Peki EYT gün sayısı, yaş sınırı, 3600 gün gibi sınırlamalar ne ifade ediyor. İşte son dakika açıklamalardan sonra EYT şartları kimleri kapsıyor? Tüm detaylar sizlerle!
EYT staj ve çıraklık mağduriyet, asker ve doğum borçlanması gibi mağduriyetler gündemdeyken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in son dakika EYT açıklaması ile gözler yaş ve prim şartına çevrildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hususunda gerçekleştirilen çalışmaları söyleyen Bilgin, yaş ve prim hakkında mühim ifadeler kullandı. Peki 1999 öncesi EYT şartları kimleri kapsıyor, 2008 öncesi EYT şartları neler? İşte gün ve prim sayısı, borçlanma gibi merak edilen tüm detaylar...
EYT ŞARTLARI NELER?EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar için şartlar tartışılmaya başladı. Yaş ve prim sayısı hakkında bugüne kadarki en önemli açıklamayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptı. Bilgin EYT 1999 şartları öncesi hakkında, Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var. ifadelerini kullandı.
EYT şartlarını taşıyanların yüzde 87'sinin özel sektörde görev yaptığını vurgulayan Bakan Bilgin, işveren kesiminin kıdem tazminatı gibi endişe ettiği konular için, Resesyona giden dünyada biz bunu nasıl yapacağız diyorlar. Kimse endişe etmesin bu sorun Meclis'te çözülmüş olacak şeklinde konuştu.
EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?Emeklilikte Yaşa Takılanlar, çok uğraştı çok didindi. Twitter'da etkinlikler, meydanlarda mitingler düzenlendi. Ancak tüm mücadeleler meyvesini vermek üzere. EYT yasası için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Aralık ayını işaret etti ve bu ay içerisinde EYT yasasının meclise geleceğini aktardı.
15 OCAK ÖN PLANDA EYT yasasının Aralık ayında meclise gelmesi artık kesin. Milletvekillerinin onayını alıp Cumhurbaşkanına gidecek EYT yasası için ilk kez tarih verildi. Kulis bilgisine göre, 15 Ocak 2023 tarihinde EYT yasası yürürlüğe girecek. EYT'liler ilk maaşını ise Şubat ayında alabilecek.u0026nbsp;
EYT KİMLERİ KAPSIYOR?EYT kanunu içeriği yavaş yavaş hazırlanırken ilk olarak kapsam belirlenecek. Böylelikle hangi EYT'linin hak sahibi olacağının tespiti gerçekleştirilecek. Dolayısıyla yasa yürürlüğe girer girmek EYT emeklilik hakkı elde edeceklerin sayısı da meydana çıkacak.
Genel kanı göz önünde bulundurulduğunda EYT'li grubu 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak iş hayatına adım atmış, yıl ve prim şartını yeri getirmesine karşı yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılar meydana getiriyor.
Söz konusu tarihten önce sigortası başlayanlar adına yaş haricinde erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl sigortalılık süresi şartı var. Fakat ilgili tarihten evvel Emekli Sandığı'na girmiş ya da Bağ-Kur'lu olmuş EYT'liler de var.
Bu tarihten önce SSK'lı olmaya hak kazanmış hali hazırda memur olanlar, primi eksik bulunanlar, çeşitli kurumlardan prim biriktirenler de bulunuyor. Bütün bunlar ayrı ayrı değerlendirilerek detaylı bir inceleme gerçekleştirilecek.