20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Barut ne zaman bulundu? Barutu ilk kim kullandı?

Barut ne zaman bulundu? Barutu ilk kim kullandı?

At ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisinde barutla ilgili sahnelerden sonra barutun ne zaman icat ettiği konusunda araştırmalar hız kazandı. Tarihin önemli keşiflerinden bir tanesi olan barut, savaşların gidişatını değiştiren bir araç oldu. Patlayıcı niteliği dışında itme gücünden de faydalanılmaktadır. Peki, Barut ne zaman bulundu? Barutu ilk kim kullandı?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Barut ne zaman bulundu? Barutu ilk kim kullandı?

Barut, tarih boyunca birçok savaşın kaderi değiştirdi. Yüzyıllardır kullanılan ve silah sanayinin vazgeçilmezi olan barutla ilgili araştırmalar hızlandı. Peki, Barut ne zaman bulundu? Barutu ilk kim kullandı? İşte detaylar...

Atv'nin sevilen dizisi Kuruluş Osman yeni bölümleriyle ekran geliyor. Dizide tekfurlarla işbirliği yapan Papaz Gregor Söğüt'ü ateşe vermek istedi ama Osman Bey ve alpleri buna izin vermedi. Barut kullanılan sahnelerden sonra seyirciler konuyla ilgili araştırmalara yoğunlaştı.

Barutun bulunuşu çok eski zamanlara dayanmaktadır. Çin ve Indida halkları döneminden çok önce bilindiğine inanılıyor. Kömür, kükürt, potasyum, keten ve kenevirden üretilen barut, pamuktan daha yüksek termodinamik özelliklere sahiptir. 

BARUT NEDİR ?

Genellikle silahların mermilerinde kullanılan barut , genel bilinen ismi kara bulut birkaç kimyasal içerikli maddelerin birleşmesinden meydana gelmektedir. Kömür, kükürt ve potasyum nitratın bir araya gelmesi ile oluşan maddeye barut denmektedir.

Dışarıdan müdahale olmadan reaksiyona (işleve) girmeyen barut için, bir enerji ulaşması gerekir. Bu sebeple barutun en çok kullanım alanı patlayıcı araç yapımındadır.

Barutun genelde kullanım miktarları hemen hemen aynıdır. Fakat bazı alanlarda farklılık gösterebilmektedir.

BARUT NE ZAMAN BULUNDU?

Barutu Çinliler ilk olarak 904 yılında patlayıcı olarak kullanmışlardır. Yazılı kaynaklara baktığımızda ise en eski barutun formülleri 1040'lı yıllarda yazılmış bir kitapta bulunduğu biliniyor. Barut , ilk olarak 1132 yılında ise itici güç olarak kullanılmıştır.

O yıllarda icat edilen savaş topların fırlatılması konusunda o zamanlarda baruttan yararlanılmıştır. İlerleyen yıllarda Portekizli mucitler barut ve topları keşif gemilerinde kullanmaya karar vermişler ve kullanmaya başlamışlardır.

Çinliler tarafından bulunan bu barut, pek çok adımlardan geçerek günümüze kadar gelmiştir. Çinliler barutun icadı için kükürt, güherçile ve kömür tozunun birleşiminden faydalanmıştır.

Genelde silahların ateş almasına destek olan barut, bilinen ismiyle kara barut birkaç kimyasal kimyevi maddelerin birleşimiyle oluşur. Kükürt, kömür ve potasyum nitrat üçlüsünün birleşmesiyle meydana gelen patlayıcı maddelerin genel adıdır.

BARUTU KİM BULDU?

Tarihe baktığımızda barutu ilk kez Çinliler savaşta kullanma hedefiyle icat ettiği bilinmektedir. Barutun Çinliler tarafından 9.yy başlarında keşfedildiğini söylemek mümkündür.

BARUT NE ZAMAN İCAT EDİLDİ?

Wei Boyan'ın kaleme aldığı belgeler incelendiğinde, barutun ilk olarak Çinliler tarafından keşfedildiğini göstermektedir. Milattan Sonra 142 senesinde yapılan araştırmalar neticesinde barut icat edilmiş ve kullanımı başlamıştır. Eski Çin Hanedanlığının belgelerinde Wei Boyang tarafından yazılmış olan belgelerden baruta benzeri maddenin keşfedildiğinden bahsedilmektedir. Ateşle birleştiğinde şiddetle başlayan toz durumunda olduğu bahsedilmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Açık görüşler tekrar başlayacak'

'Açık görüşler tekrar başlayacak'