20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Aç ve susuz kaç gün yaşanır?

Aç ve susuz kaç gün yaşanır?

Depremden sonra enkaz altında 50-60 saat sonra kurtarılan bebek veya yetişkinlerin olması aç ve susuz ne kadar dayanılabileceği sorularını gündeme getirdi. Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.      

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Aç ve susuz kaç gün yaşanır?

Depremden sonra enkazda çıkarılan çocuk ve yetişkinlerin sağ olarak kurtarılması akıllara "Bir insan kaç gün aç ve susuz kalabilir?" sorusunu getirdi.

En fazla 3 hafta
Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlık susuzluğa kıyasla çok daha uzun süre dayanabileceğimiz bir durumdur. Genel kabul gören süre 3 haftadır.

Ne kadar aç kalınabileceğini belirleyen bazı kriterler vardır. Bunlar öncelikle yaş ve kiloya bağlı olsa da daha pek çok alanda bilgi olması gerekir.

Açlık 60 gün
İnsan organizması uzun süre aç kalabilecek şekilde programlanmıştır. Bir kişi 60 gün boyunca aç kalabilir ancak aç kaldığında neleri feda ettiğini sadece gerekli incelemeleri yapan uzmanlar söyleyebilir.

Ayrıca zaman zaman açlık grevi yapan kişiler görürüz. Bu durumu on günlerce sürdürebilirler. Dediğimiz gibi açlığın süresini yapılan aktivite ve içilen su miktarı belirlemektedir. Aç kalındığı süre zarfında öncelikle karbonhidrat, yağ ve proteinler tüketilmeye başlar sonrasında belirli dönemlerde bazı organlar işlevlerini kaybetmeye başlar. Uzun süre aç kalınması durumunda vücuttaki organlar sırası ile işlevlerin kaybedecektir

Gıda ve Tarım Örgüt’nün verilerine göre uzun süreli açlıklarda en büyük sıkıntıyı çocuklar ve anneler yaşamaktadır. Dünyada çocukların 6,5 milyonu daha 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir. Bu 6,5 milyon çocuğu %50’si açlıktan veya düzensiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetmektedir.

Yani yaklaşık her sen 3,1 milyon 5 yaşının altında ki çocuk beslenme bozukluklarından ve açlıktan dolayı ölmektedir. Bu verilere bakılarak bir bebeğin veya çocuğun bir yetişkin kadar aç kalması mümkün değildir. Eğer bir bebek 1 saat bile aç kalsa yeni doğan sarılığı olma riski artmaktadır. Kısacası çocuklar açlığa dayanamaz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Salgın sonrası talep arttı! Satışlar patladı

Salgın sonrası talep arttı! Satışlar patladı