Devlet Su İşleri (DSİ), Sulama Birlikleri'nin su kullanım hizmet bedeli ücretlerinde düzenlenme yapılmasına dair açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, çiftçinin tarlasını sulamasına yardımcı olmak için Sulama Birliği'nin kurulduğu bilgisini verdi. Kaynaktan tarla başına kadar suyun iletilmesi ve dağıtılması için yapılan tüm masrafların su kullanım hizmet bedeli geliri ile karşılandığı ifade edildi.
Sulama sezonunda enerji faturalarının yüksek olması birlik bütçesi hazırlanırken çiftçilerden alınan su kullanım hizmet bedelinin de yüksek olmasına neden olduğu bilgisi verilirken, "Sulama birliğinin yıllık enerji tüketimi 40.000.000 kWh – 50.000.000 kWh arasında olup, Sulama Birliğine ait 2020 yılı DEDAŞ ( Dicle Elektrik Dağıtım AŞ.) fatura bedeli 20 milyon 68 bin 000 Milyon TL olup, 2020 yılı Pamuk sulama Hizmet bedeli olarak 285 TL belirlenmiş ve Su Kullanım Hizmet Bedeli buna göre hazırlanmıştır" denildi.
DSİ, toplam tahakkuk bedelinin 19 milyon 500 bin TL olarak belirlendiğini ve bu tahakkuk miktarının 2020 yılı enerji bedelini karşılayamadığını bildirdi. DSİ açıklamasında, "2020 yılında yüzde 45 olan Devlet desteği 2021 yılında yüzde 35 olacağından enerji bedeli, bakım onarım bedeli, minimum personel ve cari hizmet giderlerinin karşılayacak şekilde yasa gereği denk bütçe sonucu 2021 yılı sulama ücret tarifeleri belirlenmiştir.Bitkilerin Su Tüketim miktarları ve elde edilen zirai gelir dikkate alınarak 2021 yılında Su Kullanım Hizmet Bedelleri Pamuk ve Mısır 390 TL/da, Hububat 120 TL/da, Meyve 205 TL/da, Badem ve Fıstık 140 TL/da olarak belirlenmiştir" ifadelerine yer verdi.
Sulama Birliği'nin yaptığı masrafların karşılığı olarak çiftçilerden alması gereken Su Kullanım Hizmet Bedel ücretinin beklenilenin altında olması halinde birliklerin borçlarını ödeyemeyeceği ve hacizlerle karşılaşılacağı uyarısını yapan DSİ, "Kanun gereği zaruri olan bu ücretleri belirleyip almayan Birlik Başkanları Birliği zarara uğratacağı için Maliye Bakanlığı ve Sayıştay denetimlerinde zimmet çıkarılması kaçınılmazdır. En önemlisi, 2021 yılında sulama hizmetlerinin aksaması ve enerji giderlerinin karşılanamaması halinde yeterli veya hiç sulama yapılmayan alanlarda üretim kayıpları meydana gelecek olmasıdır" açıklamasında bulundu. İHA
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cumhuriyet Başsavcısını hedef gösteriyorlar
#Başyazı / 05 Kasım 2024
Endonezya'daki yanardağ patladı: Köyler yerle bir oldu
#Dünya / 05 Kasım 2024