İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya merkezli olarak 31 ilde düzenlenen eş zamanlı FETÖ operasyonu hakkında açıklamalarda bulundu. "Kıskaç-40" adı verilen operasyonlarda, FETÖ’ye finansman sağladığı belirlenen bir döner restoran zinciri üzerinden örgüte destek verdikleri tespit edilen 353 şüpheli, aralarında kamu personelinin de bulunduğu 10 kişiyle birlikte yakalandı.
31 İlde FETÖ Operasyonu Yapıldı
Bakan Yerlikaya, operasyonun Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle, Türkiye genelindeki 31 ilde gerçekleştirildiğini duyurdu. Operasyonlar, Adıyaman’dan Yozgat’a kadar geniş bir alanı kapsarken, İstihbarat Başkanlığı ve TEM Daire Başkanlığının da katıldığı operasyonlar sonucunda şüpheliler gözaltına alındı.

Döner Zinciri Üzerinden Örgüte Finansman Sağlandığı Tespit Edildi
Yerlikaya, döner restoran zincirinin, FETÖ ile bağlantısı olan kişilere bedel karşılığında gayri resmi ortaklık sunduğunu ve şirketin tamamen örgütsel güvene dayalı bir ortaklık sistemi oluşturduğunu belirtti ve şöyle devam etti:
◼️ Döner zincirinin franchise (isim hakkı) usulü ile faaliyet yürüttüğü ve bünyesine FETÖ nedeniyle işlem gören ve örgütle bağlantısı devam eden şahıslara, bedel karşılığında gayri resmi ortaklık verildiği,
◼️ Şirketin, örgüt referansı göstermeden ortaklığa girişe izin vermediği, bu sistemi (RTB) Referans Temelli Büyüme olarak adlandırdıkları,
◼️ Resmi belge olmaksızın, bu ortaklığın tamamen örgütsel güvene dayandırıldığı,
◼️ Şubelerin, örgüte bağlı şahıslara istihdam ve para sağlamak amacıyla kullanıldığı ve bu şubelerden himmet alındığı,
◼️ Gayri resmi ortakların hisse satışlarında elde edilen paraların takibe takılmaması için örgüt iltisaklı esnafların üzerinden (kuyumcu vb.) emanet usulü ile yapıldığı,
◼️ Şirketin yurt dışında yeni bayilikler vererek genişlediği ve bu şekilde yurt dışından para transferini kolaylaştırdığı tespit edildi ve haklarında Savcılıklarımızca soruşturma başlatıldı.

FETÖ’nün Finansal Yapısı ve Yurt Dışı Bağlantıları
Operasyonda elde edilen bilgilere göre, şirketin şubelerinin FETÖ’ye bağlı kişilere para sağlamak ve istihdam yaratmak amacıyla kullanıldığı ve bu şubeler üzerinden himmet toplandığı belirlendi. Şirketin, yurt dışında yeni bayilikler vererek finansman sağladığı ve bu sayede yurt dışına para transferi gerçekleştirdiği tespit edildi. Ayrıca, MASAK tarafından yapılan incelemelerde, yurt içindeki ve dışındaki kayıtsız şahıslar üzerinden şirketin finansman sağladığı, bu paraların örgüte aktarıldığı belirlendi.
Örgütle Bağlantılı Kişilere Para Aktarımı
Operasyonda, şirketin, bayiler aracılığıyla örgüt üyeleriyle toplantılar düzenlediği, kazançlarının iltisaklı şahıslara dağıtıldığı ve şirketin amacının örgüte finansman sağlamak olduğu ortaya çıktı. Şirket ortaklığından ayrılmak isteyen kişilere ise, "örgüte destek sağlamak" amacıyla şirketin faaliyetlerine devam etmeleri gerektiği yönünde baskı yapıldığı tespit edildi. Söz konusu operasyonlar, FETÖ’nün finansal yapılanmasını ve yurt içindeki faaliyetlerini deşifre etmeyi hedefliyor.