Temel atma törenine; Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, Ak Parti İl Başkanı İsmail Altınöz, MHP İl Başkanı Dr. Âdem Kar, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Karabük Belediye başkanı Rafet Vergili törende yaptığı konuşmada, kendisinden öce Karabük’e hizmet eden başkan ve milletvekillerine teşekkür etti ve şunları söyledi; “Karabük bildiğiniz gibi çok genç bir şehir. Yenilenmemiş, yapılanmamış, düzeltilmemiş, 1938’de çok acele kurulmuş ve çok acele yapılanların düzeltilmesi zor olan bir şehir. 1938’den 2009’a kadar hizmet eden belediye başkanlarımıza ve milletvekillerimize teşekkür ediyorum. O günkü imkânlarla yaptıklarıyla Karabük’te bir yaşam sağlamışlar”
12 yıllık görev süresi içerisinde yaptıkları hizmetleri anlatarak konuşmasını sürdüren Başkan Vergili, bu süre içerisinde Karabük’e yaklaşık 500 milyonluk yatırım yaptıklarını ifade etti ve şunları kaydetti; “ 2009 yılında göreve geldiğimiz zaman sırtımıza ağır bir yük bindi. Karabük’ü düzeltmek ve yenilemek, Karabük’te farklı yaşam alanları çıkartmak bize nasip oldu. Bizde gece demedik, gündüz demedik, Karabüklülerin de duasını arkamıza alarak bir gün dahi maddi problem yaşamadan bu günlere kadar geldik.
Ben size 2009 yılından bugüne kadar yaptıklarımızdan bir nebze bahsedeyim; “Türkiye’nin Yayalaştırılmış En Büyük Kent Meydanını Karabük’e kazandırdık. Battı-Çıktı, Kütüphane, Mezbahana ve Hayvan Pazarı, Minibüs Terminali, Nikâh ve Konferans Salonu, Sebze - Meyve Hali, Şirinevler Ticaret Merkezi, Şirinevler Mahallesi Katlı Otopark ve Pazar Yeri, Hurdacılar Sitesi, 100. Yıl Mahallesi Ticaret Merkezi, Belediye Hizmet Binası, Şehir Parkı, 125 Park ve 5 Halı Saha, 5000 Evler Kriz Merkezi ve İtfaiye Noktası, Turkcell Çağrı Merkezi, Odun-Kömür Satış Sitesi, Yeni Nesil Pazar Yerleri, 25 Sosyal Yaşam Merkezi, 100. Yıl Kitap Kafe, Yaşlı Bakım ve Dinlenme Merkezi ve Çağrı Merkezi bizim dönemimizde Karabük’e kazandırıldı. Yine valiliğimiz ve diğer belediyelerle birlikte, Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi Projesini hayata geçirdik ve şehrimizdeki vahşi depolamaya son verdik.
Kemal Güneş Caddesini trafiğe kapatarak yayalaştırılmış bir hale getirdik. Camilere sıcak su sistemi kurduk. Bu projemize katkılarından dolayı Durmuş Yalçın Beye teşekkür ediyorum. Ayrıca partisine ya da kimliğine bakılmaksızın her ay 300-400 ailemize sosyal yardımlarımız devam ediyor. Bunların dışında esnaf günleri düzenledik, pazar yerlerine ücretsiz servis koyduk.
Son olarak da üniversitemizle birlikte Piroliz Tesisimizi faaliyete geçirdik. Bu vesile ile projemize destek veren Sayın Rektörümüze de teşekkürlerimi sunuyorum.
Asansörler ve yürüyen merdivenler yaptık. Birileri eleştiriyor ama bizim yaptıklarımızı sayamazlar. Kayabaşı, Dereevler, Karabük Mahallesi ve Namık Kemal Mahallelerimize kule asansör, Öğlebeli Mahallemize de yatay asansör yapıldı. Ayrıca Yenişehir’e, Minibüs Terminaline ve Otobüs Terminaline yürüyen merdivenler yaptık. Köprülerimizi ise; Kanyon Köprü, Güven Kavşağı-Zonguldak Caddesi Arası Üst Geçidi, 5000 Evler-100. Yıl Altgeçidi, Kayabaşı– Bağ Essan Arası Yaya Köprüsü, Öğlebeli – Ergenekon (Terminal) Yaya Köprüsü, Şirinevler –Esentepe Yaya Köprüsü, Kartaltepe –Yenişehir Yaya Köprüsü ve Otobüs Terminali Yaya Köprüsü olarak sıralayabiliriz.
Halim Deresi Bulvarını, Endüstri Meslek Lisesi –Onurkent Bulvarını açtık, Yeşil Mahalle Atatürk Bulvarını ve Taşkent Caddesini yeniden düzenledik.
Şehir genelinin %98’ine doğalgaz dağıtımını gerçekleştirdik ve bunu da 4 yılda yaptık. Şuana kadar 1 milyon 160 bin ton asfalt kullandık.315.655 m içme suyu hattı döşendi, 10.000 m ana arter borular yenilendi,165 km bordür ve tretuvar çalışması yapıldı.
500 milyonun üzerindeki bu projelerin hepsi kendi imkânlarımızla yapıldı. Şuanda ise; Kesintisiz Ulaşım, Bilim ve İnovasyon Merkezi, Belediye Sağlık Tarama ve Tedavi Merkezi, Yağmur Suyu Drenaj, Kanyon Park ve Düğün Salonu, Yeni Sosyal Yaşam Merkezleri ve Hayvan Hastanesi projelerimiz devam ediyor. Biz bunları hep beraber yaptık. Karabüklülerle birlikte yaptık. Şehrimizdeki kurum ve kuruluşlarla en iyi şekilde işbirlikleri geliştirerek yaptık.
Temeli atılan Bilim ve İnovasyon Merkezi hakkında bilgiler vererek konuşmasını tamamlayan Karabük Belediye başkanı Rafet Vergili şunları söyledi;” Şuanda temelini atacağımız Bilim ve İnovasyon merkezinin ihale bedeli 17 milyon 853 bin lira. Merkezimiz; 100 metrekare idari, 170 metrekare restoran, 60 metrekare konferans ve seminer salonu, 135 metrekare tematik bilim kafe, 45 metrekare bilim evi kafe, 50 metrekare hediyelik eşya reyonu, 114 metrekare fizik konsepti, 79 metrekare kimya konsepti, 79 metrekare biyoloji konsepti, 39 metrekare matematik konsepti, 29 metrekare coğrafya ve tarih konsepti, 154 metrekare göklerdeyim konsepti, 154 metrekare olay yeri inceleme konsepti, 114 metrekare yapay zeka laboratuarı, 39 metrekare planetaryum ve 29 metrekare gelecek tarım uygulamaları konseptinden oluşuyor. Bu merkezi oluşturmamızda bizlere tüm desteğini sunan Sayın Rektörümüze ayrıca teşekkür ediyorum. Artık gençlerimizin ufkunu açacak projelere başlıyoruz ve en kısa sürede bu projelerimizi tamamlayarak gençlerimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca 330 dönüm arazi üzerinde inşa ettiğimiz Spor Vadisi projemizi de yılsonuna kadar yetiştireceğiz.”
Törende konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel; “Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimize çok güzel bir tesisi kazandırmak, temelini atmak ve başlangıcını yapmak için buradayız. Ben Belediye Başkanımıza ve ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Milli Eğitim Müdürlüğümüz bir taraftan ilimizdeki eksikliklerin giderilmesi için gerekli çalışmaları yapıyor. Karabük eğitim konusunda ülkemiz genelinde belli bir noktaya gelmiş bir ilimiz. İlk ve ortaöğretimde ilk 10’a giren, bazı dönemlerde ilk 5’e yükselen başarılar elde eden eğitim düzeyi yüksek bir il. Bu başarıların arkasında ise, çocuklarının eğitimine önem veren aileler yer alıyor. Diğer taraftan üniversitemiz 13-14 yılda çok iyi bir düzeye gelmiş durumda. 50 bine yakın öğrenci ile eğitimini sürdüren üniversitemizde, dünyanın birçok ülkesinden öğrencilerimizi misafir etmekte ve onları mezun olduktan sonra bir kültür elçisi olarak ülkelerine göndermekteyiz. Bu vesile ile Burhanettin hocamıza rahmet dilerken, rektörümüze de teşekkür ediyorum.
Bu tesisin, gençlerimizin yetiştirilmesi ve geleceğe taşınması adına, onların gelecek teknolojilerle yetiştirilmesi, bilim adına güzel bir altyapıda hazırlanması, teknolojiye uyarlı bir gençlik yetiştirilmesi adına çok önemli olacağını değerlendiriyorum. Öğrencilerimiz okullarımızda eğitimlerini sürdürürken, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin öğretileceği ve aynı zamanda uzay bilimlerinin de yakında takip edilebileceği bir altyapıyı burada bulmuş olacaklar” cümleleriyle duygularını paylaştı.