TARİHİ KONAKLAR VE SOKAKLAR TURİZME HAZIRLANIYOR
Buldan’ın geleceği için önemli bir fırsat olan İzmir II No.lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2001 yılında Kentsel SİT olarak tescil edilmesi, ilçenin hem kültürel, hem de doğal ve tarihi zenginliğinin çıtasını, bölgesel kültür turizmiaşamasına yükseltme çabasını sürdürüyor.
Günümüzde Topkapı Saray Müzesi’nde sergilenen Osman Gazi’nin mintanı,Barbaros'un şalı, Padişah Genç Osman'ın gömleği, Yıldırım Beyazıt'ın kızının gelinliğini dokuyan zanaatçılar şehri Buldan, bölge turizminin de merkezi olma yolunda hız kazanıyor. Kentsel düzeyde koruma altına alınan Selçuklu, Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemi mimari özelliğine sahip yapılardan 173’üve 32 sokağın bir bölümü, Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in 2007-2014 yıllarında başlattığırestorasyon çalışmalarıyla canlanmaya başladı. Çok sayıda tarihi konak ile birlikte Dokuma Pazarı Sokağı,Beyler ve Semerci Sokağında Sağlıklaştırma çalışmaları tamamlanarak, turizme kazandırıldı.
5 yıllık duraklama döneminin ardından yeniden hız kazanan Sokak Sağlıklaştırması ve Restorasyon Çalışmaları, halen Fetçiler Sokak’ta devam ediyor. Projesi hazır olan Türkmenoğlu, Çarşı ve Tavacı sokaklarının restorasyonu için en kısa zamanda ihaleye çıkılacağını açıklayan Başkan Mustafa Şevik, “bacasız fabrikalar diyarı” olarak adlandırılan Buldan’ın organik tarımını ve el sanatlarını turizmle besleyip, bu alanları insanların kazanabileceği bir imkan haline getirmek istediklerini vurguladı.
Buldan’ın otantik yapısının korunması gerektiğinin de altını çizen Başkan Şevik, “Buldan’ın kaderini iki sektör belirleyecek. Busektörlerden biri geleneksel el dokuması ve mimarisi, diğeri ise tarih, tabiat ve kültür turizmidir. Her ikisi de birbirine sımsıkı bağlı sektörler. Ayrıca Buldan, doğal güzellikleriyle de zengin bir ilçemiz. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Süleymanlı Yayla Gölü, çok sayıda endemik bitki türünü de bünyesinde barındırıyor.
Belediye olarak, 2007-2014 yılında başlattığımız turizm yatırımlarımızı, 5 yıl aradan sonra yeniden hız verdik. Bir taraftan Buldan’ın altyapı çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan ilçenin sosyo-ekonomik gelişmesine ve bölge turizmine katkı sağlayacak restorasyon çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Koruma altına alınan 32 sokağımızdan 3’ünü restore ederek turizme kazandırdık. Fetçiler Sokağı sağlıklaştırma ve restorasyon ihalesini yaptık, çalışmalara başladık. En kısa sürede, Tavacı, Çarşı Sokak ve Türkmenoğlu Sokağın ihalesini yapacağız. Restorasyon çalışmalarımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği’nin destekleri ve belediyemizin imkanlarıylaşimdi olduğu gibi aralıksız devam edecek” dedi.
Buldan’da vatandaşların artık bilinçlendiğini vurgulayan Başkan Şevik, “Buldan’ın kültürel değerlerinin tescillenmesi ile ilgili çalışmaları başlattığımızda insanlar, evlerin tescilletmekten korkuyordu. Bugün ise evlerini tescilletiyor, tarihi yapılara sahip çıkıyor. İmkanı olan kendi evini restore ediyor, olmayan ise Belediyemize, Kaymakamlığımıza hibe ediyor. En son Mahmut Ballar, baba evi olan Ballar Konağı’nı belediyemize hibe etti. Yine Kaymakamlığa hibe edilen Nihat Dönmez Evi olarak bilinen tarihi konağı da belediyemize devraldık. Buraları için proje çalışmalarımızı başlattık, en kısa zamanda bu iki konağımızda turizme kazandırılacak” diye konuştu.
Başkan Şevik,2007-2014 yıllarında Eski Hükümet Konağı’nı, Cezaevi’ni, Eski Halk Evi’ni, Eski PostaneBinası’nı, Eski Arasta’daki dükkanlar ile Beyler Evi’nin Buldan belediyesi imkanlarıyla restore edildiğini hatırlattı.
Buldan tarihi kültürel dokusunu koruma ve turizme hazırlamaya dönük olarak sürdürülen faaliyetler, çeşitli alanlarda devam ediyor. Buldan Kaymakamlığının destekleri ve Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in gözetimindeki restorasyon çalışmaları ise özetlenen kentsel yenilenmeyi giderek daha kurumsal ve kalıcı bir ilçe ekonomisi ile tamamlayacak imkanlar oluşturmayı hedefliyor.