21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Hayallerini çiniye yansıtıyorlar

Hayallerini çiniye yansıtıyorlar

UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği, 2010 yılında vefat eden Kütahyalı çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar'ın eğitim verdiği özel gereksinimli gençler, hayallerini çizgiyle çiniye yansıtıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hayallerini çiniye yansıtıyorlar

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği, 2010 yılında vefat eden Kütahyalı çini ustası Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın davetlisi olarak Eskişehir'e gelip Gökkuşağı Kafe'de çalışan 8 özel gereksinimli gence çini eğitimi vermeye başladı.

Yaklaşık iki yıllık eğitimin sonunda engelliler, çizdikleri şekiller ve figürlerle çiniye hayallerini yansıttı.

 

Engellilerin çizimleriyle çiniden kalemlik, bileklik, kitap ayracı, kolye, saç tokaları, bardak, tabak ve hayvan figürleri hazırlandı. Bu eserler, 3-5 Mayıs'ta Atila Özer Karikatürlü Ev'de açılacak sergiyle izlenime sunulacak.

"Hepsi birer sanatçı adayı"
Çini sanatçısı Olçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kitap ayraçları yapıp elde ettikleri gelirle Eskişehir'deki bir futbol takımına destek olduklarını ifade etti.

Keyifli bir çalışma dönemi geçirdiklerini dile getiren Olçar, şöyle konuştu:

"8 engelliye çini eğitimi verdik. Çocuklarımız hayal güçlerini çiniye yansıttı. Engellilerimizin her biri çok yetenekli, hepsi birer sanatçı adayı. Bu bir gönül işi. Engelli çocuklarımız hayal etti. Biz de onların çizgilerini çiniye yansıttık. Kalemlik, bileklik, kitap ayraçları, kolye, saç tokaları, bardak, tabak ve hayvan figürleri gibi çalışmalar yaptık. Bu yıl mayıs ayında açacağımız sergide özel gereksinimli gençlerimizin çini eserleri ziyaretçilerle buluşacak. Sergide arkadaşlarımızın yaptığı objeler ile Kütahya'dan getireceğim bazı eserler bulunacak."

 "Çocukların hayallerini çinide görmek mutluluk verici"
Tepebaşı Belediyesi eğitmeni Fatma Kırkses ise engellilerin çini yapmaktan büyük keyif duyduğunu ve mutluluklarının gözlerinden okunduğunu söyledi.

Kırkses, "Çalışma sonunda güzel eserler ortaya çıktı. Çocuklarımızın hayallerinin çiniye yansımasını görmek mutluluk verici." dedi.

24 yaşındaki Tugay Çankaya da çiniye hayallerini çizmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Birer kedi ve güvercin figürünün üzerine çizimler yaptım. O çizimleri çinin üzerinde görünce mutlu oluyorum." diye konuştu.

25 yaşındaki Zeynep Dusak da hayallerini yansıttığı çini eserler yapmaktan duyduğu mutluluğu anlatarak, bütün arkadaşlarına böyle eserler yapmak için çaba göstermelerini tavsiye etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ziraat Bankası'ndan kredi paketi desteği

Ziraat Bankası'ndan kredi paketi desteği