16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 'Hamidiye' CHP'nin kronik takıntısı! 33 yıl önce de adını değiştirmişler

'Hamidiye' CHP'nin kronik takıntısı! 33 yıl önce de adını değiştirmişler

Hamidiye Su'ya 'HMD' adını vermeye teşebbüs eden CHP'nin bu isme alerjisi yeni değil. 33 yıl önce de CHP'li Sözen, şirketin adını Halk Su olarak değiştirmişti. 1994'te İBB Başkanı seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sultan II. Abdülhamid'in verdiği Hamidiye ismini geri getirmişti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Hamidiye' CHP'nin kronik takıntısı! 33 yıl önce de adını değiştirmişler

İBB'nin 125 yıllık Hamidiye Su'yu "HMD" markasıyla piyasa sürmesi tartışılırken CHP'nin "Hamidiye" ismine alerjisinin yeni olmadığı ortaya çıktı. 1989-1994 yılları arasında belediyeyi yöneten CHP'li Nurettin Sözen, Hamidiye'nin adını "Halk Su" olarak değiştirdi. Recep Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı seçilince II. Abdülhamid'den miras kalan Hamidiye adını geri getirdi.

125 yıllık 'Hamidiye Su' ismini 'HMD' olarak değiştirmeye teşebbüs eden CHP'nin bu isme karşı hazımsızlığı yeni değil. 1990 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yine CHP yönetimindeyken Hamidiye Su'yun adı değiştirildi. CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen tarafından 'Halk Su' olarak değiştirilen şirketin ismi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1994 yılında İBB Başkanı olmasıyla aynı yıl yeniden 'Hamidiye Su' ismine kavuştu. 1990'lı yılların başlarında faaliyetlerine son verilme noktasına kadar gelen Hamidiye Su, 1994'te belediye yönetiminde yaşanan değişimle birlikte, Erdoğan başkanlığındaki İBB tarafından modernize edilerek dünya standartlarında faaliyet gösteren bugünkü konumuna ulaştı.

ERDOĞAN'LA AYAĞA KALKTI

33 yıl sonra yine bir başka CHP'li isim olan Ekrem İmamoğlu'nun başkanlığındaki İBB, asırlık 'Hamidiye Su' ismini değiştirmeye teşebbüs etmiş, gelen tepkiler üzerine 'İsim değişikliği yapmadık, 'HMD' adıyla ikinci bir markayı piyasaya sürdük' açıklaması yapmıştı. 1990'lı yılların başında mali açıdan zor bir dönem geçiren ve faaliyetlerine son verilme noktasına kadar gelen Hamidiye Su, 1994'te belediye yönetiminde yaşanan değişiklikle birlikte tarihi mirasa sahip çıkılmaya ve ayakta tutulmaya çalışıldı. Tayyip Erdoğan Başkanlığındaki İBB yönetimi Hamidiye'nin gelenekselleşen çizgisini modern donanımlarla tamamlayarak Hamidiye'yi bugünkü dünya standartlarındaki konumuna getirdi.

ABDÜLHAMİD RAHATSIZLIĞI MI?

Sultan II. Abdülhamid, 1902 yılında İstanbul'un su ihtiyacını karşılamak üzere Cendere Vadisi'ndeki boşa akan kaynak sularını bir araya toplayıp şehre getirip 57 farklı çeşmeden akıtarak Hamidiye Su'yun yüz yıldan fazladır devam eden hikayesini başlattı. İBB'nin Hamidiye'de isim değişikliği teşebbüsüne, 'Hamidiye'yi kuran ve ismini veren Sultan II. Abdülhamid'e karşı CHP'nin duyduğu rahatsızlığın neden olduğu yorumları yapıldı.

OLDUBİTTİYE GETİRMEK İSTEDİLER

CHP'li İBB'nin tarihi 'Hamidiye Su' ismini 'HMD' olarak değiştirme girişimine tepkiler ise sürüyor. Yeni Şafak'a konuşan İBB AK Parti Grubu Sözcüsü Murat Türkyılmaz, 'İsim değişikliği yapmadık, ikinci bir markayı piyasaya sürdük' açıklaması yapan İBB yönetimi için 'HMD markasıyla su dışında mesela bir soda markası çıkarmış olsalardı biraz anlaşılır olabilirdi. Emrivakiyle ve oldubitti ile Hamidiye ismini HMD olarak değiştirmek istediler, gelen tepkiler üzerine oyun bozulmuş oldu.' dedi.

1-468
ERDOĞAN ASLINA DÖNDÜRMÜŞTÜ
Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde Hamidiye Su'yun ismini orijinal haline döndürmekle kalmamış, şirketle yakından ilgilenerek, modern standartlara ulaşmasını sağlamıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ahmet Nur Çebi, Gedson Fernandes transferine noktayı koydu

Ahmet Nur Çebi, Gedson Fernandes transferine noktayı koydu