16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'e dur denilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'e dur denilmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belgrad’da Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan net mesaj vererek "Gazze başta olmak üzere Lübnan'da yaşanan dram da gündemimizde yer aldı. İsrail'e artık dur denilmeli." dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'e dur denilmeli
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Sarayı’ndaki resmi karşılama töreni ve heyetlerin takdiminin ardından Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. İki lider, basın mensuplarına görüntü vermesinin ardından baş başa görüşmeye geçti. Görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Gerçekleşen görüşme kapsamında Türkiye ile Sırbistan arasında ikili anlaşmalara imza atıldı. Liderler görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Anlaşmaları İmzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısında yaptığı açıklamalara göre, yüksek düzeyli işbirliği toplantısında Türkiye ile Sırbistan arasındaki ikili ilişkiler kapsamlı şekilde ele alındı. İki lider, geleceğe yönelik önemli mesajlar veren istişarelerde bulundular ve münasebetlerin ahdi zeminini güçlendirecek 11 anlaşmaya imza attılar.

Turizm ve Ticarette Artış Hedefleniyor

Balkanlar, Orta Doğu ve küresel ve bölgesel meseleler üzerine istişarelerde bulunan liderler, Sırbistan'la ilişkilerin altın çağını yaşadıklarını belirtti. Karşılıklı turist sayısında artış hedeflenirken, ticarette 5 milyar dolarlık bir hedef konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan'ı destekleyen yatırımcılara teşekkür ederek, bu konuda Sırp mevkidaşı Vucic'in büyük katkısının olduğunu vurguladı.

Barış ve İstikrar Üzerine Ortak Vurgu

Görüşmelerde Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilime sağduyulu yaklaşımın önemi vurgulanırken, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verildiği belirtildi. Ayrıca, Gazze ve Lübnan'daki durumlar ele alınarak, Filistin'in bağımsızlığına verilen destek vurgulandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, barışın kalıcı olması gerektiğini ve bu yönde atılan adımların önemli olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE VE SIRBİSTAN OLARAK EL ELE ADIM ATMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayine ilişkin soruya "Biz de olan imkanlar var, Sırbistan'da olan imkanlar var. Bu imkanları en güzel şekilde değerlendirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz."

Bizler Türkiye ve Sırbistan olarak el ele bir adım atmalıyız ama bu adım, barışın korunmasını temine dayalı bir savunma sanayinin aramızda teşkilidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kimse de Türkiye ve Sırbistan'ın savunma sanayine yönelik, içeriğinde neler olması gerekir bunu bizim dışımızda belirlemeye kalkmasın." yanıtını verdi.

TÜRKİYE BALKANLAR'DA EN BÜYÜK GÜCE SAHİP ÜLKE

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Türkiye, Balkanlar'da en büyük güce ve role sahip ülke. Dolayısıyla bu süreçlerde (barış ve istikrar) Türkiye’nin desteğini bekliyoruz" dedi.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic karşıladı. İki ülke milli marşları okunurken 7 pare top atışı yapıldı.

Tören kıtasını selamlayan Erdoğan ve Vucic, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. İki lider daha sonra heyetlerini takdim etti.

Erdoğan ve Vucic, baş başa görüşme için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giriş yaptı.

Törende, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki resmi karşılama ve heyet takdiminin ardından Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye ile Sırbistan arasında 11 işbirliği anlaşması imzalandı

Türkiye ile Sırbistan arasında 11 işbirliği anlaşması imzalandı