Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı ve adı "İlk Evim, İlk İş Yerim" olarak belirlenen kampanyaya başvurular, proje ilindeki Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın yetkili şubeleri ve e-Devlet aracılığı ile yapılıyor.
İstanbul'da vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren bankalara gelmeye başladı. Esenler'de Halkbank'a evraklarıyla gelen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.
Başvuru yapan vatandaşlardan Özlem Çıtak, sosyal konut projesinin kendisi için büyük bir şans olduğunu belirterek Esenler'de bir daire çıkmasını umut ettiğini söyledi.
Kira vermektense 2-3 bin liralık taksitlerle ev sahibi olmanın avantajlı olduğunu aktaran Çıtak, "Esenler'de şu 6 bin lira kira isteniyor. Recep Tayyip Erdoğan'a böyle bir proje yapıp bizlere sunduğu için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Başvuran vatandaşlardan Murat Özatilla da kendisine Esenler'de ev çıkarsa çok sevineceğini ifade ederek 2+1 projesinin kendisi için uygun olduğunu kaydetti.
Trakya
Pproje kapsamında Edirne'de (Merkez, Enez, İpsala, Keşan, Meriç, Süloğlu, Uzunköprü) 1350, Kırklareli'nde (Merkez, Pınarhisar, Lüleburgaz, Kofçaz, Demirköy, Babaeski) 1050, Tekirdağ'da (Süleymanpaşa, Çorlu, Muratlı, Hayrabolu, Saray) 3 bin 100 konut yapılacak.
E-devlet'in yanı sıra kamu bankalarından Ziraat ve Halk bankalarından da başvuru yapılabiliyor.
Bu kapsamda Trakya'da yaşayan vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren bankalara gelmeye başladı.
Edirne'de Halkbank'a evraklarıyla gelen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.
Başvuru yapan vatandaşlardan Süleyman Yakurutlu, AA muhabirine, projenin ev sahibi olmayan vatandaşlara umut olduğunu söyledi.
Projenin evi olmayanlara ev sahibi olmaları yolunda kolaylık sağlayacağını belirten Yakurutlu, "Bütün herkes memnun şu an. Bu projeden memnunuz, devletimiz insanlarımız için uğraşıyor. Bu projeler gençlerimizin geleceği için yapılıyor." dedi.
Yakurutlu, sosyal konut projesinin ev fiyatlarını da düşüreceğini öngördüğünü belirtti.
Kıbrıs Gazisi Hasan Kurt da başvuru için bankaya geldi.
Gazilere tanınan haktan yararlanmak istediğini dile getiren Kurt, "Kura çekimi var mı yok mu? Merak ediyorum. 69 yaşındayım bu yaştan sonra böyle bir imkan çıktığı için çok memnunuz. İnşallah şansımız yaver gider de kurasız ev sahibi oluruz." diye konuştu.
"Bu tür projelerin artmasını talep ediyoruz"
Kırklareli'nde yaşayan Evren Kayalarlı da, projenin ev sahibi olabilmek için önemli fırsat olduğunu söyledi.
Bu fırsatı değerlendirmek için bankaya gelerek müracaatta bulunduğunu belirten Kayalarlı, "Devletin böyle bir imkanı sunması, halkına sahip çıkması çok güzel bir olay. Bu tür projelerin artmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Ev sahibi olmayı her insan gibi istediğini belirten Kayalarlı, "İnsanın başını sokacağı garanti bir yeri olması hayattaki en güzel şeylerden birisi." dedi.
Ekrem Güner de ev sahi olmak için müracaat ettiğini kaydetti.
Güner, sosyal konut sayısının arttırılmasını istedi.
Tekirdağlı vatandaşlar da bankalarda başvurulara başladı.
Manisa
30 bin 300 konutun yapımının planlandığı Ege Bölgesi'nde e-Devlet üzerinden başvuru imkanı olmayanlar, evraklarını teslim etmek için erken saatlerde Halk ve Ziraat bankaları şubelerinin önünde yoğunluk oluşturdu.
Proje kapsamında 12 ilçede 4 bin 100 konut yapılmasının planlandığı Manisa'da Halk Bankası önünde bekleyen vatandaşlardan Recai Avcı, terzilik yaptığını, yıllardır ev sahibi olamadığını, kiradan kurtulmak istediğini ifade etti.
Avcı, "TOKİ'ye yazılmaya geldim, daha önce de yazılmıştım, çıkmadı. Bu sefer kısmet diyelim." dedi.
Halil Zeybek de proje için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederek, sosyal konut projesinin diğer konut fiyatlarındaki yükselişi de durdurmasını beklediğini söyledi.
Yüksel Karaböcü ise aylık kirası 3 bin lira olan bir evde oturduğunu dile getirerek, "Ben bu imkanla kira öder gibi evimi alacağım, ev sahibi olacağım. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Allah razı olsun. Bu imkanı bize sundu, mutluyuz ve huzurluyuz. Yoksa ben ev sahibi olamazdım." diye konuştu.
Ali Gökmen de engelli raporu olduğunu belirterek, 10 senedir kirada oturduğunu, proje ile ev sahibi olmayı umduğunu ifade etti.
Denizlili vatandaşlar konut projesinden memnun
Denizli'de 19 ilçede 2 bin 950 konutun yapılması bekleniyor.
Kent merkezinde bankaların bulunduğu Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na erken saatlerde gelen vatandaşlar, doldurdukları evrakları banka görevlilerine vermek için sıra bekliyor.
Başvuru yapanlardan Ali Şenel, konut sahibi olmak için sıra beklediklerini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı müjdeden sonra ev sahibi olmak için geldik. Ev sahibi olmak bizim için hayaldi. Ancak Cumhurbaşkanımız sayesinde inşallah ev sahibi olacağız, çok teşekkür ediyoruz." dedi.
Duygu Tekin de bu projede emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade ederek, uzun yıllardır kirada oturduğunu, ev sahibi olacağı için mutlu olduğunu dile getirdi.
Gaziantep
E-Devlet üzerinden başvuru imkanı olmayanlar, evraklarını teslim etmek için erken saatlerde Halk ve Ziraat bankaları şubelerinin önünde yoğunluk oluşturdu.
Proje kapsamında Gaziantep'te 10 bin 24 konut, Şanlıurfa'da 6 bin, Kahramanmaraş'ta 3 bin 101, Malatya'da 2 bin 251, Adıyaman'da 1750, Kilis'te 500 konut inşa edilecek.
Gaziantep'ten başvurusunu yapan Mikail Uzdilli, AA muhabirine, sosyal konut projesini duyduklarında mutlu olduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
Yıllardır ev sahibi olabilmek için hayal kurduklarını ifade eden Uzdilli, şunları kaydetti:
"Normalde e-Devlet üzerinde de başvuruşu yapılıyor ama erken başvurmak için buraya geldik. 500 lira bir ödeme yapıyoruz. İnşallah çıkar ve ev sahibi oluruz. İster istemez kalabalık var. Biz erkenden gelip erken çıksın diye bir umutla bekliyoruz."
Malatya'daki başvuranların yorumları
Malatya'daki başvuran vatandaşlardan Abdullah Özkaradeniz ise projenin çok güzel olduğunu belirterek, "Her şeyden önce Cumhurbaşkanı'na bu imkanı sağladığı için teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir proje. Kiracıyım, 2 bin lira kira veriyorum. Gerçekten fakir-fukara ve özellikle emekliler için güzel bir çalışma." dedi.
Nazife Karakaş ise proje dolayısıyla mutlu olduklarını ifade ederek, "İyi, güzel bir proje. Kira öder gibi ödeyeceğiz. Kiracıyım, iyi oldu. 13.30'da evraklarımı teslim etmek için banka şubesine geldim. Sıra da az kaldı." diye konuştu.
Gönül Özbay ise 40 yıldır kiracı olduğunu dile getirerek, konutun kendisine çıkması için dua edeceğini söyledi.
Kayseri
4 bin 510 konutun yapılmasının planlandığı Kayseri'de, evraklarını teslim etmek ve bilgi almak isteyen vatandaşlar banka şubelerinin önünde yoğunluk oluşturdu.
Vatandaşlardan Nusret Soytürk, AA muhabirine, böyle bir projenin hayata geçirilecek olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Ev sahibi olmak istediğini anlatan Soytürk, şunları kaydetti:
"Kimlik fotokopisi çektirdim, SSK'den emekli olduğuma dair evrak aldım ve daha sonra gelip burada sıraya girdim. Yoğunluk sabah daha çoktu gidip tekrar geldim. Çok memnunum, bu halka verilen fırsat. Böyle imkan bir daha gelmez. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. 35 yıldır buradayım ve evimiz yoktu. Emekli olalı da 7 yıl oldu. Evim kısmet olmadı, inşallah şimdi olacak."
Sibel Şimşek de bilgi almak için bankaya geldiğini belirterek, projenin kendilerini memnun ettiğini ve şanslarını denemek istediklerini dile getirdi.
Neşe Koçoğlu ise engelli olduğunu ve kiralık ev bulmakta bile zorlandığını vurgulayarak, "Bir oğlum var 12 yaşında ve kiradayız. Zaten engelli olduğum için kiralık ev bile bulamıyoruz, zorlanıyoruz. İnşallah bu sefer kontenjan fazla olduğu için olur. Kiradan bıktık artık inşallah bizim de bir evimiz olur." dedi.