16 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Ardeşen'de “Kafes” isyanı

Ardeşen'de “Kafes” isyanı

Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Işıklı mahallesindeki sahiline yapılmak istenen ancak, halkın yoğun tepkisi sonrası durdurulan kafes balıkçılığı projesi için yeni girişimler başladığı öğrenilirken, ilçe halkı söz konusu projenin durdurulması için tekrar imza kampanyası başlatıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ardeşen'de “Kafes” isyanı

Geçtiğimiz yıl, ilçeye bağlı Işıklı Mahallesindeki yüzme alanlarında Samsunlu bir firma tarafından yapılması planlanan deniz kafesi balıkçılığı projesi, vatandaşların yoğun tepkisi ve Ardeşen Belediyesinin veto etmesi sonucu durdurulmuştu.

Şimdi ise, birden çok firmaya tarafından belediye sınırları dışında kalan Yeni Yol (Oce) köyü sahilindeki yüzme alanlarında deniz kafesi balıkçılığı projesi için kollar sıvandı.

Yapılan müracaata göre yeni yol köyü (Oce) yüzme alanın önünde çed raporu gerektiren 3000ton/yıl kapasiteli bir kafes için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ruhsatlandırılması için izin istendi.

Öte yandan 1 adet Ardeşen merkez ile ışıklı arasında çed raporu gerektirmeyen, 4 farklı firma tarafından Rize Tarım İl Müdürlüğünce ruhsatlandırılması için izin istendi.

1 TANESİNE İZİN ÇIKARSA, DEVAMI GELİR

Bu izin ve ruhsat taleplerinin onaylanması halinde, emsal teşkil edeceği için Ardeşen Merkez'den Yeni Yol (Oce) bölgesine kadar onlarca yeni kafes kurulması öngörülmektedir. Bu da Ardeşen sahilinin kafes çöplüğüne dönmesi demek.

DENİZİNE SAHİP ÇIK OLUŞUMU KARŞI ÇIKIYOR

İçerisinde ilçenin önde gelen isimleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, kooperatif başkanları, muhtarlar ve basın mensuplarının da yer aldığını 'Denizine Sahip Çık' oluşumu bir araya gelerek, söz konusu projenin durdurulması için çalışmalara başladı.

NEDEN İSTENMİYOR?

Oluşum, "Söz konusu projenin yüzme alanları dışında bir yerde yapılmasına karşı değiliz. Ancak, şirketler kendi maliyetlerinin minimuma indirmek amacıyla ısrarla yüzme alanlarını, dolayısı ise sığ ve karaya yakın bölgeleri tercih ediyor. Zaten sayısı az olan yüzme alanlarının işgal edilmesine karşı çıkıyoruz. Projelerin daha açık alanlarda, ya da yüzme alanlarının dışında veya başka bir bölgede yapılmasına karşı değiliz." açıklamasında bulundu.

ÜRETİME DEĞİL, YOK ETMEYE KARŞIYIZ

Bölge halkı da söz konusu projeyi yüzme alanlarımızın yok olmaması için, gelecek nesillere denizlerimizi temiz bırakabilmek için istemiyor.

KIYI BALIKÇILIĞINA BÜYÜK DARBE

Öte yandan, projenin kıyı balıkçılığı ile geçimini sağlayan vatandaşlara da büyük darbe vurması bekleniyor. Aynı zaman da Doğal deniz balıkları ve canlılar da zarar görmesinden endişe duyuluyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TURİZM

Kafes projesi, Havalimanı ile birlikte bölgenin kalkınma planı 1. önceliği olan deniz Turizmine de önemli derece de darbe vuracak. Bu sonuçla Deniz Turizmi ve yatırımcıları da ciddi zarar görecek. Su sporunun gelişimine de engel olacak.

Bölge halkı, özellikle doğal görüntü ile bağdaşmayan görüntü kirliliğini engelleme için Deniz de kafes balıkçılığı yetiştiriciliği projesini istemiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hasan Küçükakyüz kimdir, kaç yaşında? Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz nereli?

Hasan Küçükakyüz kimdir, kaç yaşında? Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz nereli?