Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl uzatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM'de görüşüldü ve uzatılma kararı onaylandı. Bu gelişmenin ardından Irak ve Suriye tezkeresi nedir, içeriği nedir? Irak ve Suriye tezkeresi geçti mi hangi partiler onay verdi-vermedi merak ediliyor. İşte son detaylar...
IRAK SURİYE TEZKERESİNİN İÇERİĞİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin, Suriye'de bölücü faaliyetlerine devam ettiği belirtildi.
Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süre giden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiğine vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi:
"Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir. İdlib'de, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir."
IRAK VE SURİYE TEZKERESİ KABUL EDİLDİ Mİ?
Görüşmelerin ardından söz konusu tezkereler için TBMM'de oylamaya geçildi. Tezkere, CHP, HDP ve TİP'in "hayır" oylarına karşı Ak Parti, MHP, İyi Parti ve Memleket Partisi'nin "evet" oylarıyla 2 yıl daha uzatıldı.
AK PARTİ'DEN CHP'YE IRAK VE SURİYE TEZKERESİ TEPKİSİ
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP başta olmak üzere muhalefetin tezkereye ret oyu vereceği açıklamasına tepki gösterdi. Çelik, öne sürülen gerekçelerin mantıksız olduğunu söyleyerek, "Tezkere, Türkiye'nin milli güvenliği açısından güçlü bir irade beyanıdır." dedi.