Son dönemde demiryolu yatırımları artırıldı. Özellikle hızlı tren ile ilgili yeni çalışmalar gündemde. Dün medyanın Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İstanbul arasında süper hızlı tren projemizi bitirdiklerini söyledi. Uraloğlu, "Bunun fizibilitelerini yapıyoruz. Ankara ile İstanbul arasını iki durakla yaklaşık 80 dakikada kat etmiş olacağız" dedi. 225 kilometre saatlik hızlı tren setinin tasarımına da başladıklarını ve 2024'te tasarlamış olacaklarını belirten Uraloğlu, "2025'te prototipini üreteceğiz. Sonrasında 250 kilometre hıza sahip yüksek hızlı tren setinin tasarımını ve milli metro projesinin tasarımını da 2026'da inşallah gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hattını 2027'de bitireceklerini belirten Uraloğlu, "Biz Kapıkule'den girdiğimizde artık Gaziantep'ten hızlı trenle çıkmış olacağız. Ankara'nın İzmir'e bağlantısını sağlayacak yüksek hızlı treni 2028'de bitirmeyi hedefliyoruz" dedi. Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle 77 milyonun üstünde yolcunun seyahat ettiğini de söyledi.
Bakan Abdulkadir Uraloğlu'nun konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
OTOYOL VE KÖPRÜLERE DEPREM HAZIRLIĞI
Olası bir depreme hazırlık için İstanbul'da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün askı halatlarını yeniledik. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (FSM) için çalışmalarına devam ediyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un aort damarı gibi. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlayacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var.
HATAY HAVALİMANI'NI YENİDEN YAPACAĞIZ
Depremde zarar gören yolları çok hızlı bir şekilde onardık. Hatay Havaalanı'na şu an boş uçaklar iniyor, dolu uçaklar kalkabiliyor. Projemizi yaptık. Şimdi hızlıca ihalesini yapıp havaalanını yeniden inşaa edeceğiz. Aynı yere yapacağız maalesef. Çünkü başka bir yer yok orada. Rize'deki ve Ordu Giresun'daki havaalanı yaklaşımıyla denizin içerisine nasıl yapmışsak burada da Amik Gölü'nün içerisine aynı mantıkla yapacağız.
İKİ KİŞİDEN BİRİ ARAÇ SAHİBİ OLACAK
Ülkemizde nüfusumuzun 2029'da 92.5 milyona, 2035'te 98 milyona ve 2053'te de 112.6 milyona çıkacağını tahmin ediyoruz. Ülkemizdeki araç sahipliği sayısının 2050'de Avrupa ortalamasına yakın olan 1000 kişiye 500 araç oranına ulaşacağını öngörüyoruz. Yani, her 2 kişiden biri araç sahibi olacak. Bu durumda da ülkemizde şu anda yaklaşık 26.5 milyon olan araç sayısı 2050'li yıllarda 55 milyon civarında olacak.
6A UYDUSU 2024'TE UZAYDA
Osmangazi Köprüsü'nde trafik öngörülerinin üzerine çıktıklarına işaret eden Bakan Abdülkadir Uraloğlu, şu an için köprüyü kullanan araç sayının ortalama 70 binlerde olduğunu, daha çok insanın kullanımı için ücrette zam yapılmadığını belirtti. 2028'e kadar 57 olan havalimanı sayısını 61'e yükseltmeye hedeflediklerini de belirten Uraloğlu, 2024'te 6A uydusunu uzaya fırlatacaklarını ve 2053'e kadar da 31 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.
Kaynak: Akşam Gazetesi