20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Ankara'da büyük gün! Resmen açıldı

Ankara'da büyük gün! Resmen açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Kuzey Yıldızı Camii açılışında konuştu. İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ankara'da büyük gün! Resmen açıldı

"Bugün resmi açılışını yapmakta olduğumuz Diyanet Bilim ve Kültür Merkezi’nin ama bunun yanında Büyük Ankara Camii’nin başkentimize hayırlı olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. 80 dönümlük arazi üzerine inşa edilen bu külliye Ankara’ya yakışır bir eser olmuştur.

Bu eserin Ankara’ya kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Önceki başkanlarımız Melih Gökçek ve Mustafa Tuna beyefendiye burada özellikle teşekkür ediyorum.

Camiler sadece taştan tuğladan ibaret binalar değildir. Tüm farklılıklarımızı bir tarafa bırakıp Hakkın karşısında eşitlendiğimiz mukaddes mekanlardır. Camilerimiz inşa edildikleri şehirlere kimlik, kişilik ve karakter kazandıran yapılardır

İstanbul’u Sultan Ahmet’siz, Süleymaniyesiz düşünemeyiz. Ankara’yı Hacı Bayram Veli Camii ve türbesi olmadan anlatmak mümkün değildir. Kocatepe Camii de yakın dönemde Ankara’yı anlatan sembol eserlerden biridir.

Geçen hafta hizmete açtığımız Büyük Çamlıca Camisi de şimdiden İstanbul’un abide eserlerinden biri haline geldi. 60 bini aşkın cemaati kubbenin altında ve avlusunda toparlayabiliyor. Bu abide eser Cumhuriyet’in Ankarasını Osmanlının Ankarası ile yeniden kucaklaştıracaktır.

İslam toplumlarında camiler hayatın merkezi olmuşlardır. Nasıl ki kalp ayakta tutan ana organsa mabetler de ilim, hikmet ve fazilet merkezi olarak toplumu ayakta tutar.

Camilerin süsü cemaatidir. Özellikle de gençlerdir. Çocukların gelmediği, gençlerin uğramadığı camiler ne kadar muhteşem olursa olsun boynu bükük kalmaya mecburdur. Cami merkezli bir hayatı özendirmemizi, teşvik etmemiz gerekiyor. Genç kuşaklar işle camiler arasında yapay duvarlar örmemeliyiz."

Kütüphanede 7 bin dini eser yer alacak
Cami ve külliyenin açılmasının ardından yaklaşık 7 bin dini eserin bulunduğu kütüphane de vatandaşların kullanımına sunuldu.

Külliye alanında, Kuzeykent'in bulunduğu vadiye bakan hasbahçe, çay-kahve köşkü ve Osmanlı-Türk mutfağı bölümleri ile süs havuzu ve vatandaşların dinlenebilmesi için çok sayıda bölüme yer veriliyor.

 Projede katlar arası ulaşımın asansör ve yürüyen merdivenlerle sağlandığı bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark da bulunuyor.

5 bin kişilik kongre merkezi
Caminin kapalı, yarı açık ve açık alanlarının tamamı ibadete açıldığında 15 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek.

Külliye alanında inşa edilen, uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapabilecek nitelikteki 5 bin kişilik kongre merkezi, Türkiye'de tek salonda en fazla katılımcının ağırlanabileceği mekan olma özelliğini taşıyacak.

Ayrıca külliye alanında, Irak'ın Samarra kentindeki Samarra Camisi'nin minaresinden esinlenilerek yapılan "Seyir Kulesi" de bulunuyor.

"İslam kültür ve bilim merkezi diyebiliriz"
Diyanet İşleri Başkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Özcan Gökçebay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cami ve külliyenin yapımının iki yıl önce tamamlandığını, ibadete geçen yıl açıldığını ve resmi açılışının bugün yapılacağını belirtti.

 Caminin, İstanbul'daki klasik Osmanlı camilerinin mimari özelliklerini taşıdığını hatırlatan Gökçebay, "Fil ayağı dediğimiz ana kolonlar Süleymaniye, dört tarafında yüksek ışıklandırma pencereler konularak Nuruosmaniye, dış avlu ve dış saçak bölümündeki görünüm Üsküdar'daki Mihrimah Sultan ve iç mekanda Beyazıt camilerinden esinlenilmiştir. Dolayısıyla 4 klasik Osmanlı camimizden esinlenilerek güzel bir eser ortaya konuldu." diye konuştu.

Gökçebay caminin, Kocatepe ve Melike Hatun'dan sonra kapalı alan itibarıyla kentteki üçüncü büyük ibadethane olma özelliği taşıdığını bildirerek, şunları söyledi:

"Burası kongre merkezi, misafirhanesi, arasta ve bedesten dükkanları, hasbahçe, kabul salonu dediğimiz bölümleriyle tamamen İslam kültür ve bilim merkezi diyebiliriz. Bilim merkezi ismini şundan dolayı kullanıyoruz. Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin, malumunuz geçtiğimiz yıl Hakkın rahmetine kavuştu. İstanbul'da onun eserlerinin bulunduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi var. O müzede sergilenen eserlerin birebir kopyaları, bu alanın devamında yapılması düşünülen İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergilenmesi planlanmaktadır. Dolayısıyla o müze projesi hayata geçirilirse, burasının Diyanet İşleri Başkanlığı Kuzey Ankara Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet vereceğini söyleyebiliriz."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hırka-i Şerif ziyarete açıldı

Hırka-i Şerif ziyarete açıldı