30 Eylül 2024
weather
28°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Çevik; “Türk dünyasını hesaba katmayan dünyada söz sahibi olamaz”

Çevik; “Türk dünyasını hesaba katmayan dünyada söz sahibi olamaz”

Ankara’da Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde ‘21.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’ ismiyle gerçekleştirilen Muhteşem Kongre’nin açılış töreninde konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, “Türk dünyasını hesaba katmayan dünyada söz sahibi olamaz” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çevik; “Türk dünyasını hesaba katmayan dünyada söz sahibi olamaz”

Çevik; Türk dünyasında yaşanan işbirliği ve dayanışma gayretlerinin hedefine ulaştığını son yıllarda yaşanan gelişmelerle yakından müşahede ediyoruz. Henüz ilk çeyreğinde bulunduğumuz yeni yüzyılın alacağı biçim, Türk dünyasının varlığından ve gücünden bağımsız şekillenmeyecektir. Bunu artık tüm dünya kabul etmiş durumdadır. Türk dünyasını göz ardı eden, hesaba katmayan hiçbir organizasyonun dünyada söz sahibi olma imkânı kalmamıştır.” dedi.

Çevik konuşmasında; “Balkanlarda, Avrupa’da ve Asya’da yaşayan Türk ve akraba toplulukların işbirliği her alanda gelişirken bilimsel alanların bunun dışında kalması düşünülemez.

Türk dünyasının meseleleri, bilimsel bir zeminde konuşulmayı ve tartışılmayı gerektirmektedir. Bu açıdan bakıldığında düzenlenen bu kongrenin önemi daha iyi anlaşılacaktır” şeklinde konuştu.

Çevik, Balkanlar, Asya ve Avrupa’da yaşayan Türk topluluklarının geri planda kalmaması gerektiğine vurgu yaparak bilimsel tüm meselelerin masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. Çevik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“TİKA olarak sadece Orta Asya Türk devletleri ile değil eski Sovyet coğrafyası cumhuriyetleriyle Irak, Suriye ve Lübnan’daki Türkmen kardeşlerimizle farklı ülkelere dağılmış Ahıska Türkleri ile Kırım Tatar Türkleri, Moldova’da Gagavuz Türkleri, Moğolistan’daki Dukha Türkleri, Etiyopya’daki Harar Türkleri, Latin Amerika’da bulunan soydaşlarımız ve tüm Balkan coğrafyasındaki Türkler ile bağlarımızı birçok alanda yürüttüğümüz faaliyetlerle güçlendirmekteyiz.”

KONGRENİN KATILIMCILARI

Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen 21.Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi açılış törenine; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, MHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Uluslararası Vizyon Üniversitesi  Rektörü Sn. Prof. Dr. Ahmet Vecdi CAN, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Türk, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Közhan Yazgan, Büyükelçiler ve  Türk dünyasından çok sayıda bilim İnsanı ve akademisyen   katıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kimsenin başına gelmesin diye uyardı! Gelen mesajda kimlik fotoğrafını görünce koşa koşa altınlarını bozdurdu...

Kimsenin başına gelmesin diye uyardı! Gelen mesajda kimlik fotoğrafını görünce koşa koşa altınlarını bozdurdu...