24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem İP'te ikinci liste KRiZ ÇIKARDI

İP'te ikinci liste KRiZ ÇIKARDI

İP’in başkanlık divanında aniden yapılan değişiklik parti içinde yeni tartışma ve çatırdamaların önünü açtı. Akşener’in CHP ve HDP’yi memnun etmek için ittifaka uygun divan hazırladığı, kendine rakip gördüğü isimleri etkisizleştirdiği iddia edildi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İP'te ikinci liste KRiZ ÇIKARDI

Kadir Yıldız / TÜRKGÜN

İP Genel Başkanı Meral Akşener ani bir değişiklikle partisinin başkanlık divanında değişikliğe gitti. Partinin kuruluşundan itibaren teşkilat başkanlığı görevini yürüten Koray Aydın bu görevden alındı ve teşkilatlar doğrudan Akşener’e bağlandı. Koray Aydın’a güvensizlik olarak yorumlanan bu değişikliğin yanı sıra yaptığı açıklamalarla parti içinde huzursuzluk yaratan Yavuz Ağıralioğlu da divandaki görevinden tamamen uzaklaştırılarak cezalandırıldı.

YENİ PARTİ Mİ GELİYOR?

Teşkilat Başkanlığı görevinden alınarak Siyasi İşler Başkanlığı’na getirilen Koray Aydın 2. Olağan kongrede ortaya çıkan liste krizinin sorumlusu olarak görülmüştü. Aydın’ın teşkilatlar üzerindeki ağırlığından rahatsız olan parti yönetimi bu görevin doğrudan Meral Akşener’e bağlanmasını istedi. Aydın’ın 2018 genel seçimlerinde Ankara’ya astırdığı afişler başta İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik tarafından olmak üzere parti içinde tepkiyle karşılanmış ve Meral Akşener’in koltuğuna göz diktiği ifade edilmişti. Koray Aydın’ın görevden alınması sonrası nasıl bir tavır alacağı merak konusu haline gelirken, kendisine yönelik baskı ve eleştirilerin artması halinde Ümit Özdağ’ın yolunu izleyip yeni bir parti kurabileceği iddia edildi.

Parti içindeki çıkışlarıyla rahatsızlık yaratan İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu’nun başkanlık divanındaki görevinden alınmasının asıl sebebinin parti içindeki ekipleşmeye bağlı olduğu iddia edildi. Ağıralioğlu’nun partiye sonradan katılarak divanda yer alan isimlerle bir süredir kutuplaştığı ve ittifak sürecini tıkamaya çalıştığı belirtildi. Ağıralioğlu parti içindeki aykırı damarı temsil ediyor gibi görünse de daha çok Akşener’e rakip görüldüğü için üstünün çizildiği ifade edildi. Koray Aydın-Yavuz Ağıralioğlu restleşmesinin parti içinde derin bölünmelere yol açmasının da bu görev değişikliğinde payı olduğu iddia edildi. Parti içindeki çekişme nedeniyle daha önce Parti sözcülüğü görevini yürüten Yavuz Ağıralioğlu’nun bu görevden alınması da aynı gerekçeye dayanıyordu. Ancak parti yönetimi bu krizi dışarıya yansıtmamak için parti sözcülüğü makamının kaldırıldığını ifade etmişti.

Son yaşananlardan sonra Ağıralioğlu’nun 2023 seçimlerine kadar parti içinde kontrolde tutulması ve milletvekili listeleri açıklanıncaya kadar idare edilmesi planlandı. 2023 seçimlerinde milletvekili listelerinde Yavuz Ağıralioğlu’na yer verilmeyeceği konuşulmaya başlandı.

AKŞENER’DEN ÇİFTE STANDART

CHP’nin tutum ve söylemlerinden rahatsızlığını dile getiren isim sadece Yavuz Ağıralioğlu değildi. İstanbul Milletvekili Ahmet Çelik de CHP’li belediyelerden rahatsızlığını sahibi olduğu gazetede sert bir şekilde dile getirmişti. Akşener’in bu çıkış sonrası herhangi bir uyarıda bulunmaması da açıklamaların bilgisi dâhilinde yapıldığına yorumlanmıştı. CHP ile ittifaktan rahatsızlığını dile getiren Ahmet Çelik’e herhangi bir yaptırım uygulanmazken, Yavuz Ağıralioğlu’nun divandaki görevinden alınmasının sadece bu sebebe bağlanması kafaları karıştırdı. Yavuz Ağıralioğlu’nun üzeri çizilirken Ahmet Çelik neden korundu? Bu durum Yavuz Ağıralioğlu’nun üzerinin çizilmesinin tek nedeninin CHP’ye yönelik ifadeleri olmadığını ispatladı.

LİSTE KRİZİYLE AYNI

İP’in 2. Olağan kongresinde ortaya çıkan ‘imza verilmeyecekler listesi’ parti içinde krize neden olmuş ve başta Ümit Özdağ olmak üzere birçok milletvekili bu durumu protesto ederek Akşener’in TBMM’deki grup toplantısına katılmamıştı. Ortaya çıkan liste kriziyle beraber Ümit Özdağ parti içindeki kirli ilişkileri ifşa etmeye başlamış ve yanına aldığı Adana Milletvekili İsmail Koncuk ile birlikte istifasını vermişti. Aynı yöntem bu sefer de parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından başkanlık divanı için uygulandı. Parti içindeki ekipleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan değişiklik bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Akşener’in ittifaka uygun divan hazırladığı, partideki olağan rakiplerini etkisizleştirmeye çalıştığı gibi yorumlar yapıldı.

Oluşan yeni durumla beraber Koray Aydın’ın da parti içinde kendisiyle beraber hareket eden isimlerle ilişkilerini sıklaştıracağı ve yeni bir sürece kapı aralayacağı belirtildi. Bu sürecin beraberindekilerle birlikte 2023 seçimleri sonrası yeni bir partiye mi evirileceği yoksa seçim sonuçlarına göre olağanüstü kongreye mi gidileceğine yönelik hesapların yapıldığı konuşulmaya başlandı. Tüm bunların yanı sıra divandaki görevine son verilen Nuri Okutan’ın ise sağlık sorunları nedeniyle görevinden alındığı iddia edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sırbistan'da seçim sonuçları belli oldu

Sırbistan'da seçim sonuçları belli oldu