25 Kasım 2024
weather
2°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Kripto Ponzi

Kripto Ponzi

Borsalardaki gibi ‘devre kesicinin olmadığı’, ‘hesap soracak kimsenin bulunmadığı’ kripto para borsalarında 100 bin lirası bulunan bir kişinin yatırımı, bir hafta içerisinde %40’a yakın değer kaybetti. Ekonomistler, kripto para borsalarında 10 bin civarında sanal paranın bulunduğu ve bu paraların %98’inin ponzi tuzağı olduğu konusunda vatandaşı uyarıyor

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kripto Ponzi

Tolga Polat / TÜRKGÜN

PARASINI KISA SÜRE İÇİNDE 20’YE KATLAMAYI HAYAL EDENLERİN UMUTLARI 1 HAFTADA ÇÖPE GİTTİ!

Geçtiğimiz çarşamba günü kripto para piyasası kara gün yaşadı. Bir anda zengin olma hayaliyle girilen, birkaç hafta içerisinde parasını otuza, kırka katlamayı düşünenler, yatırımlarının yarısını birkaç saat içerisinde kaybettiler. Kripto para piyasası merkeziyetsiz ve kontrol edilebilir bir yapıda olmadığından, spekülasyonlara açık ve sürekli oynak bir aşamada yoluna ilerliyor. Kimi dijital paralar bir anda yüzde üç bin kazanç getirebiliyorken, dakikalar içerisinde paranızın büyük çoğunluğunu da kaybedebilirsiniz.

NEDEN KARA ÇARŞAMBA?

TESLA CEO’su dünyaca ünlü milyarder Elon Musk’ın sosyal medya paylaşımlarıyla hızlanan satışlar derinleşti. Bitcoin, 14 Nisan’da 64.854 dolar ile gördüğü tarihi zirvenin ardından son gelen Çin Merkez Bankası haberi ile düşüşünü sürdürerek son 3,5 ayın en düşük seviyesi olan 30 bin dolara kadar çekildi. Daha önce hiçbir projesi olmayan ve şaka amaçlı çıkarılan DogeCoin’i açık şekilde destekleyerek 0,05$ seviyelerinden kısa süre içerisinde 0,70$’ın üzerine çıkmasına sebep olan ve Bitcoin ile ilgili yüklü miktarda alım gerçekleştirdiğini söyleyerek bir anda piyasayı coşturan Musk, art arda yaptığı açıklamalarla bu sefer kripto para piyasası yatırımcılarına ters köşe yaptı.

Önce TESLA’nın satın alımlarında Bitcoin ile ödeme yapılmasını askıya aldıklarını açıklayan Musk, ardından Bitcoin madenciliği ve işlemleri için fosil yakıtların hızla artan kullanımından dolayı çevreye verilen zararı göstererek eleştiride bulunmuştu. Bu durumu yatırımcıların, Musk’ın piyasadan çekileceği yönünde algılaması piyasanın geri çekilmesine sebep olmuş, ardından Çin’in ödeme ve finans hizmeti veren kuruluşların kripto para işlemi yapmasını yasakladığı haberiyle birlikte tüm kripto paralar, yatırımcının hanesine zarar yazdırdı.

Nisan ayında 65 bin dolar seviyelerini gören Bitcoin, çarşamba günü 29 bin dolara kadar geriledi. Bitcoin’deki satış baskısı, alt coinleri de darmadağın etti. Gün boyunca grafiklerde birbirine yakın görüntü veren alt coinler, 1 hafta içerisinde yüzde 40’a yakın düşüş kaydetti. Bitcoin’in akşam saatleri içerisinde 40 bin dolara çıkmasına rağmen piyasadaki diğer coinlerde düşüş devam ediyor.

PİYASADA HERKES EKONOMİST!

Kripto para piyasasını dünyada en çok kullanan ülkelerden biri konumunda olan Türkiye’de birçok vatandaş, martta yaşanan çılgın yükseliş sonrası elindeki nakitle, kredi kullanarak ya da malını satarak 10 kat, 20 kat yapabilme hayaliyle piyasaya giriş yaptı. Twitter’da fenomenleri takip ederek, Telegram gruplarına üye olarak yatırım gerçekleştirdi. Bu durumu kullanan ve yüz binlerce takipçisi olan fenomenler, önceden aldıkları dijital parayı “büyük çıkış yakalayacak” diyerek paylaşıyor, ardından takipçilerinin o dijital parayı almasını sağlayarak değerini arttırıyor.

Böylelikle parasına para katıyordu.Çarşamba günü piyasadaki büyük çöküş öncesi takipçilerine “Sakın satmayın, bunlar büyük yatırımcının oyunu” diyerek umut pompalayan fenomenler, vatandaşın milyonlarca dolar kaybetmesine neden oldu. Sadece 8 günde 700 milyar doların üzerinde paranın buhar olduğu kripto para piyasasında kazanan balinalar (güçlü yatırımcı) olurken, birçok vatandaşın elinde sadece hayal kaldı.

PONZİ NEDIR?

Ponzi sistemi yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Kripto para piyasasının kimsenin kontrolünde olmaması ve sürekli balina diye adlandırılan güçlü yatırımcıların yüksek satışla fiyatları düşürüp, düşük fiyattan ürün toplaması nedeniyle ponzi sistemini andırdığı söyleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Esnafa hibe desteği Resmî Gazete'de

Esnafa hibe desteği Resmî Gazete'de