22 Kasım 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Kılıçdaroğlu’nun Gül’ü CHP’nin dikeni

Kılıçdaroğlu’nun Gül’ü CHP’nin dikeni

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisine yöneltilen Abdullah Gül sorusuna, “Neden bu kadar korkuyorlar?” şeklinde cevap vermesi, 2018 seçimlerinde yarım kalan senaryonun yeniden gündemde olduğunu ortaya koydu. Kılıçdaroğlu’nun ifadeleri Abdullah Gül ismine hala sıcak baktığı şeklinde yorumlanırken, CHP içinden gelen sert tepkiler, partide yeni bölünmelerin kaçılmaz olduğunu gösterdi.

5 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kılıçdaroğlu’nun Gül’ü CHP’nin dikeni

Kadir YILDIZ / TÜRKGÜN GAZETESİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül ismi üzerindeki ısrarı, partiyi bölünmenin eşiğine getirdi. CHP’de Muharrem İnce’nin kazan kaldırmasının ardından başlayan Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları, Zillet ittifakında Abdullah Gül ismini tekrar gündeme taşıdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir gazeteye verdiği röportajında “gönlünüzdeki Cumhurbaşkanı adayı da Abdullah Gül’müş, doğru mu?” sorusuna net bir cevaptan vermekten kaçındı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu soruya net cevap vermemesi partililerin tepkilerine yol açtı. CHP’nin sağa kaydığını düşünenler Abdullah Gül isminin tekrar gündeme gelmesinden rahatsız oldu. Kılıçdaroğlu’nun bu tavrı 2023 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Abdullah Gül’ün adaylığına hala sıcak baktığı şeklinde yorumlandı.

Kılıçdaroğlu’nun son yaptığı Millet İttifakı’nda da yeni bir tartışmayı alevlendirdi. CHP liderinin aklındaki ismin 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olduğu kulislere yansırken, Muharrem İnce’nin ise CHP ile yollarını ayırmasının en büyük sebebinin Gül’ün aday olarak düşünülmesi olduğu ifade ediliyor. CHP seçmenin gönül rahatlığıyla Gül’e oy vermeyebileceği konuşuluyor. Abdullah Gül ismine Millet İttifakı’nın diğer ortağı İyi Parti’nin de sıcak bakmadığı ve Kılıçdaroğlu ile bu konuda anlaşmazlık yaşandığı öne sürülüyor. İyi Parti’nin Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda 24 Haziran’daki tavrını sürdürdüğü ve buna karşı olduğu ifade ediliyor.

İNCE’DEN CHP’YE DEMOKRASİ TEPKİSİ

Muharrem İnce, partisine yönelik eleştirilerini sürdürdü. İzmir’de eski İl Başkanı Sedat Akman’ın cenaze törenine katılan İnce, “Siyasi partilerdeki demokrasi de Türkiye demokrasisi de ne yazık ki yerlerde sürünüyor” dedi. Parti yönetimi ise İnce’nin Sivas’ta yapacağı açıklamaya odaklandı.

“Siyasi mesajım yok” dedi. Ama genel merkeze yönelik eleştirilerini sürdürdü. Muharrem İnce, İzmir’de eski CHP İl Başkanı Sedat Akman’ın cenazesinde verdi bu mesajları.

İnce, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında da Akman ile Bülent Ecevit arasındaki “kontenjan” diyaloğunu hatırlatmış, önseçim üzerinden partisini eleştirmişti.

Muharrem İnce, eleştirilerini ve başlattığı hareketin yol haritasını ise Sivas’ta açıklayacak. İnce, 4 Eylül’e kadar İstanbul ve memkeketi Yalova’da “memleket hareketini” kurduğu ekibiyle çalışacak, açıklayacağı vizyon belgesini kaleme alacak.

Genel merkez de İnce’nin yapacağı açıklamaya odaklanmış durumda. Kılıçdaroğlu “Şuan da disipline sevk yok” dese de parti yönetimi İnce’nin Sivas’ta yapacağı açıklamaya göre kararını verecek.

İnce, parti yönetimine yönelik eleştirilerini arttırdığı bir konuşma yaparsa disiplin mekanizmasının devreye girmesi gündeme gelecek. Ama İnce daha çok 2023 seçimleri odaklı bir açıklama yapıp yönetimi eleştirmezse genel merkez “tepkisizlik” taktiğini izlemeyi sürdürecek.

ZİLLETE YENİ PAYDAŞ

AK Partiden ayrılan Davutoğlu ve Babacan’ı da Zillet ittifakının paydaşı yapma arayışları ve CHP seçmeninin bu ittifaka hazırlanmasına yönelik söylemler partinin sağa kaydığı fikrini güçlendirdi. Geçmişte en ağır ifadelerle Davutoğlu ve Babacan’ı eleştiren Kemal Kılıçdaroğlu Zillet ittifakını güçlendirmek için “ortak noktalarda benzerliklerimiz yüzde 99” açıklamasını yapmıştı.

HDP’nin de bu ittifaka sıcak baktığı geçtiğimiz günlerde HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın Davutoğlu ve Babacan’ı da kastederek “demokrasi ittifakını genişletmeliyiz” sözleriyle netlik kazanmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhalefetin lokomotifi olma ve İP ile HDP’yi aynı ittifak içerisinde eritme arayışları ise sorunlu bir hal almaya başladı. CHP’nin bir yanına HDP’yi diğer yanına ise İP’i alarak devam ettirmek istediği ittifakta çatlaklar oluşturdu. İP seçmeni CHP’nin HDP ile yaptığı ittifakta İP’i pansuman aracı olarak kullanmasına tepki gösterdi. Milliyetçi hassasiyetteki seçmenler, İP’in HDP’nin de yer aldığı bir ittifakta bulunmasının mümkün olmadığını ifade ederlerken, CHP’nin de HDP ile ilişiğini devam ettirmesi halinde partilerinin Millet ittifakından ayrılması gerektiğini savunuyorlar.

YENİ KOPMALAR GÜNDEMDE

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin İP Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik yaptığı “Evine Dön” çağrısının önümüzdeki süreçlerde parti içinden kopuşların yaşanacağını gözler önüne serdi. CHP’nin HDP ile ittifakını devam ettirmekte ısrarcı olması ve partinin bu ittifaka net bir tavır göstermemesi halinde seçmenlerin MHP Lideri Bahçeli’nin çağrısına kayıtsız kalmayacakları İP teşkilatlarında konuşulmaya başlandı.

CHP’de Muharrem İnce sancısının kendini göstermesi ve sağdan devşirilen adayların CHP’nin ön sıralarında yer alması parti içi muhalefeti daha da perçinledi. 2023 seçimlerinde CHP’nin Abdullah Gül ya da ona benzer profildeki bir isimle seçimlere girmesi halinde CHP seçmeninin Muharrem İnce ismine yöneleceği belirtildi.

Zillet ittifakının Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ikinci tura bırakma arayışları partide handikapların yaşanmasına yol açtı. CHP’liler ise CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının ya parti üyeleri tarafından belirlenmesi ya da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmasının gerektiğini ifade ediyorlar.

NE OLMUŞTU?

24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak aday arayışları sırasında adı sıkça gündeme gelen Abdullah Gül “ittifak ortakları arasında tam mutabakat sağlanamadığı için adaylığım söz konusu olmadı” demişti. İP Genel Başkanı Meral Akşener’in kendisinin aday olmak istemesi Abdullah Gül’ün ortak adaylığını rafa kaldırmıştı. Zillet ittifakı tam mutabakat sağlamış olsaydı Abdullah Gül, Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısısna çıkarılacaktı.

Abdullah Gül ismine Millet İttifakı’nın diğer ortağı İyi Parti’nin de sıcak bakmadığı ve Kılıçdaroğlu ile bu konuda anlaşmazlık yaşandığı öne sürülüyor. İyi Parti’nin Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda 24 Haziran’daki tavrını sürdürdüğü ve buna karşı olduğu ifade ediliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıç- daroğlu’nun muhalefetin lokomotifi olma ve İP ile HDP’yi aynı ittifak içerisinde eritme arayışları ise sorunlu bir hal almaya başladı. CHP’nin bir yanına HDP’yi diğer yanına ise İP’i alarak devam ettirmek istediği ittifakta çatlaklar oluşturdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
'Kimsenin bize dayatmacı anlayış ortaya koyma hakkı yok'

'Kimsenin bize dayatmacı anlayış ortaya koyma hakkı yok'