23 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan dönmez açıkladı: 40 kuyu açılacak

Bakan dönmez açıkladı: 40 kuyu açılacak

Sakarya gaz sahasında şu ana kadar sadece Tuna-1 adlı kuyunun sondajının tamamlandığını ifade eden Dönmez üretimin 2023 yılında başlayacağını hatırlatarak, "Burada 40'a yakın üretim kuyusu planlıyoruz" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan dönmez açıkladı: 40 kuyu açılacak

Doğalgazın üretime geçmesi için 40 kuyu açılacak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya gaz sahasında keşfedilen doğalgazın üretime geçilmesi için yaklaşık 40 adet kuyu açılması gerekeceğini ifade ederek, üretimin 2023 yılı içinde başlaması için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Üretim 2023 yılında başlayacak olsa da plato üretim olarak adlandırılan sabit miktarda uzun süreli üretime birkaç yıl daha geçilemeyeceği tahmin ediliyor. Fatih sondaj gemisinin aynı sahada açacağı ikinci tespit kuyusu Türkali-1'in ilkinden sadece 4-5 km uzakta olacağı bilgisini veren Dönmez, toplam üç kuyu daha açarak sahadaki rezerv tahmininin sağlamasını yapacaklarını ifade etti. Dönmez, "(Türkali-1) aynı zamanda üretim kuyusu olacak. Sahaya ilişkin verileri iki ve üçüncü kuyularla teyit etmiş olacağız. (Üretim için) projelendirmeye esas verileri bu kuyulardan alacağız. İlave keşiften ziyade sahanın teknik özelliklerini netleştirmek için (bakıyoruz)" dedi.

Sakarya sahasından çıkarılacak doğalgazın karaya nasıl taşınacağı ve ulusal iletim şebekesine nasıl bağlanacağı hakkındaki mühendislik çalışmaları da devam ediyor. Dönmez, üretim için detay mühendislik çalışmalarının gelecek yılın ilk çeyreğinde sonuçlanacağını söyledi. Saha derin denizde olduğu için deniz üzerinde platform kurulması düşünülmüyor. Üretim için açılan kuyuların büyük ihtimalle Filyos'ta karaya çıkacağını ve buradan şebekeye bağlanacağını ifade eden Dönmez, "Su üzerinde bir şey görünmeyecek, ama karada görünecek. En yakın mesafede olan nokta Filyos gözüküyor ama başka yerde de çalışmalar var. Karada ayrıştırma yapacağız, çünkü gelen gazda istemediğimiz partiküller olacak. Bunlar ayrıştırılacak sonra ana Botaş iletim sistemine bağlanacak" dedi.

Yavuz devam edecek

Dönmez, Kıbrıs adasında sondaj çalışması yürüten ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin egemenlik iddia ettiği alanlarda çalıştığı için AB ile Türkiye arasında gerilim yaratan sondaj gemisi Yavuz'un petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Yavuz gemisi şu anda Mersin'in Taşucu limanında bulunuyor. Dönmez Yavuz'un şu anda Barbaros Hayrettin adlı sismik arama gemisinin çalışmalarından gelen veriler ışığında Selçuklu-1 kuyusu yakınlarında tekrar sondaja başlayacağını ifade etti, ancak tarih vermedi. Dönmez'in verdiği bilgiye göre Türkiye Akdeniz'deki egemenlik alanının yarısında sismik arama çalışması yürüttü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ticaret Bakanlığı uyardı: Kredi kartı kullananlar dikkat

Ticaret Bakanlığı uyardı: Kredi kartı kullananlar dikkat