Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Sayın Mustafa Kalaycı, konuşmasında şunları kaydetti:
"Küresel salgın nedeniyle içinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemde kamu alacaklarında yeni bir yapılandırma yapılması kaçınılmaz olmuştur.
31 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan kesinleşmiş alacaklar yapılandırmaya konu edilmektedir.
Bazı para cezaları kapsama alınmamıştır. Vergi dairelerinin takip ettiği adli para cezaları ile düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Covid-19'la mücadele kapsamında verilen idari para cezaları, tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları yapılandırma kapsamı dışındadır.
Yapılandırma kapsamına alınan kamu alacakları genel olarak şunlardan oluşmaktadır:
- Vergi dairesinin alacaklı olduğu tüm vergiler, belediyelerin takip ettiği emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi gibi tüm vergiler, vergi cezaları, gümrük vergileri, idari para cezaları;
- Sosyal güvenlik sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri idari para cezaları; rücu alacakları, yersiz ödemeden doğan alacaklar; BAĞ-KUR sigortalılarının dondurulan dönemlere ilişkin primlerinin ihyası;
- Belediyelerin su, atık su, katı atık ve katılma payı ücreti alacakları;
- İl özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile bunlara ait şirketlerin taşınmaz satış, irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları;
- Kalkınma ajanslarının il özel idareleri ve belediyeler ile sanayi ve ticaret odalarından olan alacakları;
- Yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarının amme alacakları;
- Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları;
- Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenci kredileri,
- Trafik para cezaları; seçim, nüfus ve askerlik para cezaları; kara yollarından usulsüz geçiş para cezaları; Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen para cezaları; Çevre Kanunu'na göre kesilen para cezaları;
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan krediler;
- KOSGEB'in geri ödemesiz destekler, kredi faiz destekleri, geri ödemeli desteklerden ödenmemiş destek tutarları ile KOSGEB aidatları;
- Türk Standardları Enstitüsünün hizmet alanları kapsamında bulunan alacakları;
- TOBB kapsamında oda, borsa ve birlik aidatları, navlun hasılatı oda payları ve borsa tescil ücretleri ile sigorta eksperleri ve sigorta acenteleri levha aidat borçları;
- İhracatçıların ihracatçı birliklerine olan üyelik aidat borçları;
- TESK kapsamında esnaf ve sanatkârların oda aidatları ile oda ve federasyonların katılma payları; esnaf ve sanatkarların meslek eğitimini geliştirme ve destekleme fonu borçları;
- TÜRMOB meslek mensuplarının oda aidat borçları ile odaların birlik payı borçları;
- Avukatların ve stajyer avukatların baro kesenekleri ile staj kredisi borçları;
yapılandırma kapsamına girmektedir.
Yapılandırılan alacaklar ikişer aylık devreler hâlinde 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitle ödenebilecektir. Yapılandırılan alacağın ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi hâlinde hesaplanmış olan Yİ-ÜFE tutarından yüzde 90 oranında, ilk 2 taksit içerisinde ödenmesi hâlinde ise yüzde 50 oranında indirim yapılacaktır. Kanundan yararlanmak isteyen borçluların 31 Aralık 2020 tarihine kadar ilgili idarelere başvurması gerekmektedir.
Çiftçi, köylü ve esnafın kredi borçları da yapılandırma kapsamına alınmalı
Tarım Bakanlığınca ve Orman Genel Müdürlüğünce tarımsal kooperatiflere ve orman köylüsüne kullandırılan kredilerin de kapsama alınması doğru olacaktır.
Çiftçimiz ve üreticimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasından kullandığı krediler; esnaf ve sanatkârlarımızın kredi ve kefalet kooperatifleri ve Halk Bankasından kullandığı krediler de kapsama alınmalıdır.
Sulama kooperatifleri birliklerinin TEDAŞ'a olan elektrik borçları tümüyle silinmeli
Sulama kooperatifleri birliklerinin TEDAŞ'a olan elektrik borçları kapsama alınmalı, hatta 2009 yılı öncesinden gelen ve ödenmesi mümkün görünmeyen bu borçlar, 2018 yılında DSİ'nin sulama kooperatiflerinden alacaklarına yapıldığı gibi tümüyle silinmelidir.
Esnafa özgü destek programı uygulamaya konulmalı
Salgının etkisiyle ve alınan önlemlerden dolayı aylardır çalışamayan, çalışsa da müşteri gelmeyen esnafımız sıkıntı içerisindedir. Kantin, yurt, kahvehane, lokanta, kafe, düğün salonu gibi işletmeci esnafımız ile nakliyeci esnafımıza yönelik ek tedbirler alınmalıdır.
KOSGEB, kredi ve desteklerinden yararlanmak üzere sadece esnafa özgü bir destek programı uygulamaya konulmalıdır. Sicil affı düzenlemesi yapılmalıdır. AVM ve büyük market zincirlerinin şehir merkezinde şube açmaları, adil rekabet şartlarını bozmayacak şekilde kurallara bağlanmalıdır.
Çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı
Çıraklık ve mesleki eğitimin özendirilmesi de dikkate alınarak, çıraklık ve staj süreleri hizmetten sayılmalı ve sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınmalıdır.
Ekonominin barometresi olan esnafa verilecek her türlü destek piyasaya olumlu yansıyacak, hem esnafa hem de ekonomiye katkı sağlayacaktır.
Basın çalışanlarının tamamı fiilî hizmet süresi zammından yararlandırılmalı
Kanun teklifiyle yapılan bir diğer düzenleme, basın kartı sahibi çalışanların fiilî hizmet süresi zammına ilişkindir. 14 Şubat 2020 tarihli Resmî Gazetede yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararıyla basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanların fiilî hizmet süresi zammından yararlandırılmalarına ilişkin mevcut hüküm iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesi kararıyla doğacak hukuki boşluğu gidermek amacıyla düzenleme yapılmaktadır.
Esasen, basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanların tanımı yapılarak bu meslekte çalışanların tamamı fiilî hizmet zammından yararlandırılmalıdır. Bu kapsamda, gerekli meslek yasası bir an önce hazırlanmalı ve yürürlüğü konulmalıdır."