den üstü kapalı veto geldi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Akşener'in nazı CHP'yi kızdırdı

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME, SİLiK BiR İSİM ARIYORLAR

6 siyasi partinin HDP’yi gizli ortak yaparak kurdukları yuvarlak masa ihtilaf masasına dönüştü. İttifakın ortak adayının kim olacağı konusunda henüz bir anlaşmaya varamayan parti genel başkanları birbirine zıt açıklamalarda bulunmaya başladı. İP Genel Başkanı Meral Akşener “ismi bilinmeyen bir aday” tarifi yaparken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise ittifakın ortak adayı gibi şehir gezileri yapıp vaatlerde bulundu.

İttifaka sonradan dahil olan Deva ve Gelecek Partilerinin Genel Başkanları ise ittifakın yeniden yapılandırılmasını talep ederken, ittifakın ortak adaylığı için Kemal Kılıçdaroğlu ismine sıcak bakmadıkları belirtildi. İmzaladkları ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Önerisi Mutabakat Metni’nin ise başta CHP olmak üzere imzası bulunan diğer siyasi partilerde huzursuzluk oluşturduğu öğrenildi. Hazırlanan öneride kapsayıcılıktan öte ayrıştırıcı unsurların öne çıktığı ve “belirsizliklerle dolu” olduğu yorumları yapıldı.

KILIÇDAROĞLU’NUN ÜZERİNİ ÇİZDİ

İP Genel Başkanı Meral Akşener katıldığı bir televizyon programında ittifakın ortak Cumhurbaşkanı adayına ilişkin yaptığı açıklamalarda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir kez daha veto etti. Akşener ortak adayın ‘bilinmeyen bir isim’ olması gerektiğini söyledi.

İttifakın ortak adayına ilişkin açıklamalarda bulunan Meral Akşener, “Hem Meclis’i alacağız hem de Cumhurbaşkanlığı’nı alacağız. Almanya, Finlandiya Cumhurbaşkanı gibi adını bile bilmediğiniz derleyici toparlayıcı bu ülkede herkesin Cumhurbaşkanı olacak bir kişiyi aday göstereceğiz” diye konuştu.

İTTİFAK YENİDEN YAPILANDIRILSIN

6 siyasi partinin yuvarlak masa etrafında buluşarak gerçekleştirdiği sistem değişikliği mutabakatının ittifakın genişlediği yorumlarına neden olmasına Deva ve Gelecek Partilerinden açıklama geldi. Babacan, “üzerinde yeniden çalışılması gerekiyor” derken, Davutoğlu ise ittifakın yeniden yapılandırılmasını istedi.

Partisinin seçim ittifakına yaklaşımını anlatan Deva Partisi Genel Başkanı Babacan, “Altı partinin ortak çalışması bir ittifak vizyonuyla devam edecek ise ki doğal akışı bu yönde, o zaman kurulacak ittifakın ilke ve değerlerinin de çalışılması ve üzerinde uzlaşılması gerekiyor” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da 6 partinin ittifakı üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bu bir seçim ittifakı değil. Benim şahsi kanaatim; mümkün olan en kısa sürede ilkeleri açık bir şekilde ortaya konmuş, gelecek planlaması itibarıyla da ana bir perspektifin verildiği bir ittifak yapılanmasının, ittifakın yeniden yapılanmasının doğru olacağı” ifadelerini kullandı.

THE ECONOMİST’İN ADAYI

İngiltere merkezli ekonomi dergisi The Economist, bu haftaki sayısında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yer verdi. “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhtemel rakibiyle tanışın” başlıklı makalede Kılıçdaroğlu’nun kurduğu yuvarlak masaya atıfta bulunularak “uzlaşmanın adayı” olarak tarif edildi.

The Economist, aralarında CHP de bulunan 6 muhalefet partisinin ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ önerisine ilişkin uzlaşma metnini imzaladığına dikkat çekti. Makalede bu partilerin henüz bir ortak aday açıklamadığı; ancak tüm okların cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olacağına işaret ettiği belirtildi.

BÖLÜCÜLÜK GEZİSİNE ÇIKTI

Ertelediği Diyarbakır gezisini gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı açıklamalarla yine skandal ifadeler kullandı. Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine ittifak ortaklarından hiçbir tepki gelmemesi ise destek verildiği yorumlarına neden oldu.

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır araştırma merkezine (DİTAM) yaptığı ziyarette merkez başkanı Mehmet Vural’ın, PKK’lı teröristlere yönelik gerçekleştirilen Sınır ötesi operasyonlara ilişkin “Operasyonlar dursun, bunlar halkı ezme operasyonudur” sözlerine sessiz kaldı. Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, ‘Kürt Sorunu’nu çözme vaadinde bulunmasının yanı sıra, parti kapatmalara karşı olduklarını, kayyumlara son vereceklerini belirtti. Kendisini yargının yerine koyan Kılıçdaroğlu iktidara gelmeleri halinde ise suçsuz olduklarına inandığı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’yı serbest bırakacaklarını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha önce de, “Bu ülkeye demokrasi gelecekse, bunun yolu Diyarbakır’dan geçer” ifadelerini kullanmış, ittifak ortakları da bu söyleme destek vermişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İHA-SİHA düşmanı CHP'nin fıkrası

İHA-SİHA düşmanı CHP'nin fıkrası