22 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem En prestijli listede 4 Türk şirketi

En prestijli listede 4 Türk şirketi

Dünyanın en saygın savunma sanayisi listesi olarak bilinen "Defense News Top 100"de yer alan Türk şirketleri yerlerini sağlamlaştırdı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
En prestijli listede 4 Türk şirketi

Son dönemde gösterdikleri gelişme, ortaya koydukları ürünler ve aldıkları sorumluluklarla ile Türk savunma sanayisi şirketleri, önemli ekonomik büyüklüklere ulaşıyor. Şirketlerin elde ettiği bu gelişme, uluslararası platformda karşılaştırmaların yapıldığı listelerde yer almasına neden oluyor.

"Defense News Top 100" listesi Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından yayınlanıyor. Dünyanın en saygın savunma sanayi listesi olarak kabul edilen "Defense News Top 100" hazırlanırken, her yıl önceki senenin savunma için yaptığı satışlar baz alınıyor. Geçen yıl bu önemli listede 4 Türk şirketi yer almıştı, Türk şirketleri bu yıl da listedeki yerini korumayı başardı.

Listeye yön veren Çinli şirketler oldu

Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak Çinli şirketler de listeye dahil edildi. Bunun üzerine sıralamada –özellikle üst sıralarda- önemli değişiklikler gözlemlendi. 8 Çinli şirket listenin 5 ve 22'inci sıraları arasında yer buldu.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listede yer alan 4 Türk şirketi, listenin sıralamasında önemli değişiklikler olurken bile yerini güçlendirmeyi bildi.

ASELSAN 52. sıraya yükseldi

Yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği projelerle performansını her yıl bir üst seviyeye taşıyan ASELSAN bu yıl 52. sıraya yükseldi. ASELSAN listeye 2006 verileriyle 93'üncü sıradan girmiş, geçen yıl ise 55. Sıraya yükselmişti. 2017'de 1 milyar 424 milyon dolar cirosu olan ASELSAN, bu rakamı geçen yıl yüzde 26 artırarak 1 milyar 792 milyon dolara çıkardı.

69. sırada TUSAŞ var

Geçen yıl 64’üncü sırada yer alan TUSAŞ bu yıl 5 basamak gerileyerek kendine 69. Sırada yer buldu. Anka insansız hava aracı, Atak helikopteri ve Hürkuş gibi yerli tasarım projelerini hayata geçiren, Milli Muharip Uçak, Aksungur, Gökbey projelerini yürüten TUSAŞ, 2011 verileriyle listeye ilk kez 83’üncü sıradan girmişti.

Savunma dışındaki faaliyetlerin toplam cirosunda büyük yer tutan TUSAŞ’ın geçen yılki cirosu 1 milyar 665 milyon doları buldu. BU rakamın yüzde 37’si ise sivil havacılık faaliyetlerinden elde edildi.

STM yükseliyor

STM dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi Defense News Top 100’e ilk defa geçen sene girdi. Ve bu başarısını bu yıl da sürdürmeyi bildi.

Cirosunu 369 milyon dolardan 564 milyon dolara çıkararak yüzde 53 oranında bir artışa imza atan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, büyük bir sıçrayış yaparak sıralamada 12 basamak birden yükseldi. İlk kez 97. Sırada girdiği listede ikinci yılında 85. Sırada yer almayı başardı.

Özellikle kamikaze (vurucu) insansız hava araçları, yenilikçi uydu teknolojileri, duvar arkası radar ve siber güvenlik çözümleriyle dikkati çeken STM, Dünyanın en büyük 50 savunma sanayi firması arasında yer almayı hedefliyor.

ROKETSAN 7 basamak yükseldi

Listeye ilk defa 98. Sırada giriş yapan ROKETSAN, geçen yıl 96. Sırada yer alırken, bu defa 89. Sırada yer aldı. Cirosunu 376 milyon dolardan 522 milyon dolara çekerek, yüzde 39 oranında artıran şirket, bu başarısıyla 7 basamak birden yükseldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik kuvvetlerin vurucu gücü olmayı sürdüren ROKETSAN, alanında lider kuruluş olma yolunda ilerliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kırsal Kalkınma Programı İzleme Komitesinin yapısı değişti

Kırsal Kalkınma Programı İzleme Komitesinin yapısı değişti