21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem 7 ve üzeri bir deprem nelere yol açar?

7 ve üzeri bir deprem nelere yol açar?

Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 şiddetindeki deprem İstanbul'un bütün ilçelerinde hissedilirken, uzmanların İstanbul için öngördüğü 7,0 veya üzerindeki büyüklükte bir deprem hangi sonuçlara yol açar? İstanbul 7 şiddetindeki bir depreme hazır mı? İşte büyüklüklerine göre depremlerin yol açacağı etkiler.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
7 ve üzeri bir deprem nelere yol açar?

İstanbul'da yaşanan 5,8 şiddetindeki deprem büyük paniğe yol açarken akıllara, "megakent öngörülen büyük bir depreme hazır mı?" sorusunu getirdi.

İşte niteliklerine göre depremlerin özellikleri:

Orta şiddetli deprem
Orta şiddette yaşanan bir deprem oldukça hissedilir niteliktedir, korku uyandırabilir. Ağırlığı fazla ev mobilyalarını bile yer değiştirebilecek şiddettedir. Genel itibari ile hafif sonuçlara sebep olur. Dizaynı ve inşası çok iyi olan yapılarda gözardı edilebilecek hasarlara yol açarken, iyi inşa edilmiş sıradan binalarda hafif ya da orta büyüklükte hasar gözlenebilir. Kötü malzeme kullanılmış ya da kötü dizayn edilmiş binalarda önemli ölçüde hasara neden olur.

6 şiddetindeki deprem
6 şiddetindeki deprem; özel olarak tasarlanan yapılarda hafif hasar, normal yapılarda orta hasar, zayıf binalarda ise oldukça yüksek ölçülerde hasar yaşanır. Üst üste yerleştirilmiş eşyalar devrilir, duvar ve kolonlar yıkılır. Ağır eşyalar da devrilebilir. Özel olarak dizayn edilmiş binalarda orta ölçekte hasar oluşurken, iyi dizayn edilmiş kafes yapılar ekseninden kayar. Normal yapılarda yüksek hasar oluşur ve yer yer yıkılmalar gözlenir. Binalar temellerinden kayar.

7,0 ve daha yüksek şiddetteki depremde neler olur ?
İyi inşa edilmiş ahşap yapılardan bazıları yıkılabilir, taş ve kafes yapıların büyük bir çoğunluğu temelleriyle birlikte yıkılır. Özellikle taş yapılar dışında tüm binalar ve köprüler yıkılır. Demiryolları büyük oranda eğilir ve bükülür. Bütün binalar yerle bir olur. Ufuk çizgisi oynak bir yüzeye dönüşür. Nesneler havada uçar.

Her şey depreme dayanıklı olmalı
İstanbul gibi fay hattına sahip şehirlerde oluşabilecek potansiyel depremler göz önüne alınarak; konutların ve binaların dizaynı ile inşası depreme dayanıklı olarak gerçekleştirilmeli, toplu taşıma ulaşım araçları olası deprem anında sağlıklı tahliyelerinin gerçekleştirilebilmesine yatkın olarak tasarlanmalı ve deprem anında toplanılacak güvenli bölgeler önceden belirlenmiş olmalıdır. Yeniakit

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli gemilere özel görev! Yunanlılar hayran kaldı

Milli gemilere özel görev! Yunanlılar hayran kaldı