22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem İstihdam edilen engelli sayısı 114 bini geçti

İstihdam edilen engelli sayısı 114 bini geçti

Down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluğu bulunan bireylere yönelik çalışma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istihdam hizmetleri sayesinde 114 bin 477 engelli bireyi işe yerleştirdi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İstihdam edilen engelli sayısı 114 bini geçti

Down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluğu bulunan bireylere yönelik çalışma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istihdam hizmetleri sayesinde 114 bin 477 engelli bireyi işe yerleştirdi.

Engelli vatandaşların diğer tüm çalışanlarla birlikte eşit şartlara sahip olabilmesi, rekabetin adilane yapılabilmesi ve kamu ve özel sektördeki istihdamın artırılmasıyla birlikte engelli işçi çalıştıran iş yeri sahiplerine yeni teşviklerin getirilmesiyle engelli bireyler artık daha fazla hayata dahil olabiliyorlar.

"Engelli Vatandaşların ve Devlet Korumasından Yararlanmış Gençlerin Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni" Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un katılımıyla gerçekleşti. Törende ataması yapılan 2 bin 504 engelli ile birlikte engelli kamu görevlisi sayısı 56 bini aşmış oldu.

2019 yılı Haziran ayı itibarıyla kamuda 15 bin 579, özel sektörde 98 bin 898 olmak üzere toplamda 114 bin 477 engelli işçi istihdam ediliyor. Bununla birlikte, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, down sendromu, otizm ve diğer gelişim bozukluğu bulunanların daha fazla istihdam olanağı bulması için yeni tedbirler üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

İstihdam edilmesi zor olan zihinsel ve ruhsal engeli bulunan bireyler için mevzuatta korumalı istihdam modeli de bulunuyor. Bununla birlikte her türlü engel gurubuna yönelik destekli istihdam modeli hem kamu kurumları hem de çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği projelerle hayata geçiriliyor.

- Kamuda çalışan 3 bin zihinsel engelli memur var

Mevzuatta yer alan kota yönetimi kapsamınca kamu kurum ve kuruluşlarında, çalışan personel ait kadrolarda yüzde 3 oranında zihinsel engelli birey istihdam edilmek zorunda.

Kamu kurumlarında istihdam edilmek üzere ayrı bir sınav merkezi bulunan olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavını (EKPSS)’de engelli vatandaşların engel durumuna uygun soru ve değerlendirme sistemiyle birlikte, engel durumuna uygun olarak gerekli materyaller, okuyucu ve işaretleyiciler sınava giren engelli vatandaşlara destek oldu.

4’üncüsü 2018 yılında gerçekleştirilen merkezi engelli memur sınavlarıyla, engelli memur sayısında bir artış yaşandı. 2002’de 5 bin 777 olan engelli kontenjanından atanan çalışan sayısı Aralık 2018’e gelindiğinde 53 bin 17’ye yükseldi. Bununla birlikte günümüzde kamuda çalışan zihinsel engelli sayısı ise 3 bin 342.

Kota-ceza yöntemi çerçevesinde, özel sektörde İş Kanunu'nun 30'uncu maddesi uyarınca, elli ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinde, işverenler çalışan personelin yüzde 3, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 oranında engelliyi meslek, beden ve ruhsal durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüler. Bu yükümlülüğe riayet etmeyen iş yeri sahipleri her ay her engelli için para cezası ödemek zorunda kalıyor. Bu cezalardan tahsil edilen paralar ise, yine engellilerin kendi işini kurması, mesleki eğitim ve rehabilitasyon, işe ve işyerine uyum projeleri, destek teknolojileri ve korumalı işyerleri projeleri için kullanılıyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Büyükataman'dan Fitneci Yeniçağ'ın yazarına sert tepki

Büyükataman'dan Fitneci Yeniçağ'ın yazarına sert tepki