23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Ölü sayısının artması böyle engellendi!

Ölü sayısının artması böyle engellendi!

Türkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremle sarsıldı. Büyük tahribata yol açan depremin ardından jet hızıyla bölgeye müdahale edilmesi deprem sonrası olabilecek daha fazla kaybın önüne geçti. Türkiye tüm devlet kurumlarıyla, STK'larıyla yaşanan afeti en az hasarla atlattı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ölü sayısının artması böyle engellendi!

Depremde son alınan bilgilere göre göre 29 kişi hayatını kaybederken, binden fazla kişi de yaralandı. Deprem sonrası artçı depremler devam ediyor. Sabah saatlerinde basın açıklaması yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da 18, Malatya'da 4 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 39 kişinin de göçük altından sağ olarak çıkarıldığını duyurdumuştu. Ancak gelen son dakika haberine göre ölü sayısı maalesef 29'a ulaştı.

Dün akşam 20.55 sularında deprem haberinin alınmasıyla birlikte yurdun dört bir yanındaki illerden bölgeye akın eden kurtarma görevlileri enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için jet hızıyla müdahale edip depremin etkisini minimum düzeyinde vatandaşa yansıttı.

6.8'lik yıkıcı bir şiddete sahip depremin etkilerinin en düşük seviyeye indirilmesi Türkiye'nin bu konuda tarihten bu yana yaşanan eksiklerini kapattığı, deprem felaketlerine karşı dünyada bu tür müdahaleleri yapabilen ender bir ülke haline geldiği anlaşılmış oldu.

Devlet yönetimi tüm kurum ve kuruluşlar anında bölgeye intikal etti
Devlet yönetimi afet bölgesine hızla hareket ederek tüm Bakanlar başta olmak üzere yetkili isimler bölgeye intikal etti. Milli Savunma Bakanlığı, kargo uçakları ve helikopterlerle depremin yıkıcı etkisinin görüldüğü bölgelere yardımlar götürdü. Ambulans uçaklar ve helikopterler bölgede hazır bekletilirken İnsansız Hava Araçları ve dronelar anbean görüntü alarak bölgede en etkili ve en doğru müdahalenin yapılmasını sağlıyor.

AFAD'tan ilk anda jet müdahale
İlk anda AFAD’ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Denizli, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri, Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden ekipler bölgeye sevk edilerek çalışamlar başlatıldı.

AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1.689 çadır, 1.656 yatak ve 9.200 battaniye sevk edildi.

Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçildi.

28 hizmet grubu bulunuyor
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'ne, deprem bölgesinde kaldırılan drone'lar aracılığıyla aktarılan görüntülerle arama ve kurtarma ekipleri ile acil yardım malzemelerinin sevki sağlandı.

Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, dün akşam 20.55'te meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin hemen ardından afet anında kimin ne yapacağı ve müdahalenin nasıl bir organizasyon içinde yapılacağını belirleyen 'Türkiye Afet Müdahale Planı' (TAMP) doğrultusunda çalışmaya başladı. Merkeze gelen bilgi akışının yanı sıra, deprem bölgesinde kaldırılan drone'lar ile tespit edilen görüntüler, anlık olarak acil durum merkezideki dev ekrana yansıtıldı. Drone görüntüleri, nereye nasıl yardım yapılacağı konusunda yardımcı oldu. Drone'ların tespit ettiği yıkılan ve hasar gören binalara hemen arama ve kurtarma ekipleri ile acil yardım malzemeleri sevk edildi. Böylece doğru ve hızlı koordinasyon sağlandı. Bölgeden gelen talepler doğrultusunda gönderilen yardım malzemeleri arasında ilk sırayı çadır, battaniye ve yatak aldı.

Merkezde yürütülen hizmetlerin niteliğine göre oluşturulan 28 hizmet grubu bulunuyor. Afet öncesi, afet sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini içeren TAMP'ın bilişim altyapısını 'Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi' oluşturuyor. Merkezde, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türk Kızılay ekipleri nöbet değişimi yaparak çalıştı. Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ndeki ekipleri İçişleri Bakan Yardımcıları yönetiyor. Depremden sonra gece merkezi İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı yönetirken, sabah saatlerinde nöbeti Çataklı’dan devralan Bakan Yardımcıları Mehmet Ersoy ve Muhterem İnce koordinasyon çalışmalarını yönetiyor.

Kurtarma çalışmalarından güzel haberler geliyor
Bölgede çalışmaların sorunsuz ve hızlı bir şekilde sürdürüldüğü gözlemlenirken kurtarma çalışmalarından art arda güzel haberler gelmeye devam ediyor.

99 depreminde 4 gün sonra Gölcük'e gidilebilmişti
1999 depreminin ardından devlet 4 gün sonra ancak ulaşabilmişti. O günlerden bugünlere devlet tüm mekanizmalarının adeta çağ atladığı kanıtlandı. 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Barajlarda hasar oluştu mu? Açıklama geldi

Barajlarda hasar oluştu mu? Açıklama geldi