24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Kriz kanadı devreye girdi

Kriz kanadı devreye girdi

367 krizinin başaktörü Sabih Kanadoğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 adaylığını engellemek için devreye girdi. “Erdoğan’ın adaylığında bir mani yoktur” diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, söylemini değiştirip, geri adım atarak günler öncesinden uyaran MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi haklı çıkardı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kriz kanadı devreye girdi

Tolga Polat / TÜRKGÜN

2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında ortaya attığı ‘367 şartı’ ile kriz çıkaran Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, benzer bir çıkışla tekrar gündemde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referanduma gitmeden aday olamayacağını söyleyen Kanadoğlu, “Erdoğan’ın üçüncü kez aday olması mümkün değil” dedi. “Erdoğan’ın adaylığına itirazımız olmaz” diyen Kılıçdaroğlu, yandaşlarından gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Kılıçdaroğlu, “Erdoğan üçüncü kez aday olamaz” diye ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada; Cumhurbaşkanlığı için aday olacağını ağzından kaçırdı. Erken seçim taleplerini yineleyen Kılıçdaroğlu, “Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın” ifadelerini kullandı. Daha önce, “Millet İttifakı kabul ederse Cumhurbaşkanı adayı olurum” diyen Kemal Kılıçdaroğlu, bu kez net konuştu.

“ERDOĞAN KARŞIMA ÇIKSIN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı iddiasını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim çağrısını ise yineleyerek, çarpıcı bir çıkışta bulundu. Sözlerinin devamında adaylığı ile ilgili konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın, onu sandıkta göndereyim. Siyasi olarak çağrım budur. Halkın zamanında seçimi bekleyecek hâli kalmadı. Hemen erken seçim kararı alınmalı ve Erdoğan sandıkta gönderilmelidir” dedi.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISINI YİNELEDİ

“Anayasa’ya aykırı olsa da Erdoğan’ın 3. kez adaylığına itiraz etmeyecek misiniz” sorusunu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Elbette Anayasa’nın hükmü açık. Eğer seçim normal zamanında yapılırsa Erdoğan üçüncü kez aday olamaz. Benim kastım Meclisin erken seçim kararı alması hâlinde Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığına bir engel olmadığıdır. Yoksa zamanında seçim yapılırsa aday olmasına Anayasa engeldir’’ ifadelerini kullandı.

MHP’li Yıldız: Boş gevezelik

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, Sabih Kanadoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile ilgili açıklamalarına cevap verdi. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin 16 Nisan 2017’de yürürlüğe giren Anayasa değişikliğiyle kabul edildiğini anımsatan Yıldız, ‘’Yürütme yeni bir kamu hukuku statüsüne kavuştu. Anlayabildin mi?’’ dedİ. MHP’li Yıldız, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl ve iki dönem şartı, 16 Nisan 2017’den sonraki dönemi kapsamaktadır. Bu tarihte 101’inci madde bütün hükümleriyle yeni sisteme uygun yeni bir düzenleme olarak yürürlüğe girmiştir. Hüküm net ve açıktır. Gerisi boş gevezeliktir. Sabih efendi…

MHP'li Özdemir: ‘Kim çalıyor, kim oynuyor?’

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Twitter hesabı üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklamasının ardından dikkat çeken paylaşımlarda bulundu. Kılıçdaroğlu’nun, ‘’Erdoğan karşıma çıksın onu sandıkta göndereyim’’ sözlerine atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasına değinen Özdemir, ‘’Bu şartlarda 6 siyasi partinin adayının kendisi olduğunu yine kendisi ilan etmiş oldu! Peki Davutoğlu buna razı mı? Ya Akşener’in “rabbi yesiri” ne olacak? Karamollaoğlu “partisiz adayını” nereye koyacak?’’ dedi. Kim çalıyor kim oynuyor? Kel Ali’nin bağı bile zillet cenahından daha düzgündür. Birbirine kazık atmada fırsat kollayan, tek motivasyonu nefret üzerine kurulu zillete karşı milletin kendisi olan ve millet sevdasıyla buluşan Cumhur İttifakı kararlılıkla yoluna devam edecektir.’’

AK Partili Yazıcı: Kanadoğlu yanlış yorumluyor

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişlik Yapılmasına Dair Kanunla Anayasa’nın 101. maddesinin yeniden yazıldığını, cumhurbaşkanının adaylığı ve seçimine ilişkin hükmün ortaya konulduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Haziran 2023’te yapılacak bir seçimde adaylığı konusunda herhangi bir kuşku, herhangi bir şüphe, herhangi bir duraksama söz konusu değildir” dedi. Yazıcı, Kanadoğlu’nun yorumlarına bağlı olarak Anayasa Mahkemesinin de yanlış yorumlamasıyla Türkiye’nin büyük bedeller ödediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili tartışmaların “yapay gündem” olduğunu ifade eden Yazıcı, “Hukuk kurallarının, düzenlemelerinin ne anlama geldiğini az çok anlayabilen, hele hele anayasal düzeydeki normatif kuralların içeriğiyle alakalı yorum yapacak olan insanların bu tür yapay gündemlere takılması doğru değil.” diye konuştu.

Yazıcı, 2007 yılında Anayasa kurallarını başkalaştırmak, o günkü ortamdan da faydalanmak suretiyle 367 krizine yol açan Kanadoğlu’nun yorumlarına bağlı olarak Anayasa Mahkemesinin de yanlış yorumlamasıyla Türkiye’nin büyük bedeller ödediğini kaydetti. Yazıcı, şu değerlendirmede bulundu: “Cumhurbaşkanı seçimini bir savaşa benzetip, mühimmatları bitti herhalde, yeni yakıt peşinde koşuyorlar. Yani çok ilginç bir şey. Bu konuda kesinlikle çok içtenlikle ve samimiyetle ifade ediyorum, duraksamaya yol açacak kuşkuyu haklı gösterecek herhangi bir sorun söz konusu değildir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sol medya ve trollerin mikropluğu

Sol medya ve trollerin mikropluğu