Eskişehir'de Odunpazarı'nda yıllardır hayata geçirilemeyen Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap projesi yeniden gündemde. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, düzenlediği basın toplantısında yine TOKİ'yi suçlayan açıklamalarda bulunmuş, "Belediyenin hazırladığı plana TOKİ itirazda bulunmamalı. TOKİ rant peşindedir. TOKİ'nin vatandaşa ev yapmak gibi bir derdi yoktur" ifadelerinde bulunmuştu.
Kazım Kurt'un bu açıklamaları da kamuoyunda yine tartışma yaratmış, TOKİ'den de bomba etkisi yaratan bir cevap gelmişti. TOKİ'den yapılan açıklamada da, belediyenin yaptığı planlarda sosyal donatıların eksik olduğuna vurgu yapılarak, "İdaremiz yasa ve yönetmeliklere uygun olarak yapılan hiçbir uygulamanın karşısında olamaz. Yegane amacı dar gelirli vatandaşlarımızın yatay mimari kapsamında konut sahibi olmasını sağlamak ve vatandaşımızın yanlış planlama gereği mağduriyet yaşamasını engellemek olan idaremiz, sağlıksız çevreler oluşturacak rant odaklı planlama anlayışının yanında olmayacaktır. Kaldı ki bu itirazları değerlendirmeye alıp almama ve plan onay yetkisi belediye uhdesindedir" denilmişti.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut konuştu:
"Planlamada yanlış bir şey varsa TOKİ itiraz edebilir"
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un son açıklamaları ve Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap projesi ile ilgili değerlendirmede bulunan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Burası Gecekondu Önleme Bölgesi, burada bir plan söz konusu... Tabii, bu gecekondu önleme bölgesinde TOKİ ile birlikte ilgili belediyenin de yetkisi var. Sadece burası da değil, Türkiye'nin birçok yerinde böyledir. Planlamada yanlış bir şey varsa, hem ilgili idarenin dikkatini çekmek hem de doğru iş yapılması için itiraz edilebilir. Orası Odunpazarı da olabilir, başka bir yer de hiç fark etmez. Bu bölgede de belediyenin imar planı hazırlama yetkisi var. Ama gecekondu önleme bölgelerinde TOKİ'nin de yetkisi olduğu için TOKİ'ye de doğal olarak soruyorlar, bu planla ilgili sizin görüşleriniz nelerdir. Dolayısıyla gecekondu önleme bölgesi olan yerlerde planları ilgili belediye yapsa da biz de konuya müdahil oluyoruz" dedi.
"Belediye Başkanı samimi olsa, açar telefonu sorar, çok da doğaldır bu"
TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Odunpazarı Belediye Başkanı, 'TOKİ bu işi yapmak istemiyor', 'TOKİ itiraz edemez, TOKİ sadece rant peşinde' gibi ithamlarda bulunmuş. Biz Eskişehir'de Millet Bahçesi'ni yaparken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in bazı açıklamaları olmuştu. O zaman da kendisine 'Bir şeyi merak ediyorsanız, buyurun Ankara'ya sizi bilgilendirelim' demiştim. Basın yoluyla da konuşabiliriz, ama doğru şeyleri konuşmalıyız, yanlış şeyleri konuşmamalıyız. Sayın Büyükerşen hatta o zaman "Başkanım ben o manada söylemedim" demişti. Ben de "Maalesef öyle anlaşıldı. İnanın Eskişehir'e gelsem sizi ziyaret ederdim. Siz de merak ediyorsanız Ankara'ya geldiğinizde sorabilirdiniz" demiştim. Odunpazarı'nda şimdi yaşanan bu durumda da, bir belediye başkanı samimi olsa, bize açar bir telefon, 'Burada böyle bir proje yapıyoruz, itiraza konu olan şeyler nedir, konuşalım' der. Çok da doğaldır bunu yapmak" diye konuştu.
"Yetki elinde, onaylayıp geçebilir"
Eskişehir'de TOKİ olarak kentsel dönüşümden, hastanelere, sosyal konutlardan, millet bahçesine kadar yaptıkları ve hayata geçirdikleri birçok projenin olduğunun altını çizen Ömer Bulut, "Odunpazarı'nda Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ile ilgili yaptığımız açıklamada da belirttik. Nihayetinde biz görüşlerimizi ve itirazlarımızı ifade ediyoruz. Plan yapma yetkisi belediyede, bizim görüşlerimizi dikkate alabilir veya dikkate almaz, planları yapar. Eğer biz yapılmış planları mahkemeye götürecek olursak, o zaman ayrı konuşuruz. Ama şu aşamada bölgenin planlaması ile ilgili TOKİ itiraz etmiş, etmemiş gibi bir tartışma yaratmanın bir anlamı yok. Basına, kamuoyuna şikayet ediyor gibi yapılmasına gerek yok. Bu yetki zaten ellerinde. TOKİ, mahkemeye giderse o zaman konu farklı bir boyuta taşınır. Altını çizmek istediğimiz nokta bu" dedi.
"Yatay mimariden bir gram ödün vermedik, bununla da iftihar ediyoruz"
Ömer Bulut, "Son üç yıldır TOKİ Başkanıyım. 250 bine yakın sosyal konut yaptık. Cumhurbaşkanımız görevi tevdi ettikten sonra, yatay mimariden bir gram bile ödün vermeyeceksin direktifinin dışına çıkmadım. Bu görevi inanarak yerine getirdim. Ve o kadar güzel konutlar yapıldı ki, şimdi televizyonlarda konutlarla ilgili bir konu olduğunda TOKİ'nin konutlarını gösteriyorlar ve bununla da iftihar ediyoruz. Yapmadığımız şeyleri de başkalarına önermedik. İstanbul'da bile, yatay mimari anlayışı ile olsun diye Kayabaşı'nda 2 olan emsal değerlerini 1,20'lere kadar düşürdük. Dolayısıyla sadece Eskişehir özelinde değil, Türkiye genelinde yatay mimari ile ilgili bir hassasiyetimiz var. 'TOKİ yüksek yapılaşmaya sebep oluyor' gibi söylemler var. İnanın, gidin bakın TOKİ'nin yaptığı binalar hiçbir zaman o şehirlerin en yüksek binaları değildir. Eskişehir'de de bakın, İstanbul'da da bakın, diğer şehirlerde de bakın. TOKİ'nin yaptığı yüksek binalar vardır ama en yüksek binalar değildir" diye konuştu.
"Mamuca'daki binlerce kişinin faydalanacağı projemize de Odunpazarı Belediyesi itiraz etti... Biz kalkıp 'engelleniyoruz' demedik, değerlendirdik, işimizi yapmaya devam ettik"
Ömer Bulut ayrıca ekledi: "Kıyas yapmak için söylemiyorum. Ancak bu durum yaşandıktan sonra ben de Eskişehir özelinde neler yaptık diye baktım. Belediye Başkanı 'Halkın yanında yer almayan, sosyal konutlar yapmayan TOKİ" diye ithamlarda bulunuyor. Biliyorsunuz, sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye genelinde 50 bin ve 100 bin konut olarak açıkladığı projeler var. Hepsi yatay mimari ile Türkiye genelinde 150 bin konut yapılıyor. Eskişehir'de de yapılacak 4 bin 500 sosyal konut var. Son iki yılda dedik ki, Eskişehir'e 4 bin 500 sosyal konut kazandıralım. Örneğin, Odunpazarı sınırları içinde Mamuca Mahallesi var. Burada çok iyi niyetle 4-5 katı geçmeyecek yatay mimarili bir proje hazırladık. Emsali 1 - 1,20 olan çok güzel projeler. Buradaki planlamamıza Odunpazarı Belediyesi itiraz etti. Yani, Eskişehir'de binlerce kişinin faydalanacağı bu projenin imar planına Odunpazarı Belediyesi itiraz etti. Biz kalkıp, 'Odunpazarı Belediyesi bizim proje yapmamızı engelliyor, şöyle yapıyor, böyle yapıyor' diye bir şey demedik. Kurumlar böyle bir şey yapar mı? İtiraz etmişse bakılır, haklı olduğu noktalar var mıdır, yok mudur değerlendirilir. Sonuçta ilgili kurumun bir yöneticisidir. Biz de aldık, baktık, değerlendirdik. Planımızı yeniden yaptık ve işimizi yapıyoruz" dedi.
"Yoğunluk getiriyorsun, ama aynı oranda sosyal donatılar yapmıyorsun diye uyarmışız... Belediye Başkanı olarak bir düşünmen gerekmez mi"
Ömer Bulut, "Engellendiğimiz şeyler oldu mu? Evet onlar da oldu. Ama bizim belediyenin yaptığı planlarla ilgili böyle bir tavrımız olmadı. TOKİ olarak biz ne demişiz? Belediye olarak bu bölgeye yoğunluk getiriyorsun, ama sosyal donatıları aynı oranda yapmıyorsun diye uyarmışız. Ben belediye başkanı olsam, "TOKİ böyle bir şey söylüyor, acaba haklı mı, bize faydalı olabilir mi" diye bir düşünürüm. "TOKİ haklı, vatandaşın hakkı kaybolmadan o sosyal donatı alanlarını şimdiden ayırmalıyım" diye düşünmeniz gerekmez mi? Güzel bir şehir ortaya çıksın, geri dönülemez bir şey ortaya çıkmasın... Belediye Başkanı olarak, "TOKİ bir şey biliyor olabilir mi, bu kadar iş yapmışlar, şehirciliği bizden iyi biliyorlar, dikkate alalım" demez misin. En azından neye itiraz etmiş diye bir bakmaz mısın" diye konuştu.
“Bu işler dertlenerek yapılacak işler”
TOKİ Başkanı Ömer Bulut, 2,5 - 3,5 emsalle yapıp, 'Ben yaptım oldu" demekle olacak işler değil bu işler. Bu işler dertlenerek yapılacak işler. Orada sadece vatandaşın gece gidip uyuyacağı bir yer değil, bir yaşam alanı oluşturman lazım. O da bir defa olur. Gerçekten çok üzülüyorum. Belediye Başkanı, "Gelin bunu konuşalım, TOKİ'nin acaba katkısı olabilir mi" diyebilir. Bunun yerine, bir imar planı yapıp bu ithamlarda bulunuyor. O zaman sen emsal 3,5 yaz, senden sonra gelecek bir başkası da 4,5 yazsın, 5,5 yazsın. Bu doğru bir şey olabilir mi? İmar planları hazırlanırken bu kriterler neden var? Önemli olan projenin yapıldığı bölgede ne yapmak istediğindir" dedi.
"Eğer vatandaşı düşünüyorsa böyle yapılmaz. Vatandaşa bırakmayıp kentsel dönüşümü kendi de yapabilir"
Söz konusu bölgede Odunpazarı Belediyesi'nin imar planlarını yapma yetkisi olduğuna bir kez daha dikkat çeken Ömer Bulut ekledi: " Bu imar planlarını onaylayıp o inşaatları vatandaşa yaptırtabilir. Ama bu bir çözüm değil. Belediye bunu doğru yapmıyor. Eğer vatandaşı da gerçekten düşünüyorsa, vatandaşın kayıplarını da ister maddi ister planlama ile karşılamak suretiyle keşke iyi bir yaşam alanı oluştursa. Hatta vatandaşa bırakmayıp da direkt kentsel dönüşümü kendisi de yapabilir”
"Böyle ithamlarda bulunmak mantığa aykırıdır”
Ömer Bulut, "Ben her zaman siyasi yönlere çekilebilecek böyle tartışmalardan uzak durmuşumdur, işimizi yapmaya odaklanmışızdır. Ancak kurumumuza yönelik böyle ithamlardan son derece rahatsızlık duydum. TOKİ tarafından engelleniyormuş izlenimi yaratmak gibi… Dünya çapında birçok örnek projelere imza atan TOKİ gibi bir kamu kurumunun böyle yıpratılmaya çalışılması mantığa aykırıdır" dedi.
"Var mı yaptığın bir proje diye sormak lazım"
Ömer Bulut, "Eskişehir'e yaptığımız 10 bine yakın konut var. Okullar, camiler, spor salonları, kreşler, hastaneler, sosyal tesisler ve daha birçok proje var. İlçelerimizde yeni yapacağımız sosyal konutlar var. Sonra çıkıp, 'TOKİ rant peşinde, TOKİ'nin vatandaşlara ev yapmak gibi bir derdi yok' gibi sözler söyleyeceksiniz. Böyle bir şey var mı... Ayıptır. Var mı yaptığın bir proje, var mı yaptığın bir kentsel dönüşüm diye sormak gerekir... Bari hiç olmazsa çalışanın şevkini kırmasınlar." diye konuştu.
"Şehri için yanlış yapıyor"
Ömer Bulut ayrıca, "'Ben yapacaktım da, TOKİ engelliyor', yok öyle bir şey. TOKİ olarak yaptığımız açıklamada da açıkça belirttik. Biz görüşlerimizi beyan ettik, belediye başkanın onay yetkisi vardır. Ama Eskişehir için yanlış yapıyor. Sosyal donatısı olmayan, yönetmeliklere uymayan bir plan" dedi.
Ömer Bulut, "Ayrıca plan, Büyükşehir Belediyesi'nin planlarına da aykırı. Herhalde Büyükşehir de diyor ki, 'Ben itiraz etmeyeyim, TOKİ itiraz etsin'... Açıkça söyleyelim, doğru şehircilik açısından biz görüşlerimizi bildirmek zorundayız. Biz kendi yaptığımız yerlerde de belediyelerin itirazlarını dikkate alıyor ve inceliyoruz. Doğru yöntemin de bu olduğunu düşünüyorum" dedi.