20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Emine Erdoğan'a 'Fark Yaratan' ödülü

Emine Erdoğan'a 'Fark Yaratan' ödülü

Dünya İnsaniyet Forumu'nca (World Humanitarian Forum) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a, insani yardımlara ilham verici çalışmalarından dolayı "Changemaker" (Fark Yaratan) ödülü verildi.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Emine Erdoğan'a 'Fark Yaratan' ödülü

Erdoğan’a ödülü Londra’da Excel Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen  törenle takdim edildi.

Törende konuşan Erdoğan, “Bu ödülü, ağlayan bir çocuk gördüğünde  yüreği kabaran, yabancıya kuşkuyla değil, Tanrı misafiri diye bakan cömert Türk  halkı adına kabul ediyorum.” dedi.

“Ülkemin adının, dünyanın yaralarının sarılmasında gösterdiği  eşitlikçi ve kapsayıcı tutumla anılmasından büyük gurur duyuyorum.” ifadesini  kullanan Erdoğan, Dünya İnsaniyet Forumu’na da din, dil, ırk ayrımı yapmadan  gerçekleştirilen insani yardımları takdirinden ötürü teşekkür etti.

 

Dünyanın kimi coğrafyalarının huzura, güvene, istikrara susadığını  ancak diğer yarısında ise yok olup gidenin insanlık olduğunun fark edilmediğini  dile getiren Erdoğan, “Üzerinde yaşadığımız yerküre ne yazık ki, 21. yüzyılın  bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen insani açıdan büyük krizler  yaşıyor.  İşte böyle bir vasatta fertler ve toplumlar olarak bize düşen, iyiliğin  ya da kötülüğün safında olmayı seçmektir.  Biz Türk toplumu olarak, gökyüzünü,  büyük insanlık ailesinin altında yaşadığı tek bir çatı olarak görüyoruz." diye  konuştu.

"Türkiye en cömert ülke"

Türkiye’nin, resmi kurumların yanı sıra sivil toplum örgütleriyle de  dünyanın en cömert ülkesi olarak anıldığına işaret eden Erdoğan, “Türkiye, gayri  safi milli hasılaya oranla, dünyada en çok insani yardım yapan ülke konumundadır.  Bu tavır, dünyada barışı ve istikrarı destekleyen pro-aktif Türk dış  politikasının ayrılmaz parçasıdır.” dedi.

Emine Erdoğan, Türkiye’nin Kızılay, AFAD, TİKA gibi kurumlarıyla  elinin ulaşabildiği her yer yardım taşıdığını belirterek, şunları kaydetti:

“Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, 2009’dan beri 54 farklı  ülkede, yüksek uluslararası operasyon kabiliyeti ile çalışma yürütüyor. Afetler  söz konusu olduğunda ‘orada ben de olabilirdim’ empatisi, AFAD’ın en yüksek moral  değeridir. İlk şokun atlatılmasından hayatların yeniden tanzimine kadar afet  döngüsünün tüm aşamalarında yer alarak, bugüne kadar 2 milyar dolarlık yardım  yapmıştır.  Aynı şekilde Türk Kızılay’ı, yılda ortalama 40’ın üzerinde ülkeye  insani yardım götürmektedir. Sadece 2018 yılında, 53 ülkede, doğa ve insan  kaynaklı afetlerden etkilenen 7 milyon mağdur insana el uzatmıştır.”

Suriyeli mülteciler

Türkiye’de 4 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşadığını hatırlatan  Erdoğan, “2011’den beri devam eden Suriye savaşında, yerlerinden edilen  insanların en büyük ev sahibiyiz.  Uyguladığımız açık kapı politikasıyla,  silahlardan kaçan insanları topraklarımıza koşulsuz kabul ettik. Çünkü komşuluk  bunu gerektirirdi. Ve hiçbir Suriyelinin zorla geri gönderilmemesi politikasını  benimsedik.” diye konuştu.

Türkiye’nin mültecilere sağladığı yardımların "kendi tercihlerine göre  ve onurlu şekilde" yapıldığını anlatan Erdoğan,  “Mülteci kamplarımız, Birleşmiş  Milletler başta olmak üzere uluslararası kurumlar tarafından övgüyle  anılmaktadır. Buralarda çöp ve lağım kokuları yok, üşüyen çocuklar, çamurlu  zeminler ve ıslak çadırlar bulunmamaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Emine Erdoğan, Türkiye’nin Afganistan’dan Moğolistan’a, Çad’dan  Mısır’a, Yemen’den Haiti’ye kadar birçok ülkede barışın, güvenin ve sevginin  izlerini bıraktığını ifade ederek, "Şahsen gidip gördüğüm ve manevi dünyamda  büyük sarsıntılar yaratan Arakan’da,  Müslümanlara yönelik zulümler de yakın  takibimizde bir konudur. Bölgede 2 bin 70 bambu ev inşaatı yanında, yapımı devam  eden 2 bin 500 ev projesi, insanlığa armağanımızdır.” diye konuştu.

Afrika’nın Türkiye için özel yerine de işaret eden Erdoğan, kıtada  yoksulluğun giderilmesi, sosyal yapının kuvvetlendirilmesi için yürütülen  çalışmaların yanı sıra, mesleki eğitim, idari ve sivil altyapılar, sağlık, tarım  ve hayvancılık sektörlerinin geliştirilmesi alanlarında birçok proje  yürütüldüğünü kaydetti.

Türkiye’nin Afrika kıtasına 2010-2017 yıllarında 2 milyar dolardan  fazla yardım yaptığını dile getiren Erdoğan, Ticari ilişkilerimiz kazan- kazan  ilkesine göre yapılırken, tüm insani yardımlar karşılıksızdır.  Türkiye için  insani yardım, sadece acil durumlarda gönderilen yardım kolileri demek değildir.  Tüm siyasi hesapların ötesinde, küresel adalet düşüncesine olan inançtır. Yardım  alan tarafın bağımlılıklarını ortadan kaldıracak, sömürgeci mantıktan uzak,  vicdani bir eylemdir.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan tören öncesinde fuar merkezindeki AFAD standını da gezerek  bilgi aldı. Erdoğan fuar alanında iki ressam tarafından dünya barışını simgelemek  üzere çizilen büyük boy resmi de inceledi. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun  resimde ayrılan yere "Dünya beşten büyüktür" cümlesini yazmasının ardından,  Erdoğan da resmi bu cümlenin altına gelecek şekilde imzaladı.

Uluslararası alanda Emine Erdoğan'a dördüncü ödül

Birleşmiş Milletler ve İngiltere tarafından desteklenen Dünya  İnsaniyet Forumu'nca verilen "Changemaker" ödülü, tüm dünyada olağanüstü ilham  verici çalışmalar yapan ve insani yardımlar konusunda liderlik eden sınırlı  sayıda kişiye takdim ediliyor.

Daha önceki yıllarda bu ödül, Alwaleed Philanthropies Genel Sekreteri  Prenses Lamia Al Saud, Birleşik Krallık Parlamentosu Üyesi Barones Valerie Amos  ve Katar Dışişleri Bakanı Al Thani gibi dünyada fark yaratmış isimlere  verilmişti.

"Changemaker" ödülü, dünyanın her yerinde yaşanan doğal afet ve insani  dramlara yerinde yardım ve müdahale ederek, dünya kamuoyunun insani sorunlara  yönelmesinde öncü rol üstlenen Emine Erdoğan'a, insani yardımlarından dolayı  uluslararası alanda verilen dördüncü ödül oldu.

Emine Erdoğan, 2009'da Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları ve insani  yardımlara getirilen ambargo uygulanmasına karşı, Arap dünyası ve Batılı ülke  liderlerinin eşlerini İstanbul'da bir araya getirerek tüm dünyaya "savaşı  durdurun" çağrısında bulunan tek lider eşi olmuştu.

Ayrıca 2010'da Pakistan'ın yaşadığı en büyük doğal afetlerden biri  olan sel felaketinden etkilenen milyonlarca insan için yardım faaliyetlerini  bizzat yerinde yürüten Emine Erdoğan, uluslararası yardım kuruluşlarının harekete  geçmesini sağlamıştı.

2012'de ise Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'teki kamplara sığınan  Rohingya Müslümanlarına yapılan soykırımı dünya kamuoyunun gündemine getiren  Emine Erdoğan, Myanmar'da yaşanan insanlık dramını can güvenliği riski  uyarılarına rağmen bizzat yerinde gidip görmüş ve bölgeye insani yardım  ulaştırmıştı.

Türkiye'nin 2005'te başlattığı Afrika açılımında etkili olan Emine  Erdoğan, Afrika'daki kadınlar ile çocukların eğitim ve sağlık alanında  ihtiyaçlarının karşılanması için yürütülen çok sayıda projeye de desteğini  sürdürüyor.

Bu kapsamda, Emine Erdoğan'a 2011'de Brüksel'de Crans Montana  Forumu'nda barış, özgürlük ve demokrasi alanındaki çalışmalarından ötürü "Prix de  la Fondation" ödülü, 2018'de ise İngiltere merkezli Küresel Donörler Forumu  kapsamında "İnsani Hizmet Takdir Ödülü" ve aynı yıl ABD merkezli Küresel Ümit  Koalisyonu tarafından New York'ta düzenlenen "İnsani Yardım Liderliği Özel Ödülü"  tevdi edilmişti. AA

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstanbul Havalimanı'nda bunu yapan yandı! Cezası 320 TL

İstanbul Havalimanı'nda bunu yapan yandı! Cezası 320 TL