16 Ocak 2025
weather
7°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem LPG ithalatı mayısta azalma gösterdi

LPG ithalatı mayısta azalma gösterdi

Türkiye'nin LPG ithalatı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,81 azalarak 277 bin 326 tona geriledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
LPG ithalatı mayısta azalma gösterdi

Türkiye'nin LPG ithalatı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,81 azalarak 277 bin 326 tona geriledi. Türkiye'nin LPG ithalatı mayısta geçen yılın aynı ayına kıykatiyen yüzde 8,81 azalarak 277 bin 326 tona düştü.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun "2019 Mayıs Ayı LPG Piyasası Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince en fazla LPG ithalatı yapılan ülkeler sırayla Cezayir, ABD, Kazakistan, Norveç, İngiltere, Rusya, Ekvator Ginesi ve Santa Kitts ve Nevis oldu.

Türkiye'nin LPG ithalatı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,81 azalarak 277 bin 326 tona geriledi.

Mayısta, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince yapılan LPG ihracatı ise yüzde 24,24 azalarak 7 bin 221 tona indi. İhracat, İsviçre, Lübnan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yapıldı.

Bu dönemde LPG üretimi ise yüzde 35,3 artışla 101 bin 604 tona çıktı.

LPG satışı azaldı

Dağıtıcı lisansı sahiplerince mayısta 65 bin 973 ton tüplü LPG, 10 bin 448 ton dökme LPG ve 263 bin 98 ton otogaz satışı yapıldı.

Tüplü LPG satışı mayısta yıllık bazda yüzde 3 azalırken, dökme LPG satışı yüzde 19,29 arttı. Otogaz satışı ise yüzde 2,06 azaldı. Böylece iç piyasada LPG satışı toplamda yüzde 2,06 azalmış oldu.

Söz konusu ayda, LPG pazarında yüzde 77,49 ile otogaz birinci sırada yer alırken bunu yüzde 19,43 ile tüplü LPG, yüzde 3,08 ile de dökme LPG izledi.

Türkiye'nin geçmiş yıllara göre LPG üretimi 

Türkiye, Avrupa'nın en fazla LPG tüketen ülkelerinden biridir. LPG, rafinerilerde ham petrolün işlenmesi sonucu elde edilen bir yan üründür. Türkiye'de LPG üretimi devlet tarafından işletilen TÜPRAŞ adı altındaki 4 rafineriden ve Mersin ATAŞ rafinerisinden karşılanmaktadır. Bu üretim toplam Türkiye LPG isteğinin yalnız üçte birini karşılamaktadır.

Türkiye'de tüketilen LPG'nin üçte ikisi ithal edilmektedir ve bu ithalat önümüzdeki günlerde devam edecektir.

Üretim, ihtiyacı karşılamadığı için ihracat söz konusu değildir. LPG ithalatı Suudi Arabistan ve Kuveyt başta olmak suretiyle Körfez ülkelerinden, Cezayir'den ve Kuzey Denizi'nden yapılmaktadır.

Türkiye LPG isteğinin % 30'unu sanayi sektörü, % 70'ini isel evsel ve ticari kullanım oluşturmaktadır. Talebi etkileyen ana etkenler nüfus, aile sayısı, gelir düzeyi, iklim şartları ürünün ikame edilebilirliği ve fiyatıdır. Ayrıca ülkenin gelişmişlik düzeyi, nüfus yoğunluğu, topografyası da LPG Talebini daha az oranda etkileyen etkenler arasında sayılabilir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Erbil saldırısının azmettiricisi öldürüldü

Erbil saldırısının azmettiricisi öldürüldü