20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Karadeniz'deki deniz salyangozu bilim insanlarının radarında

Karadeniz'deki deniz salyangozu bilim insanlarının radarında

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünde (SUMAE), Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin deniz salyangozu stoklarının belirlenmesinde teknik birliği sağlanmasına yönelik çalışma devam ediyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Karadeniz'deki deniz salyangozu bilim insanlarının radarında

Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin deniz salyangozu stoklarının belirlenmesinde teknik birliği sağlanması çalışması sürüyor. Konuyla ilgili SUMAE Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Dr. Murat Dağtekin açıklama yaptı:

"Eğitimlerde artık her ülkenin tek bir metot ile deniz salyangozu avlamasını amaçlıyoruz. Farklı metotlar uyguladığımız zaman çıkan sonuçları diğer ülkelerle karşılaştırmamız imkansız oluyor" dedi.

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünde (SUMAE), Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin deniz salyangozu stoklarının belirlenmesinde teknik birliği sağlanmasına yönelik çalışma devam ediyor. 

BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluşu olan Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonunca (GFCM) yürütülen "BlackSea4Fish Projesi" kapsamında Türkiye, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Gürcistan'dan gelen uzmanların katılımı ile deniz salyangozu stoklarının belirlenmesinde bütün ülkelerin kullanacağı ortak bir tekniği saptamak için Yomra İlçe Limanı'ndan denize açılarak bir araştırma yürütüldü.

SUMAE Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Dr. Murat Dağtekin, deniz salyangozunun Karadeniz ekosistemine 1940 yılından sonra geldiğini ve 1980 yılından sonra avlanılmasına başlandığını ifade etti.

"Türkiye ekonomisine 15 milyon dolar katkısı var"

Dağtekin, günümüzde deniz salyangozunun ticari değerinin çok yüksek olduğuna işaret ederek, "Denizde ne kadar miktarda deniz salyangozu olduğunu araştırmak amacıyla çalışmalar başlatıldı. Son yıllarda yaptığımız araştırmalar sonucunda deniz salyangozunun Türkiye ekonomisine aşağı yukarı 15 milyon dolar civarında katkısı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

FAO ve "BlackSea4Fish Projesi" kapsamında çalışmalar yürütüklerini anlatan Dağtekin, şunları kaydetti:

"Eğitimler kapsamında ilk deneme seferimize çıkacağız. Burada Türkiye, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan'dan uzmanlarımız var. Özellikle son yıllarda deniz salyangozu Romanya'da çok büyük miktarda avlanmaya başlandı. O anlamda önem taşıyor. Deniz salyangozu, Japonya ve Uzak Doğu ülkelerine pazarlanıyor."

Dağtekin, şimdiye kadar her ülkenin kendine özgü metotlarla çalışma yaptığına işaret ederek ederek, "Eğitimlerde artık her ülkenin tek bir metotla deniz salyangozu avlamasını amaçlıyoruz.

Farklı metotlar uyguladığımız zaman çıkan sonuçları diğer ülkelerle karşılaştırma yapmamız imkansız oluyor. Burada herkes aynı tekniği uygulayacak ve bundan dolayı elde edeceği sonuçları daha iyi karşılaştırma fırsatımız olacak." şeklinde konuştu.

SUMAE ev sahipliğindeki eğitim ve metot birliği çalışmalarının 26 Temmuz'a kadar devam edeceği öğrenildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gümrük kapılarında yeni dönem! Araç kuyruklarına son

Gümrük kapılarında yeni dönem! Araç kuyruklarına son