20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Altay'ın mazgalları Aydın'dan

Altay'ın mazgalları Aydın'dan

Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe milli tank Altay’ın mazgalları, Aydınlı demir doğrama ustası Musa Siner tarafından yapılıyor. 

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Altay'ın mazgalları Aydın'dan

MEHMET ARKAN / TÜRKGÜN ÖZEL

ALTAY'IN MAZGALLARI AYDIN'DAN

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) geleceğe yönelik ihtiyaçlarından yola çıkılarak geliştirilen ve yeni koruma konseptine göre yeniden tasarlanan Altay tankına monte edilecek olan mazgallar, Efeler 2. Sanayi Sitesi’ndeki Berat Demir Doğrama’nın sahibi Musa Siner tarafından üretiliyor.

İncirliova İlçe Jandarma Komutanlığı yetkilileri aracılığıyla yüklenici firma tarafından kendisine ulaştırılan 48 adet mazgal siparişi için üretim çalışmalarına 2 Temmuz itibariyle başlayan demir doğrama ustası Musa Siner, milli tank Altay’ın yapımına katkıda bulunacak olmaktan ötürü büyük gurur duyduğunu söyledi. 

İMALAT SON SİSTEM SULU KESİM MAKİNALARLA YAPILIYOR

Aydınlı bir demir tedarikçisinin tavsiyesi sonrasında, İncirliova Jandarma Komutanlığı yetkililerinin kendisiyle mazgal üretimi için iletişime geçtiklerini söyleyen Siner, “48 adet sipariş için bizden istenilen fiyat teklifini sunmamızın ardından gereken onay geldi ve sözleşmemizi imzaladık. Mazgal üretimi için ızgaralara ait imalat dokümanı ve 3D çizimlerin bana iletilmesinin ardından hemen çalışmalara başladık. Son sistem sulu kesim makinelerimizle gerçekleştirdiğimiz imalatla mazgal üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretim safhasında montajı, gazaltı kaynakla son teknolojik imkanlardan faydalanarak yapıyoruz. Bizim burada ürettiğimiz mazgallar, Altay tankının üzerine ve yanlarındaki gözetleme noktalarına monte edilecek. Ayrıca köşebent ve çerçevelerin yanı sıra atış sırasında, kullanılan lazer gibi koruma sistemleri için de bu mazgallar bir nevi koruyucu ekipman niteliği taşıyor” dedi. 

ROKET VE BOMBALARDAN KORUYOR

Halihazırda mazgal üretiminin devam ettiğini söyleyen Siner, “9 Temmuz’da ürettiğimiz mazgalları yetkililere teslim edeceğiz. Ürettiğimiz ham haldeki mazgallar, ana fabrikada boyama işleminden geçirilecek. Otomatik sulu kesim sistemimizle çapaksız, hassas, transmisyon mille ve 3 santim arayla projedeki ölçümlere göre birebir mazgal üretimi yapıyoruz. Bu mazgallar roket ve bombadan da koruma amaçlı bir özelliğe sahip. 5 ayrı ölçüde gerçekleştirdiğimiz mazgal üretiminde, bu nedenle gayet titiz davranıyoruz. 1 adet mazgalın üretimi, ortalama yaklaşık 45 dakikamızı alıyor.  64 santim uzunluğundaki mazgaldan 16 adet, 59 santimden 16 adet, 45.5 santimden 8 adet, 34 santimden de 8 adet olmak üzere 48 adet üretim yapacağız. Ürettiğimiz bir mazgalın ağırlığı ortalama 17 kilogramdır. Ölçülere göre ağırlık da değişiyor. 48 adet mazgal için yaklaşık 1 ton 300 kilogram demir kullanacağız” dedi. 

MİLLİ PROJEYE KATKI SAĞLAMAKTAN GURUR DUYUYORUM

48 adet mazgal üretiminin ardından proje kapsamında, tank yapımı için daha farklı materyallerin de siparişlerini alacağını söyleyen Siner, “Sözleşmede de yer aldığı gibi 7 gün sonra mazgalları teslim etmiş olacağız. Böyle bir milli projeye katkı sağlamaktan ötürü gururluyum ve sevinçliyim. Mili Savunma Sanayisi anlamında son dönemlerdeki gelişmeler cidden göz doldurucudur. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Altay tankı yurtdışına ihracat yoluyla da satılacak olan bizim kendi geliştirdiğimiz bir tank. Bu tankın yalnızca mazgalını biz üretiyoruz ama paletlerinden tutun her aşamasına kadar üretimde emeği geçen herkesin ayrı ayrı büyük katkıları söz konusu. Bu proje de para bizim için ikinci plandadır. Gerekirse para almadan devletimize destek olarak emeğimizi hibe etmeye de hazırız. Zaten bizden istenilen fiyat teklifinde de sadece işçiliğimizin karşılığını da çok düşük seviyede tuttuk. Sadece elemanlarımızın işçiliğinin karşılığı olarak alacakları parayı yansıttık. Bize para almadan bunu yapacaksın derlerse de sıkıntı yok. Devletimiz için her zaman taşın altına elimizi koymaya hazırız” diye konuştu.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kazakistan stratejik hamlelerle finansta liderlik peşinde

Kazakistan stratejik hamlelerle finansta liderlik peşinde