21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Büyük Zaferin izleri Afyonkarahisar’da yaşatılıyor

Büyük Zaferin izleri Afyonkarahisar’da yaşatılıyor

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile işgalci Yunan ordusu bozguna uğratıldı. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan bu zafer Türk tarihine altın harflerle yazıldı. Zaferin izleri o taarruza sahne olan Afyonkarahisar'da yaşatılıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Büyük Zaferin izleri Afyonkarahisar’da yaşatılıyor

Afyonkarahisar tam 100 yıl önce tarihin en büyük kahramanlık destanlarından birine sahne oldu.

Türk ordusu, işgalci Yunan kuvvetlerine karşı harekete geçti. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın karargahını kurduğu Kocatepe, taarruzun kalbiydi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, "Mustafa Kemal'in anlatımıyla savaş tarihinde topçuların toplarını ender bir şekilde isabet ettirdikleri, başarı kazandıkları muharebe alanlarından birisi olarak kabul edilir topçunun başarısı." dedi.

1953 yılında yapılan Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi, Bin 874 rakımlı Kocatepe'de bulunuyor. Anıtla ilgili konuşan Altıntaş, "Anıt özellikle Mustafa Kemal Atatürk'ün savaşı buradan yönetmesini, buradan izafeten yönetilmesine izafeten Türk ulusunun işgalden kurtuluşunu sembolize eden özellikle Afyon Dumlupınar Ovası'na yön veren bir durumu sembolize eder." ifadelerini kullandı.

Bronzdan yapılan 4 ton ağırlığındaki Kocatepe Anıtı'nın üzerinde çiçek kabartmalı mermer yazıtlar yer alıyor. 1993'te de Atatürk Anıtı çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açıldı.

Zaferi en iyi anlatan anıt

Zaferi simgeleyen noktalardan biri de kent merkezindeki "Büyük Utku" yani Zafer Anıtı da 1936’da açıldı.

Atatürk 6 Kasım 1937'deki Afyonkarahisar ziyaretinde incelediği bu eser için "Büyük utkuyu en iyi anlatan anıt" ifadesini kullandı. Anıtta Milli Mücadele'nin aşamaları yer alıyor.

Anıtın Türk Milli Mücadelesi’ni, Türk ordusunu, Türk halkının emperyalizme karşı İngilizlere, Fransızlara, İtalyanlara ve son olarak Yunanlara galip gelişini anlattığını belirten Altıntaş, “Arka tarafında 27 Ağustos 1922’de Afyonkarahisar’ın Türk ordusu tarafından kurtarılmasından dolayı halkın Türk ordusuna karşı sevincini gösterir.” dedi.

İsimsiz kahramanlar ölümsüzleştirildi

Büyük mücadelenin isimsiz kahramanları da bir anıtla ölümsüzleştirildi. Atatürk’ün emriyle, “Meçhul Asker” anıtı yapıldı.

Altıntaş, Atatürk’ün, savaş alanlarını gezerken bir top çukurunun içerisinde Mehmetçiğin elinde sancak tutan görüntüsüyle karşılaştığını ve yanındakilere “Başkomutanlık Meydan Savaşı'nı daha iyi anlatan, tasvir eden başka resim olamaz. Buraya meçhul asker anıtı yapılsın” şeklinde talimat verdiğini aktardı.

Büyük Taarruz'a ev sahipliği yapan Afyonkarahisar'da 12 şehitlik bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"TEKNOFEST Karadeniz" Samsun'da başladı

"TEKNOFEST Karadeniz" Samsun'da başladı