22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Atak, Hürkuş ve Anka, Malezya Başbakanı için uçtu

Atak, Hürkuş ve Anka, Malezya Başbakanı için uçtu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'yi (TUSAŞ) ziyaret eden Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türk savunma sanayisi ürünleri ile ilgili bilgi aldı, Atak, Hürkuş ve Anka'nın uçuş gösterisini izledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Atak, Hürkuş ve Anka, Malezya Başbakanı için uçtu

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed TUSAŞ'ı ziyaret etti. Mahathir, Türk savunma sanayisi ürünleri ile ilgili bilgi aldı, Atak, Hürkuş ve Anka'nın uçuş gösterisini izledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Malezya ve Türkiye'nin iş birliği yapabileceği çoğu alan bulunuyor. Savunma sanayisinde olduğu gibi diğer endüstrilerde de önümüzde büyük fırsatlar duruyor" ifadelerini kullanırken Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'yi (TUSAŞ) ziyaret eden Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türk savunma sanayisi ürünleri ile ilgili bilgi aldı, Atak, Hürkuş ve Anka'nın uçuş gösterisini izledi.

TUSAŞ, Türkiye ziyareti kapsamında çeşitli temaslarda bulunan Malezya Başbakanı Mahathir'i ağırladı. Mahathir'e ziyaretinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil eşlik etti.

Türk savunma sanayisi şirketleri ile bir araya gelen Muhammed'e, Malezya ile Türk savunma sanayisi şirketleri arasında olası iş birliklerini içine alan bir sunu gerçekleştirildi.

Türk savunma sanayisi ile ilgili bilgi alan Muhammed, daha sonra TUSAŞ tesislerini gezdi.

Muhammed, ziyaretin son bölümünde Atak helikopteri, Hürkuş temel eğitim uçağı ve Anka insansız hava aracının uçuş gösterisini izledi.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, ziyaret sonrasında duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Malezya ve Türkiye'nin iş birliği yapabileceği çoğu alan bulunduğunu vurgulayarak, "Savunma sanayisinde olduğu gibi diğer endüstrilerde de önümüzde büyük fırsatlar duruyor. İnşallah bugün Sayın Cumhurbaşkanımızla yapacakları görüşmelerde bu hususları ele alacağız. Güzel bir sunu yaptık. Kendilerinin memnun olması bizi de memnun etti." dedi.

İsmail Demir de savunma sanayisi alanında imzalanan mutabakat metinlerine işaret ederek, daha somut adımlar atmayı umdukları ifade etti. Demir, iki ülke arasındaki iş birliğini daha da geliştireceklerine, çok daha olumlu adımlar atacaklarına olan inancını dile getirdi.

Malezya'nın bağımsızlığı ve Türkiye ile gelişen ilişkiler

Malezya'nın 1957'de bağımsızlığını kazanmasından 7 yıl sonra Türkiye, Malezya ile diplomatik ilişkilerini başlattı. İki ülke liderleri arasında ilk temas, Malezya'nın üçüncü Başbakanı Hüseyin Onn'un 1977 ve 1983'te Türkiye'ye yaptığı ziyaretler kapsamında kuruldu.

Soyu, Osmanlı döneminde Johor Sultanlığı'na gönderilen cariyelerden Rukiye Hanım'a dayanan Hüseyin, kökeninden dolayı Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak istedi. Bu kapsamda Türkiye ile Malezya arasında ortak havayolları ağı kurulması ve 1983'te Malezya'da kurulan Uluslararası İslam Üniversitesine Türkiye'den öğrenci ve akademisyen gönderilmesi üzerine anlaşmalar sağlandı.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın liderliğinde Türkiye, Malezya ile savunma sanayi, ekonomi ve kültürel ilişkiler kapsamında somut adımlar atmayı hedefledi. 1996'da Malezya'ya ziyarette bulunan Erbakan, önderliğini yaptığı D-8 teşkilatına Malezya'yı dahil ederek iki ülke ilişkilerinin sıkılaşmasını sağladı.

Erbakan'ın Malezya ile yakın ilişkiler kurma çalışmaları neticesinde 1997'de iki ülke arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akdağmadeni tarih yazdı

Akdağmadeni tarih yazdı