İçişleri Bakanlığınca, kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamak ve vatandaşların kolluk hizmetleri hakkında tavsiye, arzu ve şikayetlerini iletebilmesi için kurulan Kolluk Gözetim Komisyonu'nun faaliyetlerine başlayacağı bildirildi.
Böylece Kolluk Gözetim Komisyonu'nun faaliyet ve görevleri sayesinde;
Komisyon, Başkanın yönetiminde ayda en az bir defa olmak suretiyle en az 5 üyenin katılımıyla toplanacak ve en az 4 üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alabilecek.
Kolluk şikayetlerine dair iş ve prosedürleri yürütmek üzere valiliklerde il idare kurulu müdürlükleri, kaymakamlıklarda ilçe yazı işleri müdürlükleri içeriğinde kolluk şikayet büroları oluşturulacak
Bu durumu İçişleri Bakanlığı, kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağlamak ve vatandaşların kolluk hizmetleri hakkında tavsiye, arzu ve şikayetlerini iletebilmesi için kurulan Kolluk Gözetim Komisyonu'nun faaliyetlerine başlayacağı şeklinde açıkladı.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kolluk Gözetim Komisyonu kurulması ile ilgiliki kanun, 2016 yılında yürürlüğe girdi. Kanunun 3'üncü maddesinde, kurulacak komisyonun kendi yetki ve sorumluluğu altında bağımsız olarak görev yapacağı ifade edildi.
Bu kapsamda, Kolluk Gözetim Komisyonu kurulması ile ilgiliki kanunun uygulanmasına dair yönetmelik hazırlandı. Buna göre komisyon, kolluk şikayet sisteminin işleyişine dair ilkeleri belirleyecek ve kolluk görevlileri ile ilgili gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin tahkîkatı yapılmasını isteyebilecek.
Kolluk Gözetim Komisyonu, kolluk şikayet sistemine dair olarak yürütülen tüm iş ve prosedürlerde uzmanlaşma, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ile bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından önemli katkı sağlayacak.
Komisyon 7 kişiden oluşacak
Komisyon, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce başkanlığında, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Arslan, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Alpaslan Işık, İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Avni Çakır, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, üniversitelerin ceza ve ceza usul hukuku ana bilim dallarında görevli öğretim üyeleri ve Baro başkanı seçilme yeterliğine sahip serbest avukatlar arasından seçilen Prof.Dr. Mahmut Koca ile Avukat İse-posta Gazel'den oluşacak.
Komisyon, kolluk şikayet sisteminin işleyişine dair ilkeleri belirleyecek, kolluk görevlileri ile ilgili gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin tahkîkatı yapılmasını isteyebilecek.
Komisyon ayda en az bir defa toplanacak
Komisyon, Başkanın yönetiminde ayda en az bir defa olmak suretiyle en az 5 üyenin katılımıyla toplanacak ve en az 4 üyenin aynı yöndeki oyuyla karar alabilecek.
İhtiyaç duyulması durumunda gündemdeki konular ile ilgili olarak görüşlerinden faydalanılmak üzere dışardan kişiler toplantıya davet edilebilecek.