26 Aralık 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Güneş Fırtınası nedir, belirtileri ne? Güneş Fırtınası ne zaman olacak 2021?

Güneş Fırtınası nedir, belirtileri ne? Güneş Fırtınası ne zaman olacak 2021?

Gökbilimcilerin yaptığı uyarıya göre, en son 1921 yılında gerçekleşen bir Güneş Fırtınası olayı yeniden meydana gelecek. Bütün dünya tarafından merak bu büyük doğa olayının nasıl gerçekleşeceği merak ediliyor. Bunun yanı sıra Güneş Fırtınası nedir, belirtileri ne? Güneş Fırtınası ne zaman olacak 2021? gibi sorulara da yanıt aranıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Güneş Fırtınası nedir, belirtileri ne? Güneş Fırtınası ne zaman olacak 2021?

Son yıllarda Türkiye ve dünya doğal afetlerle savaşıyor. Son olarak 1921 yılında gerçekleşen güneş fırtınası yeniden gündeme geldi. O yıllarda büyük zarara yol açan fırtınanın günümüzde gerçekleşmesi durumunda nasıl bir etki edeceği merak konusu oldu. Peki, Güneş Fırtınası nedir, belirtileri ne? Güneş Fırtınası ne zaman olacak 2021? Ayrıntılar haberde.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR? GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK 2021?

Jeomanyetik bir Güneş fırtınasının bugün Dünya atmosferine çarpması bekleniyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), fırtınanın elektrik şebekelerini etkilenmesini ve kuzey enlemlerinde aurora meydana gelmesini beklediklerini açıkladı.

Güneş fırtınaları, 100 yıl civarı aralıklarla meydana geliyor. Hatta sonuncusu tam 100 yıl önce, 1921’de gerçekleşti. Olayın bugünden başlayarak 12 Ekim’e kadar sürmesi bekleniyor. Fırtınanın elektrik şebekelerini etkileyip kuzey enlemlerinde kutup ışıklarını meydana getirmesi ise olası.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA), yakın zamanda yayınladığı uyarıda meydana gelen Güneş fırtınasının alçak Dünya yörüngesindeki araçlarda sürüklenmeyi artırabilecek uydu 'yönlendirme düzensizlikleri' ve 'elektrik şebekelerinde zayıf dalgalanmalar' oluşturabileceğini ifade etti. ‘G2’, yani orta şiddetli olarak nitelendirilen fırtına; belirtilene göre bu akşamüzeri Dünya’ya ulaşacak ve etkisi yarın devam edecek. Sky’ın yayınladığı haber durumu şu şekilde açıklıyor: Kutup ışıklarının bu gece İngiltere'nin ve Kuzey İrlanda'nın en kuzey kesimlerine ulaşması düşük bir ihtimal fakat Kuzey İrlanda'da bulutlar aralanıyor ve dolayısıyla görülme olasılığı daha yüksek.

Kaliforniya Üniversitesi, Irvine'den ve VMware Research'ten Dr. Sangeetha Abdu Jyothi drumu şu sözlerle açıkladı: Bir Taçküre Kütle Atımı (CME) elektrik yüklü maddenin ve beraberindeki manyetik alanın uzaya yayılmasını içerir. Bu Dünya'yı vurduğunda gezegenin manyetik alanıyla etkileşime girer ve gezegen kabuğunda ‘jeomanyetik olarak indüklenmiş akımlar’ üretir
15 Mayıs 1921'de gerçekleşen ve New York Demiryolu Fırtınası olarak hatırlanan benzer bir olayda, dünyanın birçok yerinde bulunan elektrik ve telgraf kontrol odalarında yangınlar çıkmıştı. Günümüzdeki kıtalararası internet kabloları bu dalgalara dayanıklı, ancak bu kablolarda ortalama 100 kilometre aralıklarda bulunan, elektrikle çalışan ve hasar görebilecek tekrarlayıcılar mevcut. Yakın zamanda oluşan fırtına her ne kadar devasa boyutlarda olsa da Dünya’ya ulaşan dalgaları ölçtüğümüzde orta dereceli bir fırtına. Bu konuda şanslıyız, zira Dünya, daha güçlü bir fırtınayı hafif zararlarla atlatacak durumda değil.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Irak’ta seçim sonuçları açıklandı!

Irak’ta seçim sonuçları açıklandı!