21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Konya'da iklim değişikliği enstitüsü kuruldu

Konya'da iklim değişikliği enstitüsü kuruldu

Konya'da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu. Enstitü, TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösterecek. Girişimcilerin de destekleneceği oluşumda, üretim de yapılacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Konya'da iklim değişikliği enstitüsü kuruldu

TÜBİTAK bünyesinde, iklim değişikliği alanında araştırmaları koordine etmek amacıyla Konya'da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de iklim değişikliğini yaşayan illerin başında gelen Konya, bu alanda yürütülecek araştırmaları koordine edecek kurumsal bir yapıya kavuştu.

Bu kapsamda, TÜBİTAK bünyesinde Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu. Enstitü, Türkiye'nin yeşil kalkınma sürecinde iklim değişikliği odaklı araştırmalar yapacak.

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'nun uygunluk görüşü ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu'nun onayı ile kurulan enstitü, üniversite, kamu araştırma merkez ve enstitülerinde oluşan bilgi birikimi ile teknolojileri, Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürün ve çözümlere dönüştürecek.

İklim Kanunu'na yönelik çalışmalara katkı verecek

Enstitü, yenilebilir, temiz enerji, gelecek senaryoları ve sosyal politika araştırmaları gibi alanlara odaklanacak. Bu odak alanlarda AR-GE çalışmalarını planlayacak, koordine edecek ve kamunun politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacak.

Tüm paydaşlarla birlikte çalışacak enstitü, kamu, akademi ve özel sektör iş birliğine önem verecek. İklim Şurası'nın bilim ve teknoloji bağlamında aldığı kararların takibini yapacak. İklim Kanunu'na yönelik çalışmalara katkı verecek.

Enstitünün faaliyet gösterdiği her bir araştırma alanında ulusal seviyede yol haritası ve planlama çalışmaları için "yetkinlik merkezleri" oluşturulacak. Yetkinlik merkezleri, tematik alanlarda ekosistemdeki üniversite araştırma laboratuvarları, özel sektör AR-GE merkezleri ve girişimciler ile kamu araştırma birimlerinde yürütülen çalışmaların eşgüdümü sağlayacak.

Enstitü, yapılan AR-GE'lerin ticarileşmesine de yoğunlaşacak. Bu amaçla teknoloji doğrulama çalışmalarının gerçekleştirileceği büyük çaplı saha gösterimi ve pilot üretim faaliyetleri yapacak. Bu sayede geliştirilen teknolojiler, model ve yaklaşımlar sektörün ihtiyaçları doğrultusunda "birlikte geliştirme platformları" ile uygulamaya alınacak.

Alanında yetkin araştırmacılar, enstitü bünyesinde görevlendirilecek. İklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılar için burs verilecek.

Bakan Varank duyurmuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesi üzerine yaptığı sunumda, "İklim hedeflerimize yönelik bilimsel araştırmaları koordine etmek üzere, Konya'da TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü'nü kuruyoruz" sözlerini kullanmıştı.

Enstitünün kurulma süreci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Konya'da şubat ayında düzenlenen İklim Şurası ile başlamıştı. Şurada, bilim ve teknoloji odağında alınan kararların takibi için bir enstitünün kurulması gerektiği fikri olgunlaşmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye'den 118 üniversite dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi arasına girdi

Türkiye'den 118 üniversite dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi arasına girdi