22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakanlıktan uyarı! 'Olta'ya gelmeyin

Bakanlıktan uyarı! 'Olta'ya gelmeyin

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, oltalama yöntemiyle dolandırıcılık yapan 44 bin 835 internet sitesinin Türkiye'nin siber kalesi USOM'un radarına yakalandığını söyledi, vatandaşları uyardı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakanlıktan uyarı! 'Olta'ya gelmeyin

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesini yapay zekayla taklit ederek iş insanlarını dolandırmaya çalışan kişinin yakalanması siber güvenliği gündeme getirdi. Türkiye'nin siber kalesi USOM'da konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, zararlı sitelere 108 milyon erişimin engellendiğini söyledi.

Milli İstihbarat Teşkilatı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesini yapay zekayla taklit ederek iş insanları ve üst düzey kamu yöneticilerini dolandırmaya çalışan kişiyi yakalatması siber güvenlik konusunu yeniden gündeme getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye'nin siber kalesi 'Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nde (USOM) alınan tedbirlerle ilgili bilgi verdi.

253 BİN KARANLIK SİTE!

Uraloğlu, alarm, uyarı ve duyurularla siber tehditlerin savuşturulduğunu; kritik durumlarda anında müdahale ekipleriyle olayın kontrol altına alındığını söyledi. Bakan Uraloğlu, şöyle devam etti: "USOM'un kurulduğu 2014'ten bu yana 55 binden fazla kurum ve kuruluşa siber güvenlik açıklıkları bildirilerek önlemlerin alınması sağlanmıştır. 252 bin 883 zararlı internet adresine toplam 108 milyon erişim engellendi. 4 bin 146 siber güvenlik bildirimi duyuruldu. 44 bin 835 alan adının yapay zeka teknolojisiyle vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama olarak kullanıldığı tespit edildi."

MİLLİ GÜVENLİK İÇİN KALKAN

USOM tarafından Avrupa Konseyi ile ortak uluslararası siber tatbikatlar gerçekleştirildi. NATO CMX-2023 Kriz Yönetim Tatbikatı'na ve NATO tarafından düzenlenen Kilitli Kalkan Tatbikatı'na katılım sağlandı. Son olarak, CyberEast projesi kapsamında, Romanya'da, 19-21 Nisan'da USOM rehberliğinde etkinlik gerçekleştirildi.

SESİNİZİ BİLE KOPYALAYABİLİRLER

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık oltalama saldırısının güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi kişilere sunulduğunu ifade etti. E-posta ve mesajlara dikkat edilmesini öneren Kırık, "Bu iletilerde genellikle acil bir durum, hesap güvenliği tehdidi veya ödül gibi çeşitli bahaneler sunulur. Kişilerden, kişisel bilgilerini, parolalarını, kredi kartı numaralarını veya diğer hassas verilerini paylaşmaları istenir" dedi.

TELEFONA SIZIYORLAR!

Son dönemde oltalama yöntemlerinin içine yapay zeka sistemlerinin de devreye girdiğine belirten Kırık, şöyle devam etti: "Oltalama saldırılarında sosyal medya ortamında fotoğraf, ses ve görüntüleriniz olmasa bile cihazınıza yüklenen casus yazılımlar sayesinde ses ve görüntülerinize erişim sağlanabilir. Sesli oltalama saldırılarında yapay zeka, sahte sesler oluşturarak insanları kandırmaktadır. Deepfake videolar, gerçekçi sahte görüntü ve sesleri kullanarak insanları yanıltmaktadır. Otomatik oltalama e-postaları, yapay zeka tarafından sahte içeriklerle üretilerek kullanıcıları kandırmaktadır."

UYGULAMALARI HACKLEDİLER ŞİFREYİ DEĞİŞTİRİN

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, önemli bir aplikasyon sisteminin hackerlar tarafından ele geçirildiğini söyledi. Kişilerin ad-soyad, adres, telefon numarası, mail, siparişler ve alışkanlıklarının dolandırıcıların eline geçtiğini belirten Eraslan, "İnsanlara önerimiz eğer böyle servislerde şifreleri varsa değiştirsinler. Uygulamaları kullanmıyorlarsa telefonlarından silmeleri, şifre güvenliğinde büyük-küçük harf ve 8 karakter kullanmaları gerekli" dedi.

HEDİYE KUPONU OLTA OLABİLİR

"Ucuz mutlaka pahalıdır" diyen Eraslan, şu uyarılarda bulundu: "İnternet üzerinden yollanan hediye kuponu linki ve benzeri bağlantılara dikkat edin. Bu tür girişimler dijital hırsızların en çok kullandığı oltalama tekniklerinden biri. Vatandaşların kamuya açık Wi-Fi uygulamalarını çok kullanmamaları ve çok önemli bilgilerin olduğu konuları dijital ortamda saklamamaları, ileride rahatsız olacakları hiçbir bilgi, belge ve görüntüyü kişiler arasında paylaşmamaları gibi önlemler alınmalı."

Kaynak: AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Memur zammı pazarlığında sona gelindi! Kritik gün yarın

Memur zammı pazarlığında sona gelindi! Kritik gün yarın