20 Kasım 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem İzmit Körfezi’nde balıkçılık can çekişiyor!

İzmit Körfezi’nde balıkçılık can çekişiyor!

İzmit Körfezi’nde av sezonu olmasına rağmen balık sürülerinin körfeze ulaşamaması nedeniyle yaşanan düşük avlanma oranı, tekne balıkçılığını yok olma aşamasına getirdi...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İzmit Körfezi’nde balıkçılık can çekişiyor!

İzmit Körfezi’nde av sezonu olmasına rağmen balık sürülerinin körfeze ulaşamaması nedeniyle yaşanan düşük avlanma oranı, tekne balıkçılığını yok olma aşamasına getirdi.

Balıkçılar ise acil düzenlenme bekliyor.

İzmit Körfezi’nde balıkçılık can çekişiyor!

İzmit Körfezi’nde balıkçılık yapmaya çalışan balıkçılar büyük sıkıntı çekiyor. Özellikle büyük teknelerin balıkların geçiş yollarına attıkları ağlar yüzünden balığın İzmit Körfezi’ne giremediğini belirten balıkçılar, bu konuda önlem alınmasını istiyor.

Gebzeli balıkçı Ersin Duman, balık avlama yönetmeliğine acilen düzenleme getirilmesi gerektiğini belirtti. Denizlerimizden daha fazla verim almak için uygulanan yasakların en önemlisi, büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atma zorunluluğu olduğunu ifade eden Duman, “Balık avlama yönetmelikleri acilen bir düzenleme ile yeniden şekillenmeli. Biz küçük balıkçılar olarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda büyük tekneler ve gırgırlar tarafından gerçekleştirilen bilinçsiz avlanmaya sitem ediyoruz. Balıkçılar, bu sorunun çözülebilmesi için devlet yetkililerinden destek bekliyor…” dedi.

BALIKLAR İZMİT KÖRFEZİ’NE ULAŞAMIYOR

İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nda büyük teknelerin balıkların geçiş noktalarına ağ atması ve gırgırların av faaliyetleri yürütmesi nedeniyle balıkların İzmit Körfezi’ne ulaşamadığını belirten Duman, “Denizde balık olmaması nedeniyle Gebze Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi balıkçıları, bilinçsizce yapılan avlanmanın balık popülasyonunu tehlikeye soktuğunu söylüyor. Bu şekilde devam ederse bazı balık türlerinin gelecekte sadece ansiklopedilerde görülecek.” dedi.

5 MİLE KADAR YASAKLANMALI

Yaşanan bu durumla ilgili acilen düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Duman, “Bunun önüne geçilmesi için İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nın giriş ve çıkışlarında 5 mile kadar avcılığın yasaklanmasını istiyoruz. Bu zor günlerin bir an önce sonlanabilmesi için yetkililerden destek bekliyoruz. Her türlü balığa büyük küçük demeden son darbeyi vuruyorlar. Bu balık katliamına ve balık rantına devlet yetkilerinden son vermelerini istiyoruz.

Denizlerimizden daha fazla verim almak için uygulanan yasakların en önemlisi; büyük balıkçı teknelerinin 24 metreden daha derine ağ atma zorunluluğu. Hem kıyılarda yaşam alanı bulan balıkların daha fazla yuva yaparak yumurtlaması hem de kıyılardaki canlılığın devam etmesi için uygulanan AB üyesi ülkelerde sınır 50 metreyken, Türkiye’de 24 metre olan avlanma yasağı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı dışında tüm kıyılarda derinliği 18 metreye düşürmesiyle tehlikeye girmişti. Yetkililer bu konuya an önce önlem almalı.” şeklinde konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Türkiye’de 24 metre olan avlanma yasağının 24 metreden 18 metreye düşürülmesiyle kıyılardaki canlılığın tehlikeye girdiğini aktaran kıyı balıkçıları, büyük balıkçı teknelerinin TV kanallarına çıkıp balıkların Gürcistan’a, Rusya’ya kaçtığını söylüyorlar… Oysaki, boğazlarda yasa dışı ve usulsüzce avlandıklarını söylemeyip ‘balık yok’ dediklerini anlattı.

Devlet yetkilerinin neden sustuklarına anlam veremediklerini belirten İzmit Körfezi kıyı balıkçıları, sorunun çözümü için mevcut avlanma yönetmeliklerinin güncellenmesini ve usulsüzlüğe karşı harekete geçilmesini, yetkililerden ise seslerine kulak vermesini istedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
VGM bursu ne zaman yatacak belli mi? 2021 VGM bursları ne zaman yatar, ne kadardır?

VGM bursu ne zaman yatacak belli mi? 2021 VGM bursları ne zaman yatar, ne kadardır?