20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Hedefleri Türkiye! Kirli mesaj ortaya çıktı

Hedefleri Türkiye! Kirli mesaj ortaya çıktı

DAEŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin 5 yıl aradan sonra Musul El Nuri el Kebir camisindeki hutbesinden sonra ilk kez görüntü vermesini değerlendiren Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, “Bu görüntüyle Türkiye’nin iradesi, istikrarı, güvenliği, hassasiyetleri, kararlılığı DAEŞ üzerinden tehdit ediliyor. Bu resmen bir şantaj görüntüsüdür.” dedi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hedefleri Türkiye! Kirli mesaj ortaya çıktı

5 yıl aradan sonra ilk kez videolu bir görüntüsü servis edilen DAEŞ lideri Ebubekir el Bağdadi’nin verdiği mesajı değerlendiren Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, servis edilen görüntüdeki detayların ve görüntünün servis edilme zamanının önemli mesajlar içerdiğini söyledi.

Usame Bin Ladin tarzı poz vermiş
Servis edilen videoda DAEŞ lideri Bağdadi’nin yaşlandığı, sakallarını boyadığı ve ten renginin değiştiğinin görüldüğünü belirten Ağar, “Usame Bin Ladin, Zerkavi, Zehaviri tarzı bir poz vermiş. O da Usame Bin Ladin, Zerkavi, Zehaviri gibi silah olarak AKS-74U tercih etmiş. Rus yapımı AKS-74U makinalı tabanca, yakın mesafede UZİ, MP-5 gibi diğer makinalı tabancalardan daha büyük güç üretmesiyle ve daha uzağa daha istikrarlı atış yapmasıyla bilinir. Rus Spetsnazların da tercihidir. Bağdadi’nin üzerinde bir taktik yelek var. Bu yelekler özel güvenlik şirketlerinin sırtında 2003 işgaliyle birlikte coğrafyaya girdi. Şarjör, mühimmat, teçhizat, yaşam malzemesi vs. her şeyi içine doldurabiliyorsunuz.” dedi.

Konuşmasında 2019’a gönderme var
Bağdadi’nin video kaydındaki konuşmasında, kaybettikleri ellerindeki son toprak parçası Deyr ez Zur’un güneyindeki alandan “Bağhoz savaşı”olarak bahsettiğine dikkat çeken Ağar, “Bağhoz Savaşı’nın bittiğini söylüyor. Burada görüntülerin 22 Mart 2019 sonrası çekildiğine dair bir gönderme var. Sonra örgütünün propagandasına başlıyor. Cihatçı olarak tanımladığı elemanlarının herhangi bir alanı teslim etmedikleri Beyji (Irak), Sirte (Libya), Musul (Irak), Rakka (Suriye) ve Bağhoz’u (Suriye) gündem ederek, sonuna kadar savaştıklarını ve öldüklerini söylüyor.” yorumunda bulundu.

Yeni stratejileri “yıpratma savaşı”
Bağdadi’nin, bundan sonra yapacakları saldırıların “yıpratma savaşı”olacağını dair konuşmasının, örgütün yeni stratejisini tanımladığını belirten Ağar, şöyle devam etti: “Bu aslında geçmişe dönüş işareti. Hücreselleşme, mikrolaşma, sofistike terör eylemlerine girişme, halkın kılcal damarlarında gezme, yeniden toparlanma, istikrarsızlık üzerinden fırsat kollama stratejisi. Bağdat, Mali, Burkina Faso ve Afganistan'daki yeni cihatçı teröristlerin ve örgütlerin bağlılık yeminini kabul ediyor.

Bu sayede çökmediğini, büyümeye devam ettiğini göstermek istiyor. Aslında çok da yanlış değil. Radikal terörün sadece fiziki varlığıyla mücadele etmek radikal terörü bitirmiyor, aksine sıçratıyor ve büyütüyor. Sri Lanka'dan ve orada yeni biatlardan bahsediyor. Sri Lanka’nın Bağhoz’a misilleme olduğunu söylüyor. Ayrıca Cezayir ve Sudan devlet başkanlarının görevinden de söz ediyor!

Servis edilen bu videoda çeşitli dosyalar görülüyor. Irak-Şam, Horasan, Yemen, Batı Afrika, Tunus, Libya, Sina, Somali, Kafkasya ve Orta Afrika gibi DAEŞ’in kendini gösterdiği sözde eski vilayetlerin isimleri bu dosyalarda yazıyor. "

Bağdadi videosu üzerinden Türkiye’ye şantaj yapılıyor
DAEŞ lideri Bağdadi’nin elindeki dosyalardan birinin üzerinde “Vilayet-i Türkiye” yazdığına dikkat çeken Ağar, bu ifadeyle Türkiye’ye verilmek istenen mesajı şöyle anlattı: “Üzerinde ‘Vilayet-i Türkiye’ yazan bu dosyanın özellikle Bağdadi’ye sunulurken gösterilmesi, videonun anafikri hakkında ipuçları veriyor. DAEŞdaha önceki sözde haritalarında PKK’yla benzer şekilde Türkiye’yi 3’e bölmüştü. Güneydoğu’ya sözde Kürdistan, kuzey bölgeleri sözde Kafkasya vilayetine dahil etmiş, geri kalanına da Anadolu demişti. Şimdi de ‘Vilayet-i Türkiye’ diyor. Demek ki Türkiye’yi bölmekten vazgeçmiş. 5 yıl sonra çekilen Bağdadi videosu üzerinden Türkiye, Türkiye’nin iradesi, istikrarı, güvenliği, hassasiyetleri ve kararlılığı tehdit ediliyor. DAEŞ üzerinden Türkiye’ye mesaj veriliyor. Bu resmen bir şantaj videosudur.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tuzla'da çocuğu döven sürücü ile ilgili flaş karar

Tuzla'da çocuğu döven sürücü ile ilgili flaş karar