16 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bu sektör daha çok desteği hak eden bir sektör

Bu sektör daha çok desteği hak eden bir sektör

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Dinçer, döviz artışı sebebiyle yüzde 50 bandında maliyet artışı yaşandığını, bu maliyet artışını iç piyasada fiyatlara yansıtamadıklarını ve bu durumun sektörü zorladığını ifade etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bu sektör daha çok desteği hak eden bir sektör

Dinçer, üretiminin 75’ini ihraç eden Türkiye beyaz eşya sektörünün, iç pazar daralırken böylece ayakta kalmayı başardığını aktararak, "Beyaz eşya sektörü, net dış ticaret fazlası veren bir sektör. Ülkemizin cari açığına olumlu katkı yapıyor.

Ancak uzun süredir iç satışlarda devam eden daralma ve maliyet artışları Türkiye’nin avantajlı konumu açısından risk teşkil etmektedir. Örneğin, son 15 ayda elektrik maliyetleri yüzde 130 arttı.

Ortalama yüzde 5-7 bandında seyreden ihracat oranı da yüzde 1’e geriledi. Polonya ile aramızdaki ihracat performansı farkı giderek kapanıyor. Bu durum sektör için olduğu kadar ülkemiz için de endişe vericidir."

"Bu sektör daha çok desteği hak eden bir sektör"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Dinçer, döviz artışı sebebiyle yüzde 50 bandında maliyet artışı yaşandığını, bu maliyet artışını iç piyasada fiyatlara yansıtamadıklarını ve bu durumun sektörü zorladığını ifade etti.

Döviz, ham madde ve enerjinin maliyetleri artırdığına işaret eden Dinçer, sanayide kullanılan elektriğin son 1,5 yılda yüzde 98,1 arttığını kaydetti. Dinçer, bu durumun Türkiye'nin rekabetçiliğini etkilediğini vurgulayarak, "Negatif etkileri biz de şirketler olarak bertaraf etmeye çalışıyoruz. Aksi takdirde bu ihracat rakamlarını yakalamamız çok zor. Şu anda zorlanıyoruz ancak Türkiye'nin rekabetçiliğini kaybetmemesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Geçen hafta ABD'de olduğunu hatırlatan Dinçer, "Her TV kanalında ABD Başkanı Donald Trump'ın, üretici firmaları ABD'de üretime teşvik ettiğini gördük. ABD bile sabahtan akşama kadar kendi ülkesindeki üretimle ilgileniyor. Biz de bu alanda önemli yerlere geldik. Sektör olarak 'yetmez' diyoruz. Dünyada şaşırtıcı bir pazar var. Onun için de bazı konularda destek istiyoruz. Bu sektör daha çok desteği hak eden bir sektör." şeklinde konuştu.

Beyaz eşya sektörü iç satış hacminin ilk 6 ayda yüzde 9 daraldığını aktaran Dinçer, 2019 yılını yüzde 15 daralmayla kapatacakları öngörüsünde bulundu.

"ÖTV'nin kalkması gerektiğini düşünüyoruz"

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı ve Arçelik Türkiye Genel Müdürü Dinçer, dünya beyaz eşya üretiminde Çin'den sonra ikinci ülkenin Türkiye olduğunu ve burada ciddi bir rekabet bulunduğunu vurgulayarak, "Beyaz eşya ihracatının yüzde 70'i Avrupa'ya gidiyor. Sanayisi güçlü ülkelere ihracat yapıyoruz. İlk 6 ayda İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya ilk 5'te yer aldı. AB büyüme oranları düşüyor, çoğu ihracat o bölgeye yapıldığı için bizim de ihracat beklentimiz düşüyor yalnız 2018'in üstünde kapatırız." diye konuştu.

Haziran ayında iç pazara satışın yıllık yüzde 4 ve ihracatın yıllık yüzde 7 arttığını belirten Dinçer, "ÖTV oldukça önemli bir destekti, ÖTV'nin kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Beyaz eşya lüks bir sektör değildir, temel ihtiyaçtır. Bizim diğer ülkelerle rekabet edebilmemiz için adil bir yarış olması lazım. Diğer ülkelerdeki rakamlarla (maliyet) bizim rakamlarımız bir değil. Enerjiyi, ham maddeyi daha pahalıya mal ediyoruz. Çok büyük bir özveriyle bu sektör bir yerlere gelmiş." şeklinde konuştu.

Dinçer, ÖTV kaldırılırsa daha çok satış yapılacağı için KDV anlamında devlete katkı sağlayacağını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Meclis'te değerlendirileceğine ve pozitif çıktıları olacağına inanıyoruz." dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ÖTV kaldırılırsa devlete katkı sağlayacak

ÖTV kaldırılırsa devlete katkı sağlayacak