20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Eskiye dönüş için boşuna ümitlendiler

Eskiye dönüş için boşuna ümitlendiler

Eski Bakan Faruk Çelik’in gündeme getirdiği, CHP ve yancılarını yeni bir istismar malzemesi için bir ümit ışığı olarak gördükleri, “Cumhurbaşkanının seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alma mecburiyetinde oran düşürülsün” tartışması, Cumhur İttifakı’nı oluşturan partilerden gelen net açıklamalarla sona erdi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Eskiye dönüş için boşuna ümitlendiler

ZİLLET cephesini çok sevindiren ve Meclis gündemine taşınan yüzde 50+1’in düşürülmesi tartışması, başlamadan bitti. Cumhur İttifakı sözcüleri, net bir şekilde gündemde böyle bir tartışmanın olmadığını açıkladılar. Eski Bakan Faruk Çelik’in kişisel görüşü olarak gündeme getirdiği, CHP ve yancılarını yeni bir istismar malzemesi ve kopmakta olan ittifaklarını devam ettirebilmek için bir ümit ışığı olarak gördükleri, “Cumhurbaşkanının seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alma mecburiyetinde oran düşürülsün” tartışması, Cumhur İttifakını oluşturan partilerden gelen net açıklamalarla sona erdi.

BÜYÜK LAFLAR ETMEYİN

Meclis Genel Kurulunda konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı sistemini eleştirdi, 50+1 tartışmalarıyla ilgili, “Teklif getirin, bu yüce çatı görüşsün.” 50+1 olmadı, beyefendiler uzun atlama atlayamıyor, çıtayı indirin 40’a. Kardeşim, 40 versek yarın 30 da sizi kurtarmaz. Yolcudur Abbas, bağlasan durmaz” dedi. Özel’in konuşması üzerine söz alan Muş, CHP’den bir teklif beklemediklerini belirtti, “Yüzde 50+1’le alakalı da bir tartışmamız söz konusu değil. Şimdi, buradaki mesele şu: Kendileri sanki 50+1’i bulmuşlar da 60’a gelmişler, 60’ı bulmuşlar, konuşuyorlar. Dolayısıyla benim tavsiyem, böyle beylik beylik, büyük büyük laflar etmeyin, sonra, seçim bittikten sonra burada mahcup oluyorsunuz. Buna düşmeyin” dedi.

GÖRÜŞLER SÖYLENSİN

AK Partisi Sözcüsü Ömer Çelik, eski Bakan Faruk Çelik’in, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1’lik oyun, yüzde 40+1’e düşürülmesine ilişkin açıklaması üzerine;”AK Parti’nin gündeminde böyle bir mesele yok. Bunu size açık ve net bir şekilde ifade edebilirim” dedi. Konuya açıklık getiren AK Parti Sözcüsü Çelik şunları söyledi: “Faruk Çelik değerli bir arkadaşımız, beraber siyaset yaptık, halen beraberiz, kendi kişisel görüşünü söylemiş. Bunun üzerine bir tartışma ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir yıllık performansı değerlendirilirken herkes görüşlerini söylesin demiştik. Herkes görüşlerini söyledi. AK Partinin böyle bir görüşü yok. Burada temel mesele şudur; referanduma götürülmüş sistem değişikliği var, vatandaşımız bu değişikliğe güçlü bir şekilde destek vermiş. Bu bir yap boz tahtası değil.

AK Parti halkın iradesine saygıyı en üstte tutan bir siyasi partidir. O sebeple vatandaş onayından geçmiş bir şeyi bu kadar kısa zamanda herhangi bir ihtiyaç söz konusu değilken tekrar değiştirmek gibi bir tasarrufun içinde olmayız. Yüzde 40’a indirmek, ya da yüzde 50’den daha aşağı indirmek ne manaya gelecek? Biz bu sistemi vatandaş için değil kendimiz için istiyoruz manasına gelecektir. Böyle bir şey yok. Biz bu sistemi vatandaş için istedik ve yüzde 50 doğru bir yaklaşımdır. AK Parti’nin bundan geriye gidişle ilgili herhangi bir ajandası yoktur.”

AMAÇ, GÜÇLÜ İKTİDAR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçilme sınırının yüzde 40+1’e indirilmesi tartışmalarına TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ da katıldı. Bozdağ, “Yeni sistemle getirilen yüzde 50+1’in oyu ile cumhurbaşkanı seçilebilme sınırının korunması meşruiyet tartışmalarının yaşanmaması için gereklidir” dedi. Bozdağ, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Anayasa’ya göre cumhurbaşkanı, geçerli oyların en az yüzde 50+1’i ile seçilir. Cumhurbaşkanının en az yüzde 50+1’in oylarıyla seçilmesi siyasi istikrarı sağlar, güçlü iktidarı kurar, meşruiyet tartışmalarını önler, yeni sistemin aradığı büyük halk uzlaşmasını temin eder” dedi.

Bekir Bozdağ, “Cumhurbaşkanının en az yüzde 50+1 oy ile seçilme sınırını en az yüzde 40 oy sınırına çekmek; siyasi istikrarı bozucu neticesi olur, güçlü iktidarı zayıflatır, cumhurbaşkanını güçsüzleştirir, meşruiyet tartışmalarını doğurur, iktidarın ömrünü kısaltır, büyük uzlaşmaya olumsuz etki eder” ifadesini kullandı. Bozdağ açıklamasında, “Bu nedenlerle yeni sistemle getirilen yüzde 50+1’in oyu ile cumhurbaşkanı seçilebilme sınırının korunması siyasi istikrar, güçlü iktidar, yeni sistemin sağlıklı işlemesi, seçmen çoğunluğunun uzlaşmasını zorunlu kılması, meşruiyet tartışmalarının yaşanmaması için gereklidir” değerlendirmesini yaptı.

AKÇAY: BİZİM İÇİN SİSTEM TARTIŞMASI BİTMİŞTİR

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, yeni yasama yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kurum ve kurallarıyla, ilke ve esaslarıyla kurumsallaştırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi. “Bizim için sistem tartışmaları bitmiştir.” diyen Akçay, Meclisin, yeni hükümet sistemiyle asli işlev ve işlerini etkin şekilde yerine getirmeye devam edeceğini vurguladı. MHP olarak yeni yasama yılında da milletin hassasiyet, hedef ve beklentilerine tercüman olmaya devam edeceklerini söyleyen Akçay, “Müzakere ve uzlaşmayla, milletimizin lehinde tavır ve tutumla Meclis çalışmalarına katkı sunacağız.” diye konuştu.

FARUK ÇELİK’TEN YENİ 50+1 AÇIKLAMASI

Siyaset dünyasında yüzde 50+1 tartışmasını başlatan eski Bakan Faruk Çelik, önerisinin kişisel görüşü olduğunu belirtti. Çelik, “Bu önerimi ortaya koyarken, kimseyle konuşmuş, görüşmüş de değilim” dedi. Faruk Çelik, Cumhur İttifakı’nın yüzde 50’nin altına düştüğü için bu önerinin getirildiği iddialarına ise, “Madem öyle, bu durumda demek ki başkaları da yüzde 50 üzerine çıkacak. Neden rahatsız olunuyor?” diyerek cevap verdi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bakan Akar ile ABD'li mevkidaşı Güvenli Bölge'yi görüştü

Bakan Akar ile ABD'li mevkidaşı Güvenli Bölge'yi görüştü